Voetbal in Schotland

Dundee Derby – lekkere burenruzie

Wie aan Schotse derby’s denkt, komt al gauw uit bij The Old Firm of Edinburgh Derby. De Dundee Derby doet hier zeker niet voor onder. Ondanks de vriendschappelijke rivaliteit betekent je buurman verslaan heel veel. Zeker als je in eerdere edities flink klop hebt gehad. De clash krijgt nog een extra sausje als je bedenkt dat beide clubs nog alles hebben om voor te spelen.

Waar Dundee United afstevent op de Championship titel, staat Dundee FC op een plek die recht geeft op play-off wedstrijden om promotie. Het kan maar zo zijn dat de Dundee Derby volgend seizoen op het hoogste niveau gespeeld wordt. Maar als je een United-supporter spreekt zijn ze er, ondanks de grote voorsprong, nog lang niet gerust op. Ze zien hun ploeg de titel ook maar zo nog verspelen.

De stadions

De clubs zijn letterlijk buren. Beide stadions liggen op slechts enkele honderden meters afstand van elkaar. Het is dan ook geen straf om vroeg in de middag alvast een kijkje te gaan nemen. Zeker met een drone in je rugzak. Het is alleen wel even geduld hebben als een Schotse regenbui overkomt waaien. Gelukkig zijn de pubs al vroeg op de dag geopend.

Een trapveldje tussen de huizen geeft de ideale gelegenheid om de voetbalbolwerken vanuit de lucht te fotograferen. De laaghangende bewolking kan de pret niet drukken. Zeker Dens Park, het stadion van Dundee FC, is een pareltje. Met wat geluk kunnen we via via het stadion ook nog van binnen bekijken. De hoofdtribune met de bijzondere knik in het midden is een pareltje, net als de halve staantribune aan de overzijde.

In de Hekken - Dundee Derby

Dens Park & Tannadice Park

Dundee Derby

Het is vooral oranje wat de straten kleurt vanavond. The Tangerines spelen thuis. Eerder dit seizoen versloegen ze de buren met maar liefst 6-2. Een dergelijke score teken ik direct voor. Gemoedelijk trekken thuis- en uitsupporters met elkaar op richting stadion. Wij nemen plaats op de George Fox Stand tegenover het uitvak. Met enkele duizenden in het uitvak beloofd het een heerlijk sfeertje te worden.

Op de thuisvakken hadden ze maar liefst drie sfeeracties voorbereid. Op de ene korte zijde een doek met “This City is Ours”. Op de andere korte zijde een prachtig doek met “Play for the batch on the front and they remember the name on the back”. Aangevuld met gekleurde vellen en wat rook. Ook op ons vak een groot doek in de kleuren oranje en zwart. Aan de supporters zal het niet liggen vandaag. Heerlijk fanatiek al voor de aftrap.

Het enthousiasme bij het thuispubliek groeit enorm als er na enkele minuten al op fabuleuze wijze wordt gescoord. Supporters springen het veld op om de goal te vieren met hun spelers om ook weer heel rap terug te keren op de tribune. Helaas doet de vroege goal de thuisploeg geen goed. De bezoekers nemen de wedstrijd langzaam maar zeker over. De gelijkmaker na rust is een verdiende. Ook nu weer supporters die het veld op springen. Eentje is te langzaam en wordt gepakt door de stewards. Het was helaas ook het laatste hoogtepunt van de wedstrijd. Beide ploegen probeerden wel, maar echt gevaarlijk werden ze niet meer. Wie de derby dit seizoen nog mee wil maken kan de laatste speelronde in het weekend van 25 april a.s. bezoeken. Misschien wel met een lekker Kampioenschapsfeestje aan United zijde.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %