FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

De voetbalgrotten van Han

Nog steeds in de provincie Namen. Na ons bezoekje aan Rochefort, konden we niet anders dan ook langs het wereldberoemde Han-sur-Lesse. Wereldberoemd om haar grotten en de historische dorpskern. Maar er is ook voetbal.

Grotten van Han

Langs enkele meanderende wegen en glooiende heuvels kom je van Rochefort aan in Han-sur-Lesse. Als deelgemeente van Rochefort is het bijna nog bekender. Niet zozeer om de kaas of om het bier, maar eerder om de Grotten van Han. Een toeristische trekpleister dat ervoor heeft gezorgd dat iedereen ook de dorpskern kent zonder er echt acht op te slaan.

Maar de kans is groot dat je ook voorbij het kerkhof en het voetbalveld van de lokale ploeg kwam zonder het zelf goed te beseffen. De Grotten van Han zijn een werkje van duizenden jaren natuurgeweld en zijn dan ook een terecht bezoekje waard. Maar die trekken zodanig veel volk aan dat parking vaak lastiger te vinden is. Daarom worden er ook parkingplaatsen iets verder aangeboden. Zoals onder andere vlak naast de velden van Cercle Sportif Espoir Han-sur-Lesse.

Cercle Sportif L’Espoir Han-sur-Lesse begon voor het eerst te voetballen in 1937. Net voor voetbalpoging nummer twee in Rochefort dus. Een gezellige ploeg met een lokaal karakter en dat zag je ook aan de resultaten. Cercle Sportif bleef altijd in de regionale reeksen spelen in Namen en veranderde bijna vaker van teamkleuren van van divisie. In 1956 moesten ze er bij gebrