Duitse voetbalcultuur bij de Dorotheen-Kampfbahn in Dinslaken
Verre reizen zitten er de komende maanden zeer waarschijnlijk niet in. Om toch nog een goede portie voetbalcultuur binnen te krijgen, zal de blik dus al sneller gericht worden op onze oosterburen. En dan vooral de gebieden rondom de grens. En laten daar gelukkig nou eens heel veel schitterende stadions/sportparken liggen die nog nauwelijks ontdekt zijn. Zoals bijvoorbeeld in Dinslaken, waar VfB Lohberg al sinds 1919 haar onderkomen heeft in de Dorotheen-Kampfbahn. Een schitterend stadionnetje met ruimte voor 6.000 bezoekers. In 2017 bedreigd door de sloopkogel, maar gelukkig overleefd. Een stadion dat symbool staat voor de Duitse voetbalcultuur.
Nog voor het betreden van de Kampfbahn is al duidelijk dat het hier om een fraai stukje voetbalcultuur gaat. De ticketbox is voorzien van een schitterend, vreemd golvend dakje dat je eerder zou verwachten bij de plaatselijke bushalte. Iets verder richting de straat staan enkele bakstenen gebouwtjes. Aan de vorm te zien zijn deze vroeger, in betere tijden, gebruikt als de ticketboxen. Nu zullen deze al jaren niet gebruikt zijn. Daar hebben lokale vandalen geen gras over laten groeien. Zij zijn op weinig creatieve wijze aan de slag gegaan met de spuitbus. Op een zo lelijk mogelijke manier zijn bijvoorbeeld een smiley en de naam van de stad gespoten.
Eenmaal binnen zijn gelijk wat klassieke Duitse elementen te herkennen. Aan de ene lange zijde liggen wat staantribunes van enkele treden hoog. Echt recht is het beton niet te noemen. Tevens zijn op meerdere plekken gaten te ontdekken. Het intreden van de herfst heeft ervoor gezorgd dat de staantribune (en het veld) bedekt zijn met takjes en bladeren. Een mooi aangezicht. Aan de overkant ligt de mooiste staantribune. Met enkele crush barriers doet het denken aan stadions van lang geleden. Wat gelijk opvalt, is de vreemde vorm. Beginnend aan de zijkant van de tribune en doorlopend in ovalen vorm tot het begin van de korte zijde. De enige logische verklaring is dat er vroeger een atletiekbaan heeft gelegen rondom het veld en de staantribune dus nog verder doorliep. Bovenop de tribune zit nog een klein terrasje naast een klassiek, Duits braadworstkraampje.
De blikvanger van afstand is de hoofdtribune. Helaas blijft deze vandaag gesloten en kunnen we deze niet van heel dichtbij inspecteren, maar een mooi ding is het zeker. Recht onder de tribune liggen de kleedkamers, een voetbalklassieker. De enige vorm van multifunctionaliteit die een sportpark daadwerkelijk mooier maakt. Ook de bakstenen zijkant met het iets krommende dak geeft de tribune wat kleur. Hoogtepunten zijn de houten bankjes die een mooi contrast vormen met de saaie, plastic stoeltjes die het andere deel van de tribune bevolken.
De wedstrijd van vandaag is een ware derby. Het tweede elftal van VfB Lohberg neemt het op tegen het derde elftal van Oberlohberg. Zoals aan de naam al te horen valt, liggen beide clubs inderdaad dicht bij elkaar. Het speelt zich vandaag allemaal af in de Kreisliga C, de laagste trede van de Duitse voetbalpiramide. Hoge verwachtingen qua voetbal mogen er dus niet zijn. De keeper heeft overgewicht. De toeschouwer aan de zijkant nog wat meer. De scheidsrechter die de wedstrijd leidt nóg wat meer. Het is niet aardig om te zeggen, maar de stereotyperingen over voetbal in de lagere klassen en Duitsland in zijn algemeenheid worden toch weer afgevinckt. In een wedstijd waarin de gemoederen op het veld af en toe hoog oplopen, is het de thuisploeg die met een simpele 3-0 overwinning de punten weet te pakken. Hoogtepunt is de openingstreffer, een lob van 40 meter die tergend langzaam over de kansloze keeper heen in het doel verdwijnt. Derbysieger in de Dorotheen-Kampfbahn!