Voetbal in Amerika

Feest bij Toronto FC

Toronto FC (3)

Van Montreal naar Toronto gaan is bijna vergelijkbaar met van Ajax naar Feyenoord of van Schalke naar Borussia Dortmund gaan. Voor fans en spelers is het een doodzonde. Voor groundhoppers een aanrader.

Aan alles is te zien dat Toronto FC groter is dan Impact de Montréal. In de stad zie je overal fans met shirts en shawls lopen, terwijl het veel populairdere honkbalteam uit Toronto, de Blue Jays, ook thuis speelt (mocht je in de regio zijn, dan is dit ook een bezoek waard). In de wijk voor het stadion zitten alle kroegen gevuld met Toronto FC fans. Alle fans zijn in de rood-grijze clubkleuren van Toronto gestoken.

Bij TFC is, net als bij Impact, sprake van een ‘oude garde’ en jongere ultras, hoewel de club nog maar tien jaar bestaat. De Red Patch Boys vertegenwoordigen de iets oudere fans, zij verzamelen allemaal in hetzelfde gezellige café. Twee straten verderop bevindt zich een veel kleinere kroeg waar de ultra’s bijeenkomen. Een uur voor de wedstrijd gaan ze al los met zang, fakkels en vuurwerk. Ze zingen over hun liefde voor TFC, maar ook hun afkeer van Montreal (letterlijk: ‘we all hate the scum from Montréal’). Een half uur voor de wedstrijd lopen ze richting het stadion, ironisch genoeg het Bank of Montreal Stadium of BMO Field. Ze beginnen met ongeveer twintig man, maar bij het stadion bestaat de groep uit meer dan honderd mensen.

Toronto FC (1)

Onderweg naar het stadion laat een ultra, met een spandoek voor de held van Toronto Sebastian Giovinco, weten dat ze erg opkijken tegen de Europese ultras: ‘we willen graag net zo groot worden als ultras in Europa, alleen dan zonder vechtpartijen en geweld.’ Een goed initiatief, maar dat is een kleinere prestatie dan het lijkt. In de MLS zijn namelijk bijna nooit uitsupporters aanwezig, want welke gek gaat er nu van Los Angeles naar Toronto om één wedstrijd te kijken. Een vlucht van oost naar west of andersom duurt minimaal 5 uur en kost rustig 600 Canadese dollar. Bij gebrek aan uitsupporters blijven er dan ook niet veel mensen over om in elkaar te slaan.

In Toronto bevinden de supportersvakken zich achter de goal. Iedere supportersvereniging heeft een eigen vak met een eigen capo en hun eigen liederen. Omdat ze zich naast elkaar bevinden zorgt dit soms voor mooie samenwerkingen tussen de vakken, maar soms ook voor lichte verwarring als er vier vakken iets anders zingen.

Naar goed Noord-Amerikaans gebruik worden eerst de volksliederen ten gehore gebracht, in dit geval dus het Amerikaanse en het Canadese. Het Canadese volkslied wordt door het hele stadion meegezongen. Het geeft een interlandsfeer aan de wedstrijd tussen de Amerikaanse en de Canadese grootmacht.

Toronto FC (2)

Bijna nog indrukwekkender is de minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Orlando die enkele dagen hiervoor plaats heeft gevonden. De steun voor de LGBT-community valt sowieso erg op in het stadion. Overal in het stadion hebben TFC vlaggen een regenboogkleurtje gekregen. De fans in Toronto zijn erg fanatiek en het stadion is goed gevuld op een zonnige zaterdagavond. Heerlijk zomeravondvoetbalweer. De wedstrijd zelf is weer erg saai en na Drogba stellen nu ook Nigel de Jong en Sebastian Giovinco erg teleur als ‘grote spelers’. De fans maken echter veel, zo niet alles, goed. Achter de fanatieke fans zit een Caribische drumband die het ritme van het stadion bepaalt. Op de tribunes is het één groot feest.

Toronto FC (4)

De 1-0 zorgt voor een orkaan van geluid bij alle fans in het stadion. Iedere hand in de omgeving wordt aangetikt en elkaar onbekende volwassen mannen vliegen elkaar in de armen. Na het laatste fluitsignaal is de sfeer net zo uitbundig en viert iedereen de overwinning op het grote Los Angeles Galaxy. De helft van Toronto weet waarschijnlijk niet eens wat Toronto FC is, maar de 30.000 fanatieke Torontonians die in het stadion zaten zijn waarschijnlijk met een goed gevoel de kroeg ingedoken om naar goed Europees gebruik een biertje te drinken op de zege en op een mooie voetbalavond.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %