Voetbal in Oost-Europa

Macedonische voetbalbeleving in Prilep

Voetbal in Macedonië is onbekend terrein voor veel voetbaltoeristen. Bij FK Pobeda – Teteks Tetovo in Prilep werden we verrast door de Macedonische voetbalbeleving. In de tweede divisie bezoeken we het karakteristieke stadion waar je aan de deur een kaartje koopt voor omgerekend €1,80. Ondanks dat de uitsupporters wat kilometers moesten afleggen, werden beide ploegen werden gesteund door een groep fanatieke supporters. 

Vardar Skopje is de bekendste club uit Macedonië, mede vanwege het behalen van de groepsfase van de Europa League in 2017. Ver van Skopje ligt Prilep, een stad met zo’n 80.000 inwoners. We zijn de enige toeristen in het stadion die de wedstrijd van de lokale trots tegen Teteks Tetovo bezoeken.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Andrej Zlatanoski, volg hem via de link!

FK Pobeda

Pobeda is een club die eigenlijk niet in de tweede divisie thuis hoort. Twee keer werd er in Prilep het landskampioenschap gewonnen. Het stadion is een van de grotere stadions van het land en de toeschouwersaantallen van de club uit Prilep zijn voor Macedonische begrippen niet verkeerd.

Echter, de club heeft wat rommelige jaren achter de rug vanwege omkoping. Nadat Pobeda uit de Macedonische competitie werd gezet, stopte de club met bestaan. Na enkele jaren kon Viktorija de naam overnemen en werd er een nieuw leven ingeblazen. Meerdere promoties zorgde ervoor dat het ‘nieuwe’ Pobeda in 2016 terug in de hoogste divisie kwam, waarin het team drie seizoenen speelde. Na degradatie in 2019 keerden ze in 2022 weer terug op het hoogste niveau. De terugkeer was helaas van korte duur, want na één seizoen degradeerde de club weer naar de tweede divisie.

Teteks Tetovo

De gasten komen uit Tetovo, een stad die een Albanese meerderheid kent. Hier komt Shkendija ook vandaan, een club die tevens van Albanese komaf is. Stadsgenoot Teteks is wel ‘gewoon’ Macedonisch. Teteks heeft in de vorige eeuw vaak op het hoogste niveau geacteerd, maar inmiddels was de laatste keer in 2015.

Vooraf zien we al op de Instagrampagina van Teteks dat deze wedstrijd, ondanks de afstand, massaal wordt gepromoot. Als je met een groep zo’n trip maakt voor een wedstrijd in de tweede divisie is dat zeker het benoemen waard!

Stadion Goce Delčev

Pobeda speelt de thuiswedstrijden in stadion Goce Delčev, niet ver gelegen van het stadscentrum. Het stadion heeft een relatief grote hoofdtribune met dak. De overkant is ook een imposante tribune waar de stoeltjes zijn gedemonteerd. De tribune loopt door tot achter het doel.

Zoals we al benoemden is dit een van de grotere voetbalstadions van het land. Voorheen zijn hier interlands  gespeeld waar zo’n 5.000 mensen op af kwamen. Bij Pobeda – Teteks zitten er ongeveer 700 mensen in het stadion. Macedonië heeft niet erg veel inwoners en het voetbal moet ook concurreren met sporten zoals handbal, waar de teams ook Europees beter presteren.

Support

Tegenover de hoofdtribune neemt de harde kern van Pobeda plaats. Het is goed om te zien dat de club na een beweeglijke tijd nog steeds fanatiek wordt gesteund.

Vlak na de aftrap komt de groep van Teteks, Vojvodi, binnen. Zij kunnen gewoon op de hoofdtribune lopen en nemen helemaal aan de rechterkant plaats. Er is wel wat politie-inzet, zowel voor de harde kern van Pobeda als die van Teteks nemen een paar agenten plaats.

 

Enigszins bijzonder, want het heeft er geen schijn van dat het hier zal escaleren. Dit gevoel wordt versterkt wanneer de uitsupporters een lied over Macedonië inzetten richting de groep van Pobeda. Zij zingen terug en de uitsupporters kunnen vervolgens rekenen op een applaus van de hele hoofdtribune. De kans is groot dat dit komt door de vele clubs van Albanese komaf in de Macedonische voetbalcompetities.

Vermakelijk duel

Voor de 100 denar die we hebben betaald krijgen we een hoop terug. In de eerste minuut wordt de 1-0 al binnen gekopt en niet veel later staat het al 2-0. Voor rust maakt Teteks de aansluitingstreffer waardoor het toch nog even spannend is.

Na de rust is het tijd voor mooie doelpunten en vliegt een vrije trap mooi het doel in. Wanneer de keeper van Teteks hands maakt buiten zijn zestien moet de uitploeg met tien man verder en is het gespeeld. Pobeda schiet vervolgens nog eens een vrije trap erin en weet vlak voor het eindsignaal de toeschouwers te trakteren op een vijfde doelpunt. Wat opvalt is de enorme vreugde bij de spelers na een doelpunt. Ook worden meerdere doelpunten samen met de supporters gevierd, één speler aarzelt niet om in de hekken te hangen.

De thuisclub wint met 5-1 en gaat na één speelronde aan kop in de 2. MFL. Er is veel vreugde op de tribunes en de spelers komen aan beide kanten het feest meevieren. We  krijgen te horen dat er de laatste tijd meer supportersgroepen in Macedonië actief zijn. Deze wedstrijd in de tweede divisie is daar een mooi voorbeeld van!

We bedanken Andrej Zlatanoski voor het delen van zijn prachtige foto’s! Meer van zijn werk vind je via deze link.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %