Voetbal in Italië

Milaan, een goedkoop en sfeervol tripje in coronatijd

Een voetbalwedstrijd bezoeken, het kan in Nederland sinds medio november niet meer. Waarom? Dat valt te betwisten. Een sfeervol avondje Vijverberg of Rat Verlegh zit er in ieder geval niet meer in. Gelukkig bieden de Italianen uitkomst met AC Milan tegen AS Roma. Weliswaar met mondkapje en een verminderde capaciteit, maar het kan wel. Een samenvatting van een enerverende trip naar het zuiden van Europa.

Woensdagmiddag 5 januari, iets voor half twee. Vanaf Eindhoven stijg ik met een groep vrienden op naar de tweede stad van Italië, Milaan. Voor het astronomische bedrag van vier euro kunnen wij plaatsnemen aan boord. Binnen anderhalf uur landen we op Milaan Malpensa en bevinden we ons in een totaal andere wereld. Wat in Nederland dicht is, is in Italië open. Het enige verschil: het mondkapje moet overal op, ook buiten.

Na een trip met de trein en de metro door het centrum van Milaan vinden we ons hotel in één van de buitenwijken van de stad. Kapotte wegen, ingedeukte auto’s en slapende zwervers, Italië blijft Italië. Het viersterrenhotel biedt ons een slaapplek voor een paar tientjes en een uitzicht op de besneeuwde Zwitserse Alpen.

De Italiaanse pizza is achter de kiezen, de Dom is bezichtigd, tijd om meer van de stad te ontdekken. We blijken niet de enige Nederlanders te zijn die richting de hoofdstad van Lombardije zijn getrokken. De spreuken richting Steven Berghuis en de burgemeester van Amsterdam leert ons dat we te maken hebben met een aantal fanatieke Feyenoorders. Hun doel van de reis? Een wedstrijd van de plaatselijke AC bezoeken.

Exact de reden dat wij hier ook zijn. In de zoektocht naar een stadionbezoek stuitten we op AC Milan versus AS Roma. Een topper op Driekoningen, een nationale feestdag in Italië. Traditioneel is deze dag volledig volgepland met voetbal in de Serie A. Het blijft tot op de wedstrijddag spannend of we daadwerkelijk het San Siro kunnen betreden, wedstrijd na wedstrijd wordt geschrapt ten gevolge van coronabesmettingen bij de ploegen. Koploper Inter staat zelfs al op het veld in Bologna als blijkt dat het affiche geen doorgang kan vinden.

Dit vervelende scenario blijft ons bespaard. Beide ploegen verschijnen, weliswaar gehavend, aan de aftrap. Tijd om richting San Siro te trekken. De metro brengt ons al de hele trip voor een appel en een ei de hele stad door, zo ook nu. Na een waarschuwing van een local om het mondkapje op de juiste manier te dragen, banen we ons een weg richting het indrukwekkende Stadio Giuseppe Meazza. De opdringerige straatverkopers moeten we van ons af slaan, maar al snel zien we de voetbaltempel voor ons. En dat maakt veel goed. In de fanshop kopen we nog snel een sjaaltje van tien euro, ready to go.

Na een uitvoerige securitycheck wordt het ons direct duidelijk: dit is anders dan een gemiddeld West-Europees stadionbezoek. ME’ers met schilden en stokken manen ons om tempo te maken richting de enorme toren die ons naar de tribune moet brengen. Eenmaal binnen is de voetbalsfeer overal te voelen. Vanaf de derde ring kijken we neer op de fanatieke harde kern. Van de verminderde capaciteit is niets te merken, 40.000 enthousiaste Italianen maken er een rasechte voetbalervaring van. Rechts van ons doemt de skyline van Milaan op, wat een fantastisch uitzicht oplevert. Aan de overkant is de harde kern van Roma te zien, die ogenschijnlijk nog vuurwerk overhadden van de jaarwisseling.

Al vroeg ontbrandt de wedstrijd, door een snelle penalty en een blunder achterin bij Roma wat de stand op 2-0 brengt. Dit tot ontevredenheid bij de Roma-fans, die besluiten vuurwerkbommen richting de vakken van Milan te gooien. Waar in Nederland een wedstrijd gestaakt wordt bij het gooien van bier, wordt hier gewoon door gevoetbald bij het ontruimen van een volledig vak.

AC Milan versus AS Roma

Foto via Pro Shots / SIPA USA

Na twee rode kaarten van Roma, een gemiste penalty van Zlatan en een verhitte pot voetbal staat de eindstand van 3-1 op het scorebord. Milan kan blijven jagen op stadsgenoot Inter, het Roma van José Mourinho lijkt definitief af te haken in de titelstrijd. Het ticket van 24 euro was het dubbel en dwars waard.

Kortom, Italië biedt genoeg in deze lockdownperiode. Het gaat weliswaar met aanpassingen, maar wie maalt daar om als het beeld van lege stadions in Nederland iedere week realiteit is? Voor een kleine tweehonderd euro vlieg je naar Milaan, Rome of Bologna, slaap je in een uitstekend hotel en bezoek je weer eens een stadion. Grazie Italia!

Dit gastartikel werd geschreven door Han Dijkhuizen

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %