Amateurvoetbal

Katwijk wint knotsgekke Katwijkse Derby

De promotie van Quick Boys naar de Tweede Divisie deze zomer betekent dat de Katwijkse Derby weer terug is op de velden. En we worden verwend, want in plaats van 2 edities, zijn er dit jaar 3! Quick Boys en VV Katwijk nemen het op 24 september in de tweede kwalificatieronde van de TOTO KNVB-beker namelijk tegen elkaar op. Extra genieten, want 3 dagen ervóór troffen zij elkaar al in de reguliere competitie. Helaas eindigde die ontmoeting op Sportpark De Krom in een bloedeloze 0-0. Zonder uitsupport, want door een verplichte buscombi boycotten de supporters van Quick Boys logischerwijs de wedstrijd. Tijdens de bekerontmoeting op Nieuw Zuid hopen we op een heet potje, vooral omdat er nu wel uitsupport is!

Spanning

Nog nét op tijd aangekomen op Nieuw Zuid voor de opkomst. We staan paraat om de sfeeracties van beide supportersgroepen vast te leggen. De muisgrijze wolken geven een spookachtig effect en deze geven je ook het gevoel dat het al een uur later is. Gaat het dan ook daadwerkelijk spoken in Katwijk aan Zee?

Zodra de spelers het veld opkomen, worden rookpotten ontstoken bij de fanatieke aanhang van VV Katwijk. Vele doeken zijn meegenomen en ook de nodige oranje poncho’s zijn aanwezig. Vlaggen wapperen en een aantal rookpotten eindigen net binnen het veld. De confettikanonnen gaan niet veel later af, zowel bij de thuis- als de uitsupporters. Echt een prachtig gezicht! Luid gezang van beide kanten verhoogde de sfeer. Tientallen vuurpijlen (en paraplu’s met middelvingers erop) gaan nog de lucht in, voordat er afgetrapt wordt. Alhoewel, na het opruimen van de blauwwitte en oranje confettislierten kan het pas écht beginnen. De spanning is om te snijden!

Eerste helft om snel te vergeten

Van de hoop op een heet potje blijft weinig over als de minuten langzaam wegtikken. Wat een beroerde eerste helft. De kansen die ontstaan, komen vooral door individuele fouten. Tot ergernis van vele supporters houdt de scheidsrechter vaak de kaarten op zak. Voor de neutrale kijker is dit juist een voordeel. De scheids probeert er tenminste nog een wedstrijd van te maken. Knok de duels maar gewoon uit! Na enkele minuten wordt de grens wel opgezocht als een speler van Quick Boys stevig doorgaat op een speler van Katwijk. Een opstootje ontstaat waardoor de toon is gezet!

Inmiddels is de Katwijkse Derby echt grauw geworden door de goede regenbuien die over het veld trekken. Kleddernat wordt na 45 minuten slecht voetbal de kleedkamer opgezocht. De kantine door de supporters.

Katwijkse Derby compleet los

Het zou toch niet zo zijn dat er 180 derbyminuten niet wordt gescoord? Als je de 0-0 van 21 september meetelt tenminste. Het antwoord wordt al snel gegeven. Vroeg in de tweede helft komen de bezoekers op voorsprong. De meesten schrikken hiervan, omdat naast de regen ook dit doelpunt echt uit de lucht komt vallen. Enkele Katwijk-supporters klimmen uit emotie over de boarding om een feestje te vieren met de doelpuntenmaker en de rest van de spelersgroep. Na uitgefeest te zijn, wordt de wedstrijd weer hervat. Mensen hebben het nog over de 0-1 of de 0-2 ligt er al in. Klaar zou je zeggen. Kansen voor de thuisploeg waren al schaars, minimaal 2 goals maken lijkt dus een utopie.

Nee hoor, dit is een knotsgekke Katwijkse Derby! De 1-2 rolt zachtjes over de doellijn en de thuisaanhang gelooft er weer vol in! Het is toch gaan spoken. De stevige regenbuien, de zang van beide kanten, het hoge tempo. Wat een ambiance! Het thuispubliek gaat massaal achter hun elftal staan en blijkbaar geeft dit vleugels aan de ploeg. Katwijk kende een kort tijdsbestek tussen hun twee doelpunten, maar Quick Boys ook! De 2-2 is binnen! Wat gebeurt hier allemaal?! Of het een opzettelijke lob was of een gekraakt schot, het boeit niemand. Nu klimmen enkele supporters van de thuisploeg over de boarding om de goal te vieren. De derby is eigenlijk nu pas écht los. Alsof beide ploegen zich 138 minuten hebben ingehouden om vervolgens doelpunten te spuwen.

Verlenging

Na 90 minuten voetbal staat er nog steeds 2-2 op het scorebord. Verlengen! Nog even bikkelen in dit hondenweer. Spelers geven letterlijk alles. Het tempo daalt, de voetballers lopen met verkrampte gezichten over het veld. En uitgerekend de frisse invaller van Katwijk, Danny van Haaren, maakt met een leep balletje de 2-3! Stilte bij de thuissupporters, vreugde in het uitvak. Iedereen weet het eigenlijk al, dit is de genadeklap. De laatste klap die nodig was om een geweldig voetbalgevecht te beëindigen.

Nog één keer wordt de thuisploeg naar voren geschreeuwd door hun aanhang. Maar het mocht niet meer baten. De verlenging is voorbij, iedereen is op. Spelers van Quick Boys staan er verloren bij met hangende koppies, maar de supporters van de Blauw Witte Narren klappen en zingen met opgeheven hoofd. Alle energie en emoties, deze waren allemaal in de wedstrijd gestopt. Het uitvak is ondertussen in volle vreugde. Het feestje in Katwijk-Noord zal nog even duren.

Tijd voor revanche is er zeker voor Quick Boys, als zij het 4 april opnieuw thuis opnemen tegen VV Katwijk in de competitie. Een dag om naar uit te kijken!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %