Voetbal in Duitsland

Eentje om af te vinken: Rot-Weiss Essen

Lang hebben ze erop moeten wachten in Essen: profvoetbal. Maar liefst zestien seizoenen speelden de rood-witten in de Regionalliga. Afgelopen zaterdag rolde de bal eindelijk weer op een hoger niveau, de 3. Liga. Medepromovendus SV 07 Elversberg was de tegenstander in een sfeervol Stadion an der Hafenstraße. Een terugblik op een dagje voetbal kijken bij de oosterburen. 

Extra reistijd is een must

Zaterdagmorgen, iets voor elf. We stappen in een sprinter die ons in Oberhausen moet brengen, waar de volgende trein richting Essen op ons wacht. Betalen we voor deze trein? Nee. Nou ja, indirect. In Duitsland kun je, op vertoon van je wedstrijdticket, de hele dag gratis reizen in de deelstaat van de club die je gaat bezoeken. Een nadeel: het betreft alleen regionaal vervoer. Trek dus wat extra reistijd uit voor je dagje Duitsland. 

Op tijd vertrekken is een must. Nederlanders klagen maar al te graag over de NS, maar in Duitsland schijnen de treinen een voorliefde te hebben voor minutenlang stilstaan tijdens het traject, zonder duidelijke reden. De speling die we hadden voor de overstap in Oberhausen neemt in rap tempo af. De stress of de aftrap gehaald gaat worden neemt in datzelfde tempo toe. 

Een voorzichtig sprintje op het Hauptbahnhof van Oberhausen zorgt er uiteindelijk voor dat we op tijd in de S-Bahn richting Essen zitten. Eenmaal aangekomen wordt al snel duidelijk dat we niet de enigen zijn die afkomen op het openingsbal van de 3. Liga. Het station van Essen is verworden tot een rode zee van shirtjes en sjaaltjes. 

De Hafenstraße

Na een kort ritje met de pendelbus arriveren we aan de Hafenstraße, dé straat van Rot-Weiss Essen. Wat opvalt? Het ontelbare aantal lege bierflesjes. Netjes staan ze opgesteld op de rand van de stoep, alsof het kegels op een bowlingbaan zijn. Snel verplaatst onze aandacht zich naar het opdoemende stadion van Rot-Weiss. Vier tribunes met open hoeken, dat is het eigenlijk wel. Of de makers inspiratie hebben opgedaan bij FC Utrecht? Ik verdenk hen ervan. 

Een kwartier voor de aftrap lopen we het stadion binnen. De harde kern laat weten dat ze er zijn, de honderd meegereisde fans van Elversberg doen het nog wat rustiger aan. Zonnig weer, twee clubs die terug zijn op profniveau en het publiek dat er zin in heeft: alle ingrediënten zijn daar voor een mooie voetbalmiddag. 

Wedstrijd eindigt in mineur

14:00 uur, de aftraptijd voor alle wedstrijden in de 3. Liga. Na een opkomst waar menig Manchester City-fan jaloers op zal zijn, is het tijd om te beginnen aan 90 minuten voetbal. Al binnen 15 minuten staat de stand van 1-2 op het scorebord en weet de keeper van Elversberg ook nog een strafschop te keren. Een ruime tien minuten later staat het al 1-4. Een ooit zo mooie middag lijkt voor Rot-Weiss in mineur te eindigen. 

Het lijkt niet alleen zo, het is ook zo. In een weinig vermakende tweede helft prikt Elversberg nog de vijfde van de middag, wat hun terugkeer op het profniveau tot een onvergetelijke maakt. Scheidsrechter Konrad Oldhafer vindt blessuretijd dan ook niet meer nodig en maakt een einde aan het FC Barcelona-voetbal wat Elversberg hier en daar liet zien. 

Maar ze bleven tot het einde…

Stroomt het stadion leeg? Zeker niet. Bijna alle 16.500 aanwezige fans blijven zitten of staan, om de spelers van een indrukwekkende ovatie te voorzien. Ook dat is Rot-Weiss Essen, ontdekken we. Zouden ze teleurgesteld zijn? Vast en zeker. Een reactie op de Instagram-pagina van Essen laat namelijk weinig aan de verbeelding over: ‘und zurück in die vierten Liga’. Laten we het niet hopen. De sfeer aan de Hafenstraße verdient namelijk een club die actief is op professioneel niveau.

Dit artikel is geschreven door Han Dijkhuizen, die eerder ook al een bijdrage leverde over AC – Milan – Roma.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %