Keuken Kampioen DivisieVoetbal in België

Een ode aan de vrijdagavond: RKC Waalwijk in rep en roer

Na een week werken is er niets zo fijn om neer te strijken bij je ‘local’. Of iemand anders zijn ‘local’. En dus zijn we vanavond bij RKC Waalwijk. Met een biertje uiteraard. Of twee. Als neutrale kijker vind ik de vrijdagavond echt zo erg nog niet, al hoort voetbal uiteraard op zondagmiddag half 3. Of zaterdagavond 8 uur. Afijn, na het werk snel de trein in op weg naar een nieuw avontuur in de Keuken Kampioen Divisie. Op zoek naar een verborgen parel of gewoon genieten van een prachtig, sfeervol uitvak. Speciaal voor onze mooie, gekke, door KNVB en Jong elftallen gedomineerde Keuken Kampioen divisie: een ode aan de vrijdagavond.

Zowel Waalwijk als Den Bosch zijn in rep en roer. In Waalwijk wonnen ze de eerste twee wedstrijden van de derde periode en dat betekent opeens dat er hoop is. In Den Bosch is de slapende reus wakker geworden en na de ruime derby overwinning (TIP!) gloort er hoop op een terugkeer naar de Eredivisie. In Waalwijk wordt deze wedstrijd ook nog eens als een derby gezien. Hierdoor mag het een wonder heten dat de lokale driehoek toestond dat er een groter uitvak is gecreëerd dan normaal. 680 Den Bosch supporters reizen af naar Waalwijk.

Waalwijk is een slaperig stadje, dat merk ik wanneer ik ruim een uur van te voren vanaf de bus naar het stadion loop. Er zijn weinig mensen op straat en er golft dan ook geen derby spanning door de straten. Bij het stadion is het een lichtelijk georganiseerde chaos. Bij het ophalen van de perskaart word ik eerst de verkeerde ruimte ingestuurd. Na een kwartier vind ik toegang tot de persruimte, welke naast de plaatselijke cateraar zit. Voetbal pur sang zullen we maar zeggen.

Na de opkomst, welke wordt opgefleurd door een Waalwijks spandoek met de tekst Waalwijk Till We Die, begint een bijzondere wedstrijd. De blauw-witten geven totaal niet thuis, en RKC Waalwijk lijkt volledig over FC Den Bosch heen te lopen. Na een aantal reddingen van paal/lat en de keeper staat het na 45 minuten voetbal 2-0 voor de thuisploeg.

Na de rust verhuis ik richting het vak van FC Den Bosch. Daar zijn de supporters met maar één taak uit de rust gekomen: de ploeg steunen op weg naar een gelijkspel. Het valt na de rust geen moment meer stil bij de bezoekers. RKC staat met de rug tegen de muur en als 20 minuten voor tijd de aansluitingstreffer valt, is het wachten op ook de gelijkmaker. Die gelijkmaker valt niet, beide teams verprutsen nog een handvol kansen op meer doelpunten. Na het fluitsignaal volgt een feestje aan de kant van RKC Waalwijk. Deze overwinning wordt echt gevierd als een derbyoverwinning, maar bovenal staat de plaatselijke Geelblauwe trots nu bovenaan in de derde periode.