Groundhopping

Echte kelderklasse sfeer in het Waalse Saint-Germain

Midden in de groene velden ergens in de buurt van het Belgische Namen kom je FC Saint-Germain tegen. Een relatief jonge ploeg dat bijna de personificatie is geworden van lower league voetbal. Het echte kelderklasse gebeuren. Geen hoogstaand niveau, geen duizenden supporters en geen grote tribunes. Wel een gemoedelijk sfeertje en pure gezelligheid op en rond de grasmat.

Dat voetbal eigenlijk een heel simpel spelletje is, is een understatement. Naast al het grote geld, de grote namen en de grote hetzes die vaak voorbijkomen, kan het allemaal toch nog steeds zijn zoals het ooit begonnen is. Een puur spelletje met een verbeten strijd op het veld en meer dan voortreffelijke derde helften naast het veld. Zo ook in Saint-Germain, deelgemeente van Eghezée bij Namen. Tot 1972 moest de gemeente het echter zonder eigen voetbalploeg doen. Sindsdien speelt FC Saint-Germain nog steeds zowat in de schaduw van de grotere buren, maar daar trekken de locals zich helemaal niets van aan.

Want zelfs mocht er al een verdwaalde fan van producer St Germain rondlopen, of verkeerd gereden supportersbussen van de Franse ploegen St Germain en Laye FC of zelfs Paris St-Germain, je wordt er met open armen ontvangen en onmiddellijk ook uitgenodigd om deel te nemen aan de vaste barbecues voor, tijdens en na de wedstrijden van dit sympathieke FC Saint-Germain. En dat ‘midden in de groene velden’ mag zelfs letterlijk genomen worden. Er zijn slechts enkele huizen in de buurt te vinden en verder wordt het stadionnetje volledig omgeven door velden.

Sinds 1972 speelt de ploeg al haar wedstrijden om provinciaal niveau en blijft het een op en neer gaan in de allerlaagste divisies die je maar kan vinden. Ondanks dat heeft de ploeg wel degelijk een tribunetje voorzien, want geef toe… het weer is toch niet altijd zo optimaal in het Belgenlandje.

Vergis je echter niet. We spreken niet over FC De Kampioenen, maar over een ploeg die wel degelijk ambitie heeft. Het plan is om toch een zo hoog mogelijk niveau te bereiken. Al zullen we tegelijk ook realistische verwachtingen koesteren. Tegen de tijd dat FC Saint-Germain de nationale divisies heeft bereikt, zullen we toch al snel een aantal jaartjes ouder en wijzer zijn geworden. Intussen genieten we wel van de overheerlijke kelderklasse sfeer en de warme gevoelens daar in het verre Wallonië.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %