Het is voor mij een essentieel onderdeel van de voetbalcultuur: graffiti, tags en stickers. Het claimen van een gebied. Hier heerst één club. Toen er een weekendje Zürich op de planning stond voor enkele wedstrijden was ik dus ook razend benieuwd wat we daar zouden aantreffen aan clubuitingen. Zeker gezien de tweestrijd tussen FC Zürich en Grashoppers die de stad verdeelt. Wat volgde was een vernietigende overwinning voor de supporters van FC Zürich die de gehele stad en omstreken afgebakend hebben met hun graffiti en stickers. De boodschap is duidelijk: Zürich is van ons!

Graffitiwallhalla

Na 4 dagen in de stad en talloze kilometers door de stad vielen de stickers van Grashoppers op één hand te tellen. Een verbluffend teleurstellend resultaat. Wat betreft graffiti bleef het beperkt tot twee, niet al te mooie, pieces nabij de locatie van het voormalig stadion van de club – heilige grond voor de supporters van GCZ. Het is sowieso het enige gebied van de stad dat een klein beetje van Grashoppers lijkt te zijn, alhoewel ook hier meerdere tags van FCZ zijn te vinden. Een schril contrast met de bedrijvigheid van hun rivalen van FC Zürich. Alleen al een treinrit van Zürich naar Zug is een tentoonstelling van de verf- en spuitkunsten van deze supporters met meer dan 20 pieces langs het spoor.

Sowieso is Zürich een graffitiwalhalla in vergelijking met Nederland en in de meeste wijken is geen straat te vinden waar niet bezig is geweest met versieringen. En er is al helemaal geen wijk te vinden waar FC Zürich niet is losgegaan. Ook rondom het stadion Letzigrund, dat beide clubs met elkaar delen, is het een doorlopende aaneenschakeling van verwijzingen naar FC Zürich. Het is daarom wel voor te stellen waarom de supporters van Grashoppers zich absoluut niet thuis voelen in de gedeelde thuisbasis. Al met al kunnen onderstaande beelden maar tot een conclusie leiden. FC Zürich is (visueel) de baas van Zürich!

Graffiti:

Stickers & Tags

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.