Groundhopping

FC Oppuurs lijkt toonvoorbeeld voor lokaal voetbal

Voetbal veroverde de wereld in sneltempo en je zou verwachten dat elke Nederlandse of Belgische gemeente wel een voetbalploeg heeft. Maar dat is niet altijd het geval. Zo kreeg de kleine gemeente Oppuurs in het Belgische Klein-Brabant pas in 1981 zijn eigen clubje met de opstart van FC Oppuurs.

Als zelfstandige gemeente heeft Oppuurs nooit een eigen voetbalafdeling gehad. Daar waar de meeste steden en gemeentes tussen 1880 en 1950 toch best wat ploegen gevormd zagen worden, bleef dit alles uit. Wanneer Oppuurs in 1977 deelgemeente werd van Sint-Amands bleef dit het geval. Sint-Amands zelf had ook nog niet zo lang voetbal in eigen gemeentegrenzen. Pas in 1966 werd SK Sint-Amands opgericht, in 1968 gevolgd door VV Herleving Lippelo (op zijn beurt ook weer een deelgemeente). Oppuurs moest zelfs dan weer wachten tot in 1981.

Jawel, je leest het goed. 1981. Dat is amper 39 jaar geleden. Onmiddellijk sloot het zichzelf aan bij de Belgische voetbalbond en begon de weg naar de top. In die bijna vier decennia heeft de ploeg een gezonde en stabiele omgeving weten uit te werken. Gestaag beklommen ze de ladder in de provinciale reeksen. Intussen zitten ‘de Tutters’ in eerste provinciale en doen ze het daar zeker niet slecht. Die trage maar zekere aanpak zorgt voor een realistische weg naar de top en intussen beuken ze toch maar netjes tegen de deur van het nationale voetbal aan.

En die ambitie is er zeker. Van bij de start spelen ze in het charmante stadion aan de Meirstraat. Maar de huidige voetbalwereld in Oppuurs vraagt om een dringende uitbreiding van het stadion. De huidige tribunes gaan binnenkort tegen de vlakte om aan de successen van FC Oppuurs te kunnen voldoen. Zeer contradictorisch met de recente trend in het (vooral Belgische) voetballandschap. Veel ploegen kunnen het harde werk en de financiële katers niet meer dragen of verwerken. Fusies zijn alomtegenwoordig net als clubjes die simpelweg ophouden te bestaan. Niets van dat alles in Oppuurs.

Met Nill De Pauw en Björn Vleminckx kan het ook twee grote namen op zijn conto schrijven. De eerste is een jeugdproduct van FC Oppuurs en groeide uit tot stabiele speler bij clubs als KSC Lokeren, EA Guingamp en Zulte-Waregem. Die laatste zal ongetwijfeld bij velen een belletje doen rinkelen, zowel in Nederland als in België. De blonde werkmier werd publiekslieveling bij KV Mechelen en NEC Nijmegen. Intussen werkt hij aan de laatste dagen van zijn actieve voetbalcarrière bij FC Oppuurs. Een beetje thuiskomen voor ‘de Witte van Puurs’.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %