Dietmar Hopp hoerenzoon: de hypocrisie van het Duitse voetbal
Het is al tijden onderwerp van gesprek. Wat moet een ploeg doen als er racistische spreekkoren te horen zijn. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de speler in kwestie van het veld loopt en de ploeggenoten verder spelen. De consequenties van de wedstrijd niet vervolgen zijn toch groot en voor veel clubs en speler is racisme dat risico ‘niet waard’. Gelukkig hebben de miljonairs van Bayern München en Hoffenheim zaterdag laten zien waar de grens wel ligt. Zodra je als supporter in opstand komt tegen collectieve straffen en de commercialisering van het voetbal door het uitschelden van de verpersoonlijking van deze beide thema’s, dan kan er onder geen beding verder gevoetbald worden. Dietmar Hopp een hoerenzoon noemen, het is schijnbaar een misdaad tegen de mensheid. Maar wat is er nu precies aan de hand?
50+1 regel
Er is waarschijnlijk geen land op aarde die zo erg tegen investeerders in het voetbal is als Duitsland. Al jarenlang strijden de supporters in dit land tegen buitenlandse investeerders en grote bedrijven die geld in voetbalclubs pompen. Zij worden hierin gesteund door de DFB in de vorm van de 50+1 regel. Deze regel zorgt ervoor dat altijd minimaal 51% van de aandelen in handen blijft van de vereniging. Supporters kunnen dus altijd een meerderheid vormen als er cruciale beslissingen moeten worden genomen. Het zorgt er voor dat, als het goed is, situaties als bij Manchester City, Chelsea en PSG niet kunnen gebeuren in Duitsland. De Duitse bond heeft in de 21e eeuw echter de ruimte gemaakt voor uitzonderingen. Als een investeerder kan bewijzen dat hij of zij al twintig jaar lang op verantwoorde wijze succesvol geld steekt in een club en de steun heeft van de supporters dan mag de volledige controle worden overgenomen. Deze uitzonderingen zijn de Duitse supporters een doorn in het oog. In het land van de Traditionsverein is geen ruimte voor zulke investeerders.
Deze bedreiging op de 50+1 regel neemt verschillende vormen aan. Bayer Leverkusen wordt al jaren gesteund door farmaceut Bayer en Wolfsburg door autogigant Volkswagen. Deze bedrijven waren de eerste twee die deze uitzondering kregen. Red Bull komt nog niet in aanmerking voor deze uitzondering, maar de houding van supporters jegens deze club behoeft geen verdere uitleg. De derde uitzondering op de regel is gegeven aan Hoffenheim. Eigenaar Dietmar Hopp kreeg deze uitzondering in 2015. Hopp is steenrijk geworden met zijn softwarebedrijf en heeft veel geld gepompt in zijn dorpsclub Hoffenheim. Onder zijn leiding steeg de club uit een dorpje met slechts 3.200 inwoners van de lagere divisies tot aan de Bundesliga. Een club zonder historie, die op de ‘reguliere wijze’ nooit en te nimmer in de Bundesliga terecht was gekomen. Waar het bij de andere clubs dus gaat om grote multinationals, is Dietmar Hopp de enige echt grote investeerder in het Duitse voetbal. Aangezien een bedrijf geen gezicht heeft, is Hopp dus in de ogen van de Duitse supporters hét gezicht geworden van investeerders en de vercommercialisering van het Duitse voetbal.
Collectief straffen
De situatie rondom Hopp en het gekochte succes van Hoffenheim zorgen dus voor veel frictie met de rest van het Duitse voetbal. Red Bull Leipzig kan wekelijk rekenen op grote protesten, veel gescheld en een intense haat. Ook Dietmar Hopp komt wel eens aan de beurt, in mindere mate nog dan de energy drank uit Oostenrijk. Er zijn veel voorbeelden van protesten door de jaren heen. Een groot deel van de protesten richting Hoffenheim zijn afkomstig van Dortmund. De ultras van deze club voeren al jarenlang actie tegen de steenrijke miljardair. Eind 2018 kreeg de club een flinke geldboete én een voorwaardelijke verbod van uitsupporters in de wedstrijden tegen Hoffenheim voor een periode van drie jaar. Ook vroeg Hoffenheim zelf om puntenaftrek voor Dortmund. Een zeer dubieuze vraag. Volgens de supporters van Bayern maakt Hopp zelfs gebruik van speciale geluidonderscheppers in het uitvak om kritische supporters beter te kunnen straffen. Tevens was door een werknemer luidsprekers geplaatst onder het uitvak om kritiek tegen te gaan. Deze luidsprekers zonden zulke signalen uit dat sommige supporters in het ziekenhuis belandden met gehoorproblemen. De afgelopen uitwedstrijd hebben supporters van Dortmund zich opnieuw laten horen en dus is de voorwaardelijke straf vorige week in werking gegaan. En hiermee breekt de bond een belangrijke belofte aan de supporters.
Dietmar Hopp wordt niet gestraft
In 2017 zijn de bond en de supporters overeen gekomen om te stoppen met collectief straffen. Een belangrijke ontwikkeling voor de supporters. Die regel wordt dus nu gebroken. Het weren van een volledige club op basis van enkele kritische doeken en spreekkoren is het tegenovergestelde van dadergericht straffen. Het is alles wat de bond had beloofd om niet langer te doen. Voor de supporters voelt het nu alsof de bond, om Dietmar Hopp te pleasen, de supporters onder de bus gooit en deze belangrijke afspraak negeert. Dat Dietmar Hopp met zijn bedrijf een belangrijke sponsor is van de DFB, is op zijn zachtst gezegd toevallig te noemen en is voor de supporters olie op het vuur. Het is het begin van een oorlog tussen supporters en de bond, die tijdens Hoffenheim – Bayern München voor de hele wereld zichtbaar werd.
Dietmar Hopp Hoerenzoon
Het was Borussia Mönchengladbach die vorige week het startschot gaf. Tijdens hun wedstrijd tegen Hoffenheim hielden de supporters een beeltenis van Dietmar Hopp omhoog met een schietschijf er op. Ook kwam onderin de tribune een doek met de tekst: Hoerenzonen beledigen een hoerenzoon en worden dan door hoerenzonen bestraft. Tegelijkertijd werd er “Hoffenheim, voetbalhoeren” gezongen. Een statement tegen collectief straffen en tegen investeerders en eigenaars. De wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd. Vervolgens werd de situatie nog verergerd door de omroeper die sprak over het recente racismeprobleem en vroeg de supporters te stoppen met wat ze aan het doen waren. Deze vreemde boodschap zorgde er voor dat er zelfs onderling problemen ontstonden omdat er voor de supporters niet duidelijk was wat er daadwerkelijk op de doeken stond en “Ultras raus” klonk vanaf de Nordkurve. Na de wedstrijd werden de supporters nog eens keihard afgemaakt door hun eigen sportdirecteur die de supporters beschreef als ‘plebs’ en ‘lafaards’. Ook werd de schietschijf gelijk negatief gelinkt aan de recente schietpartij in Duitsland, ook al wordt de schietschijf in combinatie met Hopp juist al enkele jaren gebruikt.
Haven’t seen what I saw yesterday at Gladbach-Hoffenheim before…
Game was stopped in the second half by referee Felix Brych due to chants + a banner from some Gladbach Ultras against Hoffenheim owner Dietmar Hopp. pic.twitter.com/NshtFNKsl0
— Archie Rhind-Tutt (@archiert1) February 23, 2020
Een week later was deze behandeling van de supporters nog niet vergeten en stond de inmiddels veelbesproken wedstrijd tussen Hoffenheim en Bayern München op het programma. Nu was het de beurt aan de supporters van Bayern München om een statement te maken. Zij komen met de volgende doeken: “Alles blijft bij het oude. De DFB breekt haar woord. Hopp blijft een hoerenzoon.” Hier is duidelijk te zien dat niet slechts een protest is tegen de persoon Hopp, maar vooral waar hij voor staat en het breken van de belofte door de DFB. De wedstrijd wordt vervolgens even stil gelegd. Na de onderbreking hangen de supporters een nieuw doek op. Wederom wordt dezelfde boodschap herhaald. Dietmar Hopp is een hoerenzoon.
Vervolgens doet zich een bizarre situatie voor. De wedstrijd wordt opnieuw gestaakt en wanneer beide ploegen het veld weer op komen weigeren ze nog verder te voetballen. Ze spelen de wedstrijd uit door de bal demonstratief heen en weer te passen van ploeg naar ploeg. Schijnbaar is de belediging aan het adres van de miljardair zo erg dat er onder geen beding nog doorgespeeld kan worden. Hierbij mag ook nog opgemerkt worden dat “huhrenson” een steeds vaker voorkomende belediging is onder voetbalsupporters. De spits van RB Leipzig ontving hem zelfs zo vaak, dat het nummer Imo Erner ist kein Urensohn een culthit werd. Maar dat is voor de voetballers schijnbaar niet half zo belangrijk als wanneer het een steenrijke eigenaar betreft. De hele wereld ziet de beelden van de weigerende spelers, maar is zich nauwelijks bewust van de achtergrond. De reacties zijn dus niet mals.
I wish teams started doing this to support their teammates when they get racially abused, but you don’t see the same energy. This happened after Bayern Munich fans abused Hoffenheim’s Billionaire owner Dietmarr Hopp. pic.twitter.com/jufFPk4Luq
— 360Sources (@360Sources) February 29, 2020
De reacties
De spelers en de bobo’s scharen zich na de gebeurtenissen keihard achter Dietmar Hopp. Ze doen er alles aan om de supporters neer te zetten als debielen. Ze doen dit door het te gooien op discriminatie. De beledigingen aan Hopp zijn volgens deze mensen discriminerend aan zijn adres en passen hierdoor dus in de strijd tegen racisme en discriminatie. Dat het hier gaat om een protest tegen investeerders, commercialisering en collectief straffen wordt niet gezien. Dat het hier niet gaat om Hopp als persoon, maar dat hij slechts de verpersoonlijking is van enkele problemen willen zij niet zien. Dat de ultras nu verweten wordt dat zij discriminerend en racistisch bezig zijn is ronduit bizar. In Duitsland zijnde ultras namelijk al tijden bezig met protesten tegen racisme en tegen discriminatie. De voorbeelden zijn legio.
