Amateurvoetbal

Flitsende avond in Katwijk Zuid: Quick Boys pakt uit!

Ongeveer anderhalve maand geleden ging zowel De Graafschap als Quick Boys de koker in na de overwinningen in de bekercompetitie tegen respectievelijk FC Emmen en NAC Breda. De loting toentertijd wees uit dat de clubs uit Doetinchem en Katwijk aan Zee het in de tweede ronde van de KNVB-Beker tegen elkaar zouden moeten opnemen. Twee clubs met een fanatieke aanhang, een regen- en stormachtige avond én een volgepakt sportpark: we kunnen onze borst natmaken voor behoorlijk wat spektakel!

Knallend begin

Wanneer de auto wordt geparkeerd in een wijk vlakbij het sportpark, wordt gegrapt over de keren dat In de Hekken al aanwezig was op Sportpark Nieuw Zuid. Bijna altijd regen en wind. Voetbal op kletsnatte, modderige velden heeft natuurlijk ook zo z’n charme. Het levert daarnaast vaak prachtige beelden op. Ook nu is het zo’n avond. De regenbuien lossen elkaar keurig af, zodat het bijna geen moment droog is in Katwijk aan Zee.

Door flinke files onderweg, komen we net op tijd aan bij de poorten van het sportpark. Waar de laatste horden mensen hun toegangsbewijs scannen om binnen te komen, wordt het hek voor de pers opengedaan. Deze afsnijroute zorgt ervoor dat het veld op het juiste moment wordt betreden om zo niks te missen van de grootse actie die is georganiseerd door de thuisclub. Enkele minuten voor de aftrap gaan namelijk alle lichten uit. De supporters worden ook wat stiller en opeens steekt een man met een vlag schuin het veld over. Op die vlag  is een verbodsteken met daarin ‘The Joker’ te zien, het gezicht van de opvallende, choreografische acties van De Graafschap die vooral in het seizoen 2018-2019 bekend werden bij het grote publiek. Vele thuissupporters hebben deze avond ook Batman-maskertjes opgedaan om metaforisch aan te tonen dat The Joker lijnrecht tegenover een vijand komt te staan.

Fel kleurende lasers, harde opzweepmuziek en vuurwerk volgt. Door een doek aan de lange zijde van het sportpark met daarop “We are the master of pyro”, zou je misschien een vlammenzee aan fakkels verwachten. Het uitblijven hiervan, zorgt echter niet voor teleurstelling. Aan de korte zijde van het sportpark is niet zo’n vlammenzee te zien, maar een ‘neon-zee’. Honderden mensen hebben plaatsgenomen op de staantribunes en velen hiervan hebben neonsticks vast die in het donker een toepasselijk effect hebben op de rest van de vuurwerk- en lasershow. De gehele show duurt ongeveer 4 minuten en tijdens het schouwspel, betreden de spelers het veld. De spreekwoordelijke toon is gezet!

Wegwaaiend gezang

De fanatieke supporters uit Doetinchem proberen vanaf seconde 1 volledig achter hun ploeg te staan door vocaal van zich te laten horen. De 250 tot 300 uitsupporters zien echter dat De Graafschap moeite heeft met de tegenstander en de omstandigheden. Daarnaast wordt het gezang zowat teniet gedaan door de wind die de melodieën naar de zee draagt in plaats van richting het veld.

Ook gingen de verhalen dat de uitsupporters een tribune ter beschikking zouden krijgen. Dit is niet het geval en zo zien de Superboeren dat de eigen supporters in een hoekje dicht tegen elkaar staan. Als na een half uur spelen de 1-0 wordt binnen geschoven, is het uitvak al helemaal niet meer te horen. Het sportpark ontploft en iedereen gelooft direct in een stunt! Wordt voor de tweede keer op rij een club uit de Keuken Kampioen Divisie verslagen?

Dan toch pyro?

Wanneer de rust met een 1-0 stand wordt bereikt, zoeken veel mensen de kantine en wc’s op. Even een kwartiertje opwarmen voordat de wedstrijd weer hervat wordt. Aan het einde van de rust, komen er appjes binnen met de attentie dat er waarschijnlijk nog meer vuurwerk zal volgen. Waar eerder nog een klein beetje verbazing aanwezig was over het feit dat er geen echte pyro zichtbaar was, wordt bij de aftrap van de tweede helft tientallen fakkels afgestoken in de duinen. Op de achtergrond verschijnt nog meer vuurwerk en de thuissupporters gaan weer direct massaal achter hun ploeg staan.

Op de staantribunes van Nieuw Zuid klinkt zeer regelmatig gezang en de minuten tikken weg. Nadat beide teams gigantische kansen missen, is de spanning steeds meer om te snijden. Waar  op de ‘Dirk Kuyt Tribune’ vele mensen gezellig met elkaar praten, jagen de supporters op de andere tribunes of zijdes hun eigen spelers op. Vooral bij hoekschoppen hebben de supporters van De Graafschap de kans om de spelers even duidelijk aan te moedigen vanwege de kleine afstand tussen de cornervlag en het uitvak.

Vreugde

Waar in het uitvak nog wordt gehoopt op de gelijkmaker en een eventuele verlenging, willen de thuissupporters de verlossende 2-0 zien. En die valt een kwartier voor tijd. De 19-jarige Sem van Duijn schiet zijn tweede van de avond tegen de touwen en zo wordt hij de absolute held. De blauw-witte formatie uit Katwijk Zuid stormt naar de korte zijde om het doelpunt te vieren met de supporters. De ploeg houdt stand en zo barst een waar feest los.

Heel even wordt voorzichtig naar elkaar gekeken of het feest mét de spelers gevierd kan worden. Maar als één schaap over de dam – of in dit geval het hek – is, volgen er al snel meer. En zo bestormen honderden supporters het veld om de spelers toe te juichen, te omhelzen en om simpelweg te genieten van deze bekerronde. Op social media werd de uitspraak van De Graafschap-verdediger Fortes al uitvergroot, nadat hij hoopte op een “kut amateurploeg”. Supporters van Quick Boys konden het dan ook niet laten om trots hun sjaaltje te laten zien met daarop “Mijn Kut Club”. Wat er ook wordt gevonden van Quick Boys: deze avond wordt niet snel vergeten door de prestaties op én langs het veld!

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %