Voetbal in België

Eindelijk weer een derby in Brussel!

De derby van Brussel is terug! Union en RWDM komen volgend seizoen uit in dezelfde divisie. Het is geleden van 1985 dat Union Saint Gilloise en RWD Molenbeek elkaar ontmoetten in competitieverband. 35 lange jaren later zal er terug gestreden worden om de Brusselse eer tussen beide volkse clubs. Zowel Union als RWDM spelen het seizoen ’20-’21 in tweede klasse, officieel bekend als 1B.

Derby van Brussel

Vrijdag beslisten de Belgische profclubs dat de eerste divisie zestien teams zal tellen, en de tweede divisie acht. Met de corona crisis en vele licentieproblemen was daar lang onduidelijkheid over. Er werd gespeculeerd over een eerste afdeling met 18 teams, waardoor tweede er helemaal anders zou uitzien. Maar alles blijft nu toch bij de oude verdeling. Welkom in België. 

Kerkhof in 1B

De tweede divisie was dit seizoen een waar kerkhof. Sporting Lokeren ging failliet. SV Roeselare en Excelsior Virton kregen geen proflicentie voor het volgende seizoen en zakken dus naar eerste amateur. Daardoor komen er extra plaatsen vrij in tweede, waardoor RWDM sneller dan verwacht een divisie mag stijgen. Excelsior Virton heeft wel nog een rechtszaak lopen om die beslissing van de licentiecommissie ongedaan te maken, maar hun slaagkansen worden klein ingeschat.

Kampioensmatch RWDM in 2017

Union

Union Saint Gilloise is al enkele jaren een stevige subtopper in 1B, die vaak tot het einde van het seizoen meestrijdt om een ticket naar 1A. De club speelt al sinds de jaren ’20 in het magnifieke Joseph Mariënstadion, omgeven door de hoge bomen van het Dudenpark. De hoofdtribune ademt nostalgie, en de staantribune daar tegenover staat altijd lekker vol. De club is hip, en dat zie je op de sfeervolle staantribune.

De fantastische gevel van het Joseph Mariënstadion

De hoofdtribune is een pareltje

Altijd sfeer op de lange staantribune

RWDM

Racing White Daring Molenbeek is de reïncarnatie van de verdwenen eersteklasser RWDM. De Molenbeekse club mag dan wel relatief jong zijn op papier (2015), in hart en ziel bestaat Daring al veel langer. Molenbeek was in de jaren ’70 een Belgische topclub: met Johan Boskamp in de rangen werd RWDM kampioen in 1975 en haalde het de halve finale van de UEFA Cup in 1977. Sindsdien is RWDM een mythische club die al enkele keren gestorven is maar altijd terug komt. Of zoals ze het zelf zeggen: a legend never dies.

De derby van Brussel wordt in het stadion van RWDM gespeeld.

Zwanze derby

Union en RWDM keken elkaar de afgelopen jaren twee keer in de ogen tijdens de Zwanze-Derby, een vriendschappelijke wedstrijd. Beide supporterclans maakten er telkens een sfeervol voetbalfeest van. Nu kunnen de twee Brusselse volksclubs zich klaarstomen voor het echte werk.

De Zwanze-derby in 2016

Lees ook: Verborgen Mechelse Parel.
PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %