Groundhopping

FC Andoy-Wierde neemt je mee op een nostalgische trip

Soms rijd je als groundhopper langs de autosnelweg en kom je toevallig voorbij enkele voetbalschoonheden. Vooral in België kan je zulke mooie verrassingen tegenkomen. In de buurt van Namen vind je bijvoorbeeld het charmante veldje van FC Andoy-Wierde. Een relatief jong ploegje met een hoog FC De Kampioenen-gehalte.

Officieel ligt het veldje volledig op grondgebied van de gemeente Wierde, sinds 1977 een deelgemeente van Namen. Maar in de praktijk ligt het perfect in het midden tussen de kernen van Wierde en Andoy. Andoy was zelf maar 13 jaar een zelfstandige gemeente (van 1795 tot 1808) tot het werd samengevoegd met Wierde. Vaak wordt er dan ook verwezen naar Andoy-Wierde in plaats van Wierde. Op voetbalvlak hebben beiden dorpskernen ook vrij lang moeten wachten op een eigen voetbalvereniging. Wierde had tot de oprichting van FC Andoy-Wierde helemaal niets. Andoy daarentegen had tussen 1941 en 1947 wel kortstondig Union Sportive Andoy.

Na 1947 was het wel weer wachten tot 1976 wanneer Andoy-Wierde Football Club officieel werd opgericht. Slim om zowel Andoy als Wierde in de naam te betrekken. Gebruikelijk zijn we niet meteen fan van samentrekkingen en in eerste instantie dachten we dat dit een fusie was tussen twee ploegen. Maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn. Wel is er een samenwerking met het naburige FC Naninne en worden de velden verdeeld gebruikt voor de jeugdwerking van beide ploegen.

Het veld van FC Andoy-Wierde werpt je niet alleen naar de typische lower league atmosfeer, maar gaat ook terug naar vervlogen dagen. Ondanks het feit dat dit een vrij jonge ploeg is en ook een vrij jong stadionnetje, ademt het stadion nostalgische herinneringen. Herinneringen naar dagen waar de spelers effectief de straat over moesten naar een naburig cafeetje om zich om te kleden. In dit geval gaat het niet meteen om een cafeetje (ook al is er wel een kantine aanwezig), maar om van de kleedkamers naar het wedstrijdtoneel te gaan, moet iedereen wel even de straat over. Een vrij uniek zicht dat je maar zelden vindt op Belgisch grondgebied.

Maar ook het lower league aspect valt enorm op. De open velden met prachtige uitzichten worden mooi vergezeld door een ideale kleine tribune. We zouden zeggen een typische staantribune voor een provinciale ploeg, maar er is een houten zitbank aanwezig. Het is dus een heuse zittribune! Er is in de afgelopen 45 jaar weinig veranderd aan het stadion. Alleen de dugouts zijn recentelijk naar de overkant van het veld verplaatst.

Sportief gezien zullen we FC Andoy-Wierde niet meteen in de nationale reeksen mogen verwachten. Nooit eerder hebben ze die reeksen gehaald en ook nu lijkt het erop dat ze vooral in de lagere provinciale reeksen zullen blijven. Niet lang geleden wisten ze wel van vierde naar derde provinciale te promoveren. Gewoon gezelligheid troef dus daar midden tussen Andoy en Wierde!

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %