Voetbalboeken

Dit is De Kuip

“De Kuip, ik zag hem duizend keren. Dat silhouet wordt nooit meer uit mijn hart gewist”, een waarheid als een koe voor Feyenoord-supporters. De tempel aan de Maas is een tweede thuis, zo niet het eerste thuis. Feyenoorders hebben een driehoeksverhouding met zowel club als stadion. Maar naast vriend wordt ook De Kuip stevig omarmt door vijand, het ademt voetbal in elk detail.

“De Kuip beweegt op het ritme van de collectieve ademhaling waarbij stadion en supporters samensmelten tot één” – Wanneer die harmonie losgaat geeft dat zo’n onbeschrijflijk gevoel. Een gevoel wat onderdeel wordt van de opvoeding, want dat is wat ouders willen doorgeven aan hun kinderen. Een gevoel wat auteurs Berne van Leeuwen en Patrick Janssen willen vastleggen in ‘Dit is De Kuip – Icoon aan de Maas’.

Dit is De Kuip

En dat gevoel vastleggen is wat beide heren uitstekend is gelukt. Stap voor stap wordt het unieke stadion beschreven. Enerzijds met tekst, maar vooral met talloze sprekende foto’s. Want foto’s zeggen soms veel meer dan een duizend woorden. En dat is nou juist het mooie aan dit boek. De Kuip vertelt zijn eigen verhaal.

Vraag een willekeurige groep voetballiefhebbers wat het mooiste stadion van Nederland is, dan zal De Kuip in de meeste gevallen het antwoord zijn. Het stadion is een monument. De Dikke van Dale definieert dat als ‘een gebouw van algemeen belang vanwege schoonheid’. Niet gek dus dat de thuishaven van Feyenoord al sinds 1991 op de monumentenlijst staat.

Saamhorigheid

In het boek wordt het naadloos omschreven: “Het stadion is verre van chique, maar wel gezellig en staat bol van de saamhorigheid”. Het symboliseert het Rotterdamse karakter, de mentaliteit. Er zullen dan ook maar weinig voetbalstadions zijn die zo één zijn met de identiteit van een voetbalclub en de aanhang.

De Kuip leeft, hij danst op de passie van Het Legioen. Een samenwerking die het verschil kan maken, die de mannen op het veld vleugels bezorgt. Maar ook een stadion dat imponeert, angst inboezemt. Dat laatste niet alleen bij bezoekende clubs, maar misschien nog wel vaker bij nieuwe spelers van Feyenoord. De welbekende “Kuipvrees”.

Prachtboek

Nu ben ik als Feyenoorder lichtelijk bevooroordeeld over De Kuip. Maar je kan er simpelweg niet omheen dat dit een prachtboek is. Of je nu supporter bent van Telstar, Roda JC of FC Groningen. Dit boek nodigt elke voetbalsupporter uit om minimaal even in te bladeren. Even een stuk authenticiteit in het voetbal te beleven.

Het is een boek dat je als supporter van een andere club schaamteloos in je kast kan hebben staan. Net als bijvoorbeeld 100 jaar Vetkampstraat (boek over de thuishaven van Go Ahead Eagles). Dit is Nederlandse voetbalhistorie still standing strong ondanks de respectabele leeftijd van 83 jaar and counting. Dit is De Kuip, we moeten hem koesteren en hopen dat hij nog lang onder ons is.

Dit is De Kuip is te bestellen bij bol.com voor 12 euro.

Foto’s: Patrick Janssen – In de Hekken heeft toestemming van de fotograaf voor het publiceren van deze foto’s. Alle fotorechten blijven bij de fotograaf.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %