ActueelKeuken Kampioen Divisie

FC Twente keert terug naar de Eredivisie: Gekkenhuis in Enschede

Het is pas donderdagavond wanneer ik aan dit stuk begin, en de honderden foto’s die ik heb geschoten bekijk. FC Twente is afgelopen maandag kampioen geworden van de Eerste Divisie en keert binnen één seizoen terug naar de Eredivisie. Compleet ontregeld probeer ik het normale leven weer op te pakken, dat voor mij weken heeft stilgestaan. Het voelt alsof er met het kampioenschap van FC Twente een gigantische leegte is achtergelaten. Maar de klus is geklaard. En dat heeft Enschede de afgelopen dagen geweten. De stad was een gekkenhuis. 

Homeless Party

Het ‘dakloze’ Vak-P heeft de afgelopen tijd veel Homeless Party’s georganiseerd. Dus werd besloten het seizoen in stijl af te sluiten. Waar de feestjes normaal gesproken een paar honderd mensen op de been weten te krijgen, verzamelen duizenden mensen zich vandaag bij de parkeerplaatsen voor de bussen. De spanning is voelbaar. Daarom wordt hij maar weggespoeld met liters bier. Wanneer ik een maat vraag zijn hand op mijn hart te leggen om mijn hartslag te meten kijkt hij me bezorgd aan.

Langzaam komt het gevoel dat het vandaag gaat gebeuren omhoog. En hiermee komt het feest ook op gang. De mensenmassa wordt onder de rode rook gezet, fakkels gaan de lucht in en er wordt een grote lading knalvuurwerk afgestoken. Na iedere knal beginnen mensen te schreeuwen om elkaar gek te maken. Dit doen de speakers ook. Bij een aantal favoriete ‘beukers’ gaat het helemaal los. Een jonge supporter klimt op de ingang van een kantoorpand om er met een fakkel te zwaaien. Vak-P heeft er zin in.

Gezamenlijk naar het stadion

Drie kwartier voor de wedstrijd maakt de lekkere chaos plaats voor een nieuwe dosis spanning. Ultras ’91 vouwt het groepsdoek uit om hier plaats achter te nemen. Achter de zee van zwarte t-shirts en zonnebrillen verzamelen duizenden mensen zich, om gezamenlijk naar het stadion te lopen. Al zingend verschijnt de massa supporters uit de rode rook, wanneer het treinstation bij het stadion wordt bereikt.

Eenmaal onder het spoor blijken nog honderden supporters de groep te verwelkomen. Er wordt heen en weer gezongen. Wanneer dit eindigt begint iedereen onder de brug te springen en te schreeuwen. Voor het eerst in jaren voel ik bij FC Twente weer kippenvel over mijn hele lichaam. Een ultiem gevoel van saamhorigheid, gesterkt door een gigantische dosis adrenaline, doet me onoverwinnelijk voelen.

Nagels bijten

De wedstrijd tegen Jong AZ wordt ingeluid met een choreografie op Vak-P, ondersteund door flinke dreunen van professioneel vuurwerk. “Samen 1 doel”, vormen de vellen papier achter het doel. Het staat symbool voor het lastige seizoen, waarin FC Twente slecht voetbal speelde, maar iedere week op steun van een goed gevuld stadion of een uitverkocht uitvak kon rekenen.

De eerste minuten zijn direct nagels bijten, want de ploeg uit Alkmaar krijgt enkele grote kansen. Het is schelden en tieren op de tribune. De spanning zit er direct in en deze neemt de ploeg niet weg. De eerste helft is niet om aan te gluren. De rust kan als een bevrijding worden beschouwd. Met enkele halve liters in de gracht kan er even worden vergeten wat er vandaag op het spel staat.

Twente ist wieder da

Waar de spanning na de rust direct terugkeert, wordt deze met de minuut groter. FC Twente lijkt geen bal goed te raken. De kans dat de titel vandaag gaat worden gepakt wordt steeds kleiner, totdat directe concurrent Sparta Rotterdam met 1-0 achter komt bij Jong PSV. Op Vak-P vliegt er een lading aan bier de lucht in, want met deze stand maakt het niet uit wat de ploeg uit Enschede zelf doet.

Als Sparta even later ook nog de 2-0 om de oren krijgt ontstaat er complete chaos op Vak-P. “Kampioenen, olé olé”, galmt door het stadion. Het lijkt niet meer mis te kunnen gaan. Supporters van FC Schalke 04 ontvouwen in de gracht een doek met de tekst: “Hallo Eredivisie, Twente ist wieder da.” Het “Schalke und der FCT” wordt ingezet door Vak-P. De vriendschap tussen de supporters van Schalke en Twente heeft ook in moeilijke tijden stand gehouden.

Pitch invasion

Als er wordt afgefloten gaan de laatste liters bier de lucht in. De bank van FC Twente stormt het veld op. Steeds meer supporters klimmen via de gracht het veld op, om het feest samen met de spelers te kunnen vieren. De bebloede handen, door de scherpe punten op het hek, deren de dolblije supporters niet. Wanneer de spelers de eerste fans zien komen rennen ze erop af om samen het feest te vieren. Het beschrijft de wisselwerking tussen spelers en supporters bij FC Twente. Deze schaal is door duizenden mensen gewonnen.

Het is de schaal die maar niet uitgereikt kan worden, omdat supporters het veld blijven bestormen. De KNVB directeur, die bij opkomst al werd uitgefloten, wordt er doodmoe van. Enkele mensen op de lange zijdes beginnen te fluiten naar de supporters van Vak-P. Maar het kan de fanatieke schare van FC Twente niets boeien. De uitreiking van de schaal zit er inmiddels eindelijk op, en een massa supporters blijft onder begeleiding van de trommels zingen en springen op het veld. Er was nog gedreigd dat de huldiging niet door zou gaan wanneer mensen het veld zouden betreden. Maar wie boeit die huldiging nou wat? De pitch invasion is het ultieme spontane volksfeest.

Twente leeft

Het veld loopt langzaam leeg, waarna honderden mensen zich weer verzamelen voor het supportershome van Vak-P. Dat het gesloten is kan even niemand wat uit maken. Door de speakers voor de deuren wordt hardcore geramd, iedereen gaat los op de bij Vak-P bekende nummertjes. Onder het gedreun wordt gesprongen en gebeukt. Het volksfeest, ontaard in een gekkenhuis, zet zich voort in de binnenstad van Enschede. De cafés puilen uit, terwijl er tot in de late uurtjes wordt doorgegaan. Veel mensen zullen pas ’s ochtends thuis komen.

Dinsdag zal de ploeg nog worden gehuldigd, maar dit is al een dag voor in de boeken. FC Twente promoveert naar de Eredivisie. Ergens doet deze titel niet veel onder voor de in 2010 behaalde landstitel. De club leeft als nooit tevoren.

Boy de Haan
Studeert Journalistiek. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %