Groundhopping

Dromen over een Europese uitwedstrijd in Amsterdam

Dynao Dresden Amsterdam song

Dresden is een stad met veel gezichten, geliefd bij bootreisbejaarden, hoofdkwartier van het extreemrechtse Pegida en bekend vanwege de roemruchte aanhang van de lokale voetbalclub. Ondanks dat Dynamo Dresden al jaren in de lagere regionen van het Duitse voetbal bivakkeert, is het nog altijd een van de grote jongens op supportersgebied. Afgelopen seizoen wisten per wedstrijd gemiddeld meer dan 27.000 toeschouwers het stadion te vinden in de 3. Liga. De positieve geluiden over de sfeer bij Dynamo was voor mij de reden om ook eens naar Dresden af te reizen.

De verhalen die ik vooraf had gehoord, dat buitenstaanders over het algemeen niet heel gastvrij worden ontvangen door de fanatiekelingen bij Dynamo, kon ik al snel bevestigen. Lopend van het treinstation naar het stadion werd ik aangesproken door twee Dynamo supporters die bovenmatig geïnteresseerd waren naar mijn afkomst, clubvoorkeur en plannen voor deze dag. In mijn beste middelbare school Duits kwam ik het verhoor zonder kleerscheuren door.

Op bepaalde plekken in Dresden lijkt er niets veranderd te zijn sinds de val van de muur in 1989. Helaas valt dat niet te zeggen over het stadion van Dynamo. Een saaie betonbak is het huidige toneel op de plek waar voorheen een typisch Oostblok ovaaltje stond met voornamelijk staanplaatsen. De sfeer daarentegen is nog wel heerlijk rauw en de decibellen bij vlagen oorverdovend. De wedstrijd die ik bezocht tegen Stuttgarter Kickers was geen bijzonder affiche, maar de Dynamo Ultras namen het bloedserieus.

De laatste keer dat Dynamo Dresden in Europees verband uitkwam is alweer ruim 25 jaar geleden. Geheel in eigen stijl betrof het een reglementaire 3-0 nederlaag, vanwege ongeregeldheden op de tribune, tegen de uiteindelijke winnaar van de Europa Cup I dat jaar, Rode Ster Belgrado.

Ondertussen is Dynamo gepromoveerd naar de 2. Bundesliga, maar zijn de Dresdner Jungs al volop aan het dromen over een Europees uitje. De jongens van K-Block componeerden afgelopen zomer onderstaande catchy meezinger;

Ich hatte ´nen Traum und dieser Traum war wundervoll.
Europacup – ein Auswärtsspiel, in Amsterdam.
Alle Dresdner im Block, sangen nur ein Lied für Dich,
Oh Elbflorenz – Ihr kämpft für uns, wir für Dich!
Lalalalalalalala…

Publicatie van het nummer door DynamofanTV:

Dynamo uitvak na de wedstrijd bij Hallescher:

De nieuwe collectie van PGWEAR is vanaf nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Rob Wolfs
Over de schrijver

Nederlandse Londenaar. Oost-Europa liefhebber, maar ook te porren voor temperamentvollere oorden. Regelmatig in een Airbus A320 te vinden op zoek naar de ruigste fans, beste stadionworsten en rauwste steden.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteit

  Lille OSC: autoriteiten Amsterdam laten zich weer kennen

  In de actualiteit

  Opnieuw geen Ajax-supporters welkom in Den Haag

  Ajax Champions LeagueIn de actualiteit

  Mevrouw Halsema: Aan u de taak dit op te lossen!

  In de actualiteit

  Vak-P houdt voet bij stuk: Homeless party in Amsterdam (UPDATE!)