Voetbal in Oost-Europa

FC Struga: opgericht in 2015 en nu al twee keer kampioen

FC Struga is in 2015 opgericht en in korte tijd meerdere keren gepromoveerd. Met behulp van een welvarende sponsor is het team sinds de promotie naar het hoogste niveau in 2019 al twee keer kampioen van Macedonië geworden. De etnisch Albanese club speelt in een knus stadion pal naast het meer van Ohrid. 

Struga is een stad naast Ohrid en de gemeente heeft meer dan 60.000 inwoners. In Struga is er een grote Albanese gemeenschap. Naast Struga kent de gemeente met FK Karaorman en FK Labunishta twee andere voetbalclubs. Eerstgenoemde speelde in 2024 nog op het tweede niveau en heeft met de wedstrijd tegen FK Ohrid de ‘Derby van het Meer van Ohrid’.

Opmars

In 2015-2016 werd FC Struga kampioen van de regionale competitie en ging het door naar het derde niveau. In 2016-2017 promoveerde FC Struga naar het tweede niveau. Het eerste seizoen eindigde het team vierde, maar het seizoen daarop werden ze kampioen. Vanaf 2019, vier jaar na de oprichting, speelt Struga in de hoogste competitie van Macedonië.

Struga kent geen fanatieke supportersgroep en heeft geen uitsupport. De thuiswedstrijden worden echter wel goed bezocht door de aanhangers van de club. Het team kan rekenen op zo’n 1.000 toeschouwers per thuiswedstrijd.

Lees ook: Struga kampioen na Albanees onderonsje in Tetovo tegen Shkendija

Stadion Gradska Plaza

Het onderkomen van FC Struga, Stadion Gradska Plaza, is van origine het stadion van FK Karaorman. Het stadion wordt dus gedeeld met deze club. Wel is FC Struga verantwoordelijk geweest voor de renovatie van de lange zijde.

De lange zijde aan het meer telt 800 zitplaatsen en aan de linkerzijde bevindt zich het uitvak. Aan de overkant passen zo’n 350 man op de hoofdtribune en is er ruimte om te staan.

De ligging van het stadion is uniek te noemen. Wie naar de ingang wilt, moet door een terras van een restaurant lopen om er te komen. Als je op een ligbedje ligt, ben je binnen tien seconden in het stadion. Ballen die hoog worden weggewerkt belanden dan ook in het water, gelukkig heeft de club een zeer fanatieke ballenjongen die in zijn onderbroek het water ingaat om de wedstrijdbal te halen!

Kampioenschappen

In 2023 zette Struga een reeks van acht overwinningen op rij neer. Na het hele seizoen op één te hebben gestaan werd er uiteindelijk met tien punten verschil het eerste kampioenschap binnengehaald. Thuis bleef het team ongeslagen.

Het seizoen erop, 2023-2024, werd iets spannender. Struga ging lang aan kop, maar maakte het spannend door in het slot van de competitie twee keer te verliezen. In de een na laatste speelronde stond de kampioenswedstrijd op het programma: de winnaar van Shkendija – Struga kreeg de titel. In een uitverkocht stadion in Tetovo gingen de bezoekers uit Struga er met de winst vandoor en pakten ze zo de tweede titel op rij. 

Europese prestaties

FC Struga heeft wat naamsbekendheid verworven door in 2023-2024 meerdere Europese voorrondes te spelen. In de Champions League was Zalgiris net te sterk. Buducnost Podgorica en Swift Hesperange werden uitgeschakeld in de voorrondes van de Conference League. In de play-offronde verloren ze tweemaal met 1-0 van Breidablik. De wedstrijden vonden niet in Struga plaats, maar in Ohrid en Skopje. De wedstrijden in Ohrid werden door 700 en 1.200 mensen bezocht.

De toekomst van de jonge en succesvolle club ziet er rooskleurig uit en in de zomer van 2024 mag FC Struga zich wederom gaan opmaken voor Europese voorrondes.  

Lees ook:

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %