“Er zijn veel agressieve, verwarde mensen bij het voetbal”
“Er zijn veel agressieve, verwarde personen bij het voetbal. Dat kun je wel concluderen. Ik weet niet wat het is. Alcohol, drugs? Mensen zijn totaal ontspoord.” Dit zijn uitspraken die elke fanatieke voetbalsupporter wel gewend is. Als je vertelt dat je meegaat naar uitwedstrijden en het waagt om te zingen voor je club is dit al gauw de algemene reactie. Van de collega’s die gelegenheidssupporter van een grote club zijn of van de buren die nooit een stadion van binnen hebben gezien. Dat de media dit beeld graag overnemen weten we nu ondertussen ook wel. Maar bovenstaande quote gaat een stukje verder. Deze quote is namelijk van de officier van justitie…
Gisteren was het de beurt aan zes Willem II supporters om in de rechtbank te luisteren naar hun straf voor het deelnemen aan de rellen na afloop van de Brabantse derby. Eerder hebben wij al uitgebreid bericht over de gigantisch overdreven aanhoudingen van supporters aan de kant van NAC en voor de zaak van vandaag zaten wij dus ook klaar. Na afloop van de derby liepen de gemoederen namelijk hoog op aan beide kanten, wat leidde tot een situatie waarbij beide supportersgroepen zich lieten meeslepen. Eindstand: twee lichtgewonde agenten en wat materiële schade. Dat er mensen gestraft worden is dus niet heel vreemd. De uitspraken die wij vandaag langs zagen komen op Twitter waren dat wel. Nog pijnlijker is dat deze uitspraken afkomstig zijn van rechters en de officier van justitie.
Veel agressieve en verwarde personen
We beginnen met de uitspraak van de officier van justitie gericht op de zes verdachten in deze zaak. In deze uitspraak zit helaas erg veel vooringenomenheid wat betreft voetbalsupporters. Tevens is het een grove generalisatie. We praten hier namelijk over zes supporters van Willem II die zich moeten melden in de rechtbank voor het gooien van fakkels en brandblussers. Zes supporters op een groep van duizend uitsupporters is compleet te verwaarlozen en al helemaal geen basis om uitspraken te gaan doen over voetbalsupporters in het algemeen. Daarnaast wordt er direct weer gewezen naar het eventuele (overmatig) gebruik van alcohol en/of drugs. Een standaardactie om voetbalsupporters wederom neer te zetten als doorgesnoven gekken.
De uitspraak wordt nog frappanter als gekeken wordt naar wat voor soort voetbalsupporters hier terecht staan. Slechts twee van de zes supporters zijn bekend bij de politie. Het gaat hier dus niet om doorgewinterde hooligans die gepland op zoek waren naar rellen. Het gaat om “gelegenheidsrellers”. Mensen die zich hebben laten meeslepen in de emotie en daardoor een hele domme en gevaarlijke fout hebben gemaakt. Deze individuele fouten worden nu door nota bene de officier van justitie gebruikt om alle voetbalsupporters in een hoekje neer te zetten als verwarde, ontspoorde en agressieve mensen. En de media nemen deze uitspraken natuurlijk met alle liefde over.
“Hooligansgroepen hebben rolverdeling, met frontsoldaten en aanstuurders. Er wordt getraind op wijze van benaderen ME en terugtrekken. Ook bij Willem II. Die regie zie je op de beelden van 21 oktober ook.”
Frontsoldaten
Helaas blijft het niet bij deze ene generaliserende uitspraak. De volgende uitspraak mag ook op het conto geschreven worden van de OvJ: “Hooligansgroepen hebben rolverdeling, met frontsoldaten en aanstuurders. Er wordt getraind op wijze van benaderen ME en terugtrekken. Ook bij Willem II. Die regie zie je op de beelden van 21 oktober ook.” Dit statement is zo lachwekkend dat het lastig is waar we precies moeten beginnen. Ten eerste gaat het in deze situatie grotendeels niet om hooligans die terecht staan en is er dus ook geen sprake van “hooligansgroepen”. Daarnaast is de bewering dat hooligangroepen een rolverdeling hebben met frontsoldaten en trainen op welke wijze zij de ME benaderen ronduit belachelijk. Wie serieus denkt dat dit de situatie is, zit nog vast in de jaren 80 vermoeden wij.
Hoewel de officier van justitie dit blijkbaar niet snapt, staat een groep met fanatieke supporters zoals Tilburg Tifosi niet gelijk aan een hooligangroepering. Echte hooligangroepen hebben allang niet meer de aantallen die ze tientallen jaren geleden hadden. De mensen die zich laten gaan in een situatie als deze zijn geen hooligans, maar gewoon fanatieke supporters die hun hoofd verloren en daardoor iets doms deden. Alleen is dit helaas niet het verhaal wat goed uitkomt. Het is een stuk makkelijker om de fanatieke voetbalsupporters allemaal weg te zetten als een hooligangroep en daarmee de mensen angst aan te jagen.
“Ik kan het woord Willem II-supporter in dit geval niet over de lippen krijgen, ik gebruik het woord Willem II-mensen daarom maar.”
“Fans”
De rechter laat ondertussen deze parel aantekenen: “Ik kan het woord Willem II-supporter in dit geval niet over de lippen krijgen, ik gebruik het woord Willem II-mensen daarom maar.” Dit is een tactiek die we al heel lang zien in de traditionele media en die ons ongelooflijk ergert. Een van de mannen die terecht staat ging op zijn vijfde voor het eerst naar het Koning Willem II Stadion. Hij komt er ondertussen al 23 jaar. Een echte supporter van de Tricolores dus. Maar vanaf het moment dat de beste man een fakkel heeft gegooid is hij officieel geen supporter meer. Hij is vanaf nu supporter tussen haakjes. Tenminste, zo verschijnt het in de media en zo denkt de rechter er ook over.
Één actie verandert helemaal niks aan de loyaliteit van deze man. Het feit dat hij al 23 jaar bij zijn club komt maakt hem een supporter. Een supporter die een fout heeft begaan na afloop van een derby, maar nog steeds en voor altijd een supporter. En nu zullen mensen zich misschien afvragen waarom wij ons focussen op het gebruik van aanhalingsteken rondom het woord supporter. Het grote probleem hiervan is dat de media en de rechter hiermee proberen een kloof te scheppen tussen de gewone supporters en de fanatieke supporters. Ze proberen consequent de laatste groep in een slecht daglicht te stellen door te doen alsof zijn geen echte supporters zijn van hun club. Helaas werkt deze tactiek, want zelfs de rechter denkt er zo over.
Vertrouwen in de rechtsgang
Al met al leidt deze rechtszaak tot een aantal pijnlijke conclusies voor voetbalsupporters in heel het land. Het is namelijk niet overdreven om te zeggen dat de officier van justitie en de rechter een vooringenomen mening hebben over voetbalsupporters. Dat zijn namelijk verwarde, ontspoorde hooligans die geen echte supporters zijn van hun club en dus alleen komen om hun vooraf getrainde formaties uit te oefenen op de ME. Persoonlijk hebben wij weinig vertrouwen in een eerlijke rechtsgang als de mensen die de straffen moeten uit delen een dergelijke uitgesproken mening hebben over een groep mensen. Als voetbalsupporter zul je in deze rechtbank altijd de schijn tegen je hebben en nooit het voordeel van de twijfel krijgen.
Als de uitspraak van de officier van justitie over een andere bevolkingsgroep was gegaan, was de situatie compleet anders geweest. Als hij het volgende had gezegd: “Er zijn veel agressieve, verwarde personen in asielzoekerscentra. Dat kun je wel concluderen. Ik weet niet wat het is. Alcohol, drugs? Mensen zijn totaal ontspoord.” Dan waren er morgen nog kamervragen gesteld over de houdbaarheid van een rechter die zulke discriminerende en vooringenomen uitspraken maakten over een bevolkingsgroep. Omdat het gaat om voetbalsupporters is alles echter toegestaan en zal iedereen die het leest het er ongetwijfeld mee eens zijn. Die voetbalsupporters zijn ook keiharde hooligans allemaal.
Nu zullen wij ongetwijfeld op Social Media de strontkar over ons heen krijgen. Want wij beweren weer “dat er niks gebeurd is”. Hoe kunnen wij nou het gedrag van zulke mensen gaan goed praten? Ondertussen zijn wij wel gewend dat het opkomen voor fanatieke supporters nu eenmaal tot een stortvloed aan negatieve reacties leidt. Maar dat maakt allemaal niet uit. We blijven dit namelijk doen omdat het hoog tijd is dat het zijn van een fanatiek supporter eens uit het verdomhoekje wordt gehaald. Wij zijn ook maar mensen. Mensen die van hun club houden en daar alles voor over hebben. En dus verdienen wij het ook om behandeld te worden als gewone mensen, in plaats van als ontspoorde, verwarde, gevaarlijke mensen.