Tijdens de wedstrijd tussen Würzburg Kickers en Preussen Münster werd Leroy Kwadko racistisch bejegend. Vervolgens hebben de supporters zelf de daders opgespoord en heeft het hele stadion “Nazis out” gescandeerd. Eintracht Frankfurt, 1860 München, SC Freiburg, Osnabrück, Hertha BSC, 1. Fc Köln, Borussia Dortmund, Werder Bremen en Bayern München en vele andere supportersgroepen hebben zich door middel van doeken en spreekkoren uitgelaten tegen nazi’s en rechts-extremisme naar aanleiding van de recente schietpartij in Duitsland. Ook heeft Schikeria, de ultras van Bayern München veel gedaan voor hun vergeten Joodse president Kurt Landauer. Dat juist deze ultras nu worden beschuldigd van racisme en discriminatie is ronduit walgelijk te noemen. Zij zijn meer bezig en doen meer tegen deze onderwerpen dan de Duitse bond en alle clubleidingen bij elkaar.
The right-wing, racist terrorist attack in #Hanau triggered a wave of actions by many fan and ultra groups across Germany.
When ultras find better words against racism, fascism and the far right than any politician, a thread. 1/14 pic.twitter.com/4mj7e23JfX
— Felix Tamsut (@ftamsut) February 26, 2020
Aan de andere kant staan de reacties van de andere clubs en andere ultras. Supportersgroepen door heel het land hebben zich uitgesproken tegen Hopp en de DFB. Ook de wedstrijd tussen FC Köln en Schalke 04 werd tijdelijk stilgelegd omdat de thuisploeg een doek tegen Hopp had. Dit zelfde lot overkwam Union Berlijn nadat zij met doeken kwamen met de tekst: “In 2017 collectief straffen afgeschaft. Nu moet Hopp het hof gemaakt worden en maken we twee stappen terug. Fuck de DFB”. Bij Meppen en MSV Duisburg werd er ook tijdelijk gestaakt door doeken die kritisch waren op de DFB en haar gevlei van Dietmar Hopp. Ook hebben de supporters van Bayern München een statement naar buiten gebracht waarin zij laten zien waar het werkelijk om draait. Een protest tegen de DFB en tegen collectief straffen.
“Against collective punishments! Fans remain rebellious!”
Everyone talks about Bayern Munich’s ultras and their protest against Hoffenheim owner Dietmar Hopp.
Think it’s about time we hear what Bayern Munich’s ultra scene has to say.
Here’s their statement, translated. pic.twitter.com/gHDBEsaYRG
— Felix Tamsut (@ftamsut) March 1, 2020
The banner criticizing the DFB for going back on its decision against collective punishment because of the escalation caused by Hopp. #DFB #Hopp #Eisern pic.twitter.com/jsZ4fYrptc
— Ciarán Fahey (@cfaheyAP) March 1, 2020
Auch in Meppen gibt es vom SVM und Duisburg Spruchbänder gegen Hopp und eine damit verbundene Spielunterbrechung #SVMMSV pic.twitter.com/l0pD7lzOrB
— Hendrik Niebuhr (@hen1912) March 1, 2020
Wat nu?
De vraag die rest is dus, wat nu? Hoe gaat het vanaf hier verder. Het is duidelijk dat er nu een echte tweedeling is ontstaan. De bobo’s en de bond hebben massaal er voor gekozen om aan de kant van Dietmar Hopp te gaan staan. Ze beschuldigen de supporters zelfs ten onrechte van discriminatie en racisme. Het is een strijd die de supporters nooit kunnen winnen. De bond doet wat zij zelf wil. Toch is het te verwachten dat dit pas het begin is van de protesten. Aankomend weekend zullen alle autoriteiten op scherp staan en iedere belediging aan het adres van Hopp zal ongetwijfeld leiden tot een staking.
Tevens is er de angst dat de autoriteiten in Duitsland dit gaan aangrijpen om de ultras harder aan te pakken en massaal uit het stadion te verdrijven. Vooral bij Bayern München is de vrees hiervoor erg groot. Het is jammer om te zien dat de Duitse ultras, die zo hard bezig zijn met het werken tegen racisme en rechts-extremisme nu weer zo worden neergezet door de autoriteiten en moeten vrezen voor hun voortbestaan. Het laat eens te meer zien dat supporters a losing game spelen. Je kunt nog zo veel goed doen, aan het eind van de dag staan de bobo’s en de bond er om je keihard te straffen. Want als voetbalsupporter heb je helaas altijd ongelijk. Ook al doe je het juiste. Tegen collectief straffen!