EredivisieVoetbalgeschiedenis

Derde ster en nummer 34: Ajax pakt bijzondere landstitels op 15 mei

Vandaag, vrijdag 15 mei 2020, denkt Ajax terug aan twee bijzondere landstitels. Op 15 mei 2011 verovert de club uit Amsterdam, na er jaren naast te hebben gegrepen, de dertigste landstitel in de clubhistorie. Precies acht jaar later pakt Ajax in Doetinchem landstitel nummer 34. 

De derde ster

Op 15 mei 2011 komt FC Twente op de laatste speeldag op bezoek in Amsterdam. Het is een knotsgek seizoen geweest in de Eredivisie. FC Twente heeft Ajax een week eerder met 3-2 verslagen in de Kuip in Rotterdam, waarna de club uit Enschede de beker in ontvangst heeft mogen nemen. Zeven dagen later spelen de ploegen een direct duel om het kampioenschap. Ajax wint die directe strijd, waarop de dertigste landstitel in de clubhistorie mag worden opgetild. Na zes seizoenen geen kampioen meer te zijn geworden is de derde ster dan eindelijk binnen. De ontlading in Amsterdam is groot.

Nummer 34

Precies acht jaar later kijkt Ajax terug op een heel ander seizoen. De bekerfinale is eerder al gewonnen van Willem II, wat betekent dat Ajax op 15 mei 2019 in Doetinchem de dubbel kan pakken. Uitgerekend de plaats waar de club in 2016 de titel op de laatste speeldag misliep. Die dubbel was in Amsterdam meer dan welkom, na het wrange einde in de Champions League dat seizoen. Ajax wint met 1-4 van De Graafschap. Nummer 34 is een feit. Een nummer dat voor veel mensen die Ajax een warm hart toedragen een speciale waarde heeft.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %