Dresden is een stad met veel gezichten, geliefd bij bootreisbejaarden, hoofdkwartier van het extreemrechtse Pegida en bekend vanwege de roemruchte aanhang van de lokale voetbalclub. Ondanks dat Dynamo Dresden al jaren in de lagere regionen van het Duitse voetbal bivakkeert, is het nog altijd een van de grote jongens op supportersgebied. Afgelopen seizoen wisten per wedstrijd gemiddeld meer dan 27.000 toeschouwers het stadion te vinden in de 3. Liga. De positieve geluiden over de sfeer bij Dynamo was voor mij de reden om ook eens naar Dresden af te reizen.

De verhalen die ik vooraf had gehoord, dat buitenstaanders over het algemeen niet heel gastvrij worden ontvangen door de fanatiekelingen bij Dynamo, kon ik al snel bevestigen. Lopend van het treinstation naar het stadion werd ik aangesproken door twee Dynamo supporters die bovenmatig geïnteresseerd waren naar mijn afkomst, clubvoorkeur en plannen voor deze dag. In mijn beste middelbare school Duits kwam ik het verhoor zonder kleerscheuren door.

Op bepaalde plekken in Dresden lijkt er niets veranderd te zijn sinds de val van de muur in 1989. Helaas valt dat niet te zeggen over het stadion van Dynamo. Een saaie betonbak is het huidige toneel op de plek waar voorheen een typisch Oostblok ovaaltje stond met voornamelijk staanplaatsen. De sfeer daarentegen is nog wel heerlijk rauw en de decibellen bij vlagen oorverdovend. De wedstrijd die ik bezocht tegen Stuttgarter Kickers was geen bijzonder affiche, maar de Dynamo Ultras namen het bloedserieus.

De laatste keer dat Dynamo Dresden in Europees verband uitkwam is alweer ruim 25 jaar geleden. Geheel in eigen stijl betrof het een reglementaire 3-0 nederlaag, vanwege ongeregeldheden op de tribune, tegen de uiteindelijke winnaar van de Europa Cup I dat jaar, Rode Ster Belgrado.

Ondertussen is Dynamo gepromoveerd naar de 2. Bundesliga, maar zijn de Dresdner Jungs al volop aan het dromen over een Europees uitje. De jongens van K-Block componeerden afgelopen zomer onderstaande catchy meezinger;

Ich hatte ´nen Traum und dieser Traum war wundervoll.
Europacup – ein Auswärtsspiel, in Amsterdam.
Alle Dresdner im Block, sangen nur ein Lied für Dich,
Oh Elbflorenz – Ihr kämpft für uns, wir für Dich!
Lalalalalalalala…

Publicatie van het nummer door DynamofanTV:

Dynamo uitvak na de wedstrijd bij Hallescher:

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.