Against Modern Football

Erve Asito: nieuw commercieel dieptepunt in voetbalwereld

In februari werd bekend dat schoonmaakbedrijf Asito, tevens hoofdsponsor van Heracles Almelo, vanaf 1 juli op de voorgevel van het stadion zou pronken. Maandenlang werd er, online en offline, gediscussieerd over de mogelijke nieuwe naam van het stadion. Asito Arena, Asito Stadion of Asito Dome? Vele (logische) namen kwamen voorbij, maar Heracles Almelo en Asito verrasten iedereen: de komende tien (!) jaar is Erve Asito de thuisbasis van de Almeloërs. Tot grote onvrede van vele supporters.

Rond 8.50 uur was het zover, honderden supporters, sponsoren en clubleden keken vanuit het stadion en via internet mee naar de onthulling van de nieuwe stadionnaam. Toen de gordijnen voor de naam opzij schoven was iedereen verrast. Maar de meesten waren lang niet positief verrast. Op vrijwel alle social media kanalen van Heracles Almelo en Asito regende het meteen negatieve reacties. Het kleine aantal positieve reacties stond hier in schril contrast tegenover.

Waarom ‘Erve Asito’?

Één ding was zeker na de onthulling: Heracles Almelo en Asito moesten met een hele goede reden komen om aan te tonen dat ‘Erve Asito’ een goede naam is voor de thuisbasis. “Erve Asito staat symbool voor de plek waar families zich thuis voelen. Het erf als plek waar de hele familie samenkomt en het stadion waar de Heracles Almelo-familie thuiskomt. Meer dan ooit zal ons stadion het hart gaan vormen van de club, de achterban, het bedrijfsleven en de maatschappij; een plek van en voor ons allemaal”, aldus algemeen directeur Rob Toussaint. Toch was de achterban niet overtuigd van de naam, verre van zelfs.

Het erf als plek waar de hele familie samenkomt en het stadion waar de Heracles Almelo-familie thuiskomt

stERVEn Asito

Nadat bekend werd gemaakt dat ‘Erve Asito’ de komende tien jaar op de voorgevel van het stadion zou staan, barstte de bom vrijwel direct op internet. Wie door de honderden reacties scrolde, merkte al snel dat termen als ‘te triest voor woorden’ en ‘spelen we op een zorgboerderij?’ niet zeldzaam waren. Sterker nog, deze reacties waren nog voorbeelden van relatief milde reacties. Neem zelf maar eens een kijkje op de aankondiging via Instagram en de algemene tendens wordt keihard duidelijk.

Wij zijn een voetbalclub, geen kinderboerderij!

Ook bij een aantal supportersverenigingen van Heracles Almelo schoot dit nieuws in het verkeerde keelgat. De supporters gingen direct aan de slag om de club en de hoofdsponsor te laten weten dat zij het niet eens zijn met de nieuwe naam van het stadion. Daarom waren er maandagavond meerdere spandoeken te bewonderen op de voorgevel van het stadion met de teksten ‘stERVEn ASITO’, ‘Wij als godenzonen worden nooit commerciële hoerenzonen’ en ‘Again$t Mod€rn Footba££’. Hele duidelijke statements dus. De supporters voelen zich met deze naam voor lul gezet.

Heracles Almelo en Asito zijn echter maandagmiddag nog om tafel gegaan na de vele ophef over de nieuwe naam, maar hebben zo goed als zeker besloten om de naam niet te wijzigen. Als het aan hun ligt heten de komende tien jaar de Almeloërs iedereen dus welkom in Erve Asito.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %