Galatasaray SK: De leeuwen brullen. Club Brugge kan een invasie van Turkse supporters verwachten tijdens het Champions League duel tegen de Turkse grootmacht. Met de UltrAslan zal de binnenstad van Brugge rood en geel kleuren. De leeuwen van de Bosporus komen in grote getale naar onze Zuiderburen. Veel Turken uit Nederland en België, of Nederlanders en Belgen met Turkse roots, zullen een poging wagen om bij deze wedstrijd aanwezig te zijn.

Galatasaray of Fenerbahçe SK

Mijn vrouw ging jaren terug op vakantie naar Turkije en ik vroeg haar om een voetbalshirt mee te nemen van Fenerbahçe SK. Dit vanwege het feit dat Dirk Kuyt er op dat moment speelde. Een week later kwam ze terug met een ander shirt. “Deze vond ik mooier dan dat geel met blauw,” zei ze terwijl ze een shirt van de grote rivaal Galatasaray SK uit de tas haalde. Mijn Turkse vrienden, met wie ik regelmatig op het veld sta, vonden het de juiste keuze van mijn vrouw. Ik scoor pluspunten als ik het shirt draag tijdens de vriendschappelijke potjes op het veldje. Toch geniet ik zelf van de support van beide clubs. Het voetbal leeft in Turkije!

UltrAslan

In 2001 werd de supportersgroep UltrAslan opricht door Alpaslan Dikmen. Het unieke hieraan is dat de oprichter niet eerst op de tribunes achter het doel stond. Dikman stond namelijk op het veld als fotograaf of op de perstribune als journalist. UltrAslan is een combinatie van Ultra en Aslan, wat leeuw betekent. De eerste sfeeractie, een grote pyrohow in de derby tegen het gehate Fenerbahce, levert meteen veel aanzien op in het hele land. De fakkels en rookbommen werden in die tijd op elke hoek van de straat en in elke speelgoedwinkel verkocht. Alle supportersgroepen gingen samenwerken en zo is het merk UltraAslan ontstaan. “Galatasaray SK kan niet zonder UltrAslan, UltrAslan kan niet zonder Galatasaray SK,” zei Dikmen eens in een interview. Daarnaast regelen de mannen ook de reizen naar uitwedstrijden, met als mooiste voorbeeld de speciale combi naar Bursaspor met de boot.

Angstaanjagende sfeer

In Turkije zijn de voetballiefhebbers enorm gepassioneerd. Het is zelfs zo heftig dat uitsupporters niet welkom zijn bij de stadsderby. Naast de prachtige acties en choreografie kan het in Istanboel zeker angstaanjagend overkomen voor de bezoekende clubs en hun supporters. Voor mij blijft het beeld van Wesley Sneijder hangen. Sneijder die na afloop van de wedstrijd als enige speler op het veld de overwinning met de supporters viert. Dit gebeurt op fenomenale wijze. De club en de supporters zijn één. Daarom mogen de supporters, onder de noemer UltrAslan, van Galatasaray SK zich met recht de extra twaalfde man noemen. Om die reden is de sfeer in het Aslantepe Stadion ongekend.

De leeuwen brullen

Galatasaray SK is de enige Turkse club die een Europese prijs pakte. In 2000 versloegen de leeuwen het Engelse Arsenal. De grote mannen bij Gala waren de Roemeen Gheorghe Popescu en spits Hakan Şükür. Na een doelpuntloze finale beslisten de Turken de wedstrijd na het winnen van de strafschoppen. Dit seizoen moeten de doelpunten komen van de twee Nederlandse Ryans. Ryan Babel en Ryan Donk zullen de vlucht naar Brugge ondernemen. Met Paris Saint-Germain en Real Madrid is het bij voorbaat al uitgesloten dat Galatasaray SK de volgende ronde van de Champions League gaat halen. Toch hoop ik dat onze Turkse vrienden een paar mooie tripjes kunnen maken om de leeuw te laten brullen in Europa.

GalatasaraySK_UltrAslan

 

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.