Columns

Feyenoord: Firma List & Bedrog

Begin dit jaar schreef ik al een artikel over mijn prachtige, doodzieke club Feyenoord. Inmiddels zijn we een half jaar en een gouden dennenappel verder, maar veel is er niet veranderd. Sterker nog, de club stevent hard af op een debacle. Een kleine maand geleden ontvingen alle seizoenskaarthouders een e-mail met de aankondiging van een enquête over het nieuwe stadion. Nu is de aankondiging voor een enquête al vrij opmerkelijk, maar het roept bovendien weer een naar gevoel op.

Kameraadjes

Dat zit zo. Feyenoord heeft een jeugdclub: De Kameraadjes. Vele vaders schrijven hun zoon of dochter eerder in bij de Kameraadjes dan bij de gemeente. ”De jeugd heeft de toekomst”, zo schrijft de club vaak. Daar is de club bij een voorgaande enquête flink in doorgeschoten door Kameraadjes de vragenlijst ook te sturen. Alsof de kinderen van zes jaar iets weten over ‘overhangende ringen’ en ‘akoestiek’. Deze kenmerkende sfeerelementen zijn overigens vandaag de dag verboden in een nieuw stadion (reglementen UEFA), dus die zijn in een nieuw stadion van Feyenoord sowieso uitgesloten geweest. Vervolgens is die enquête zo gesteld dat er enkel vragen over een nieuw stadion naar voren kwamen. De vraag of er vanuit supporters überhaupt een voorkeur is aan vernieuwing, verbouwing of verhuizing, is nooit gesteld.

Afijn, inmiddels hebben we de nieuwe vragenlijst in de mailbox. Het eerste dat ”opvalt” is de afbeelding van het nieuwe stadion. Het is een bekende foto, al meer dan een jaar oud. Supporters is het meteen opgevallen. De clubkleuren op de shirts en de vlaggen zijn gespiegeld en kloppen dus niet. Voor elke echte Feyenoorder is dit een onbegrijpelijke misser en is het illustratief dat er niets met de feedback vanuit supporters is gedaan. Je kunt zeggen dat het om een detail gaat, maar voor supporters is het respecteren van de clubkleuren geen detail. Wij leven namelijk, dag en nacht, voor en met de club.

Leugens

Vervolgens worden een aantal scenario’s getoond met ‘fictieve prijzen’. Het eerste vak dat verschijnt is het beroemde Vak S. De ‘fictieve’ prijs die erbij staat is €540 (!). Mijn nekharen gaan overeind staan. Dit is bijna een verdubbeling (!) van de huidige seizoenkaart Het goedkoopste vak is een hoekvak, hoog weggestopt op de derde ring. De club spreekt over prijsbepaling en prijselasticiteit. Naar mijn bescheiden economische kennis betekent dit dat de prijs dus ook nog verder omhoog kan. Ondertussen wordt er ook nog gevraagd hoe vaak ik de nieuwe brouwerij in het stadion zou willen bezoeken. Alsof mij dit ook maar ene moer zal interesseren. Een paar weken geleden publiceerde VI een interview met Jan de Jong. Daarin vertelt hij doodleuk dat het stadion niet knetterduur gaat worden, maar slechts €260 miljoen euro. Ongeveer dan. Of Jan de Jong heeft weinig verstand van zaken of dat hij hier glashard liegt, laten we in het midden. Feit is wel dat je voor dat bedrag een leeg stadion hebt, zonder horeca en waarin je niet kunt voetballen en je kunt er geen gasten in ontvangen.

Volksclub

In januari schreef ik al over het besloten trainen, waar veel supporters fel op tegen zijn, dat zijn uitwerking heeft gemist. Het kan nog gekker, de open-dag vindt dit jaar plaats op een… donderdag! De club bestaat dan 110 jaar (schijnbaar een nieuw jubileum) en dat dient gevierd te worden. Dat werkende ouders dan maar een vrije dag moeten opnemen, wordt afgedaan met een ”daarom communiceert de club dat al vroegtijdig”. Bovendien vindt de eerste training van dit seizoen plaats op een…. maandag! Die eerste training die toch al in het stadion en zonder vuurwerk was. Het begint er steeds meer op te lijken dat Feyenoord de trouwste supporters liever kwijt dan rijk is.

Ach. Ik zwijmel wel weg bij een club als De Graafschap, waar sfeeracties van supporters nog wél gewaardeerd worden en waar de fanatieke aanhang door de club gekoesterd wordt. Ondertussen wordt het bij de amateurs van SC Feyenoord, elk seizoen drukker en drukker. Daar worden immers nog wel de fanatieke supporters gewaardeerd door spelers én bestuur.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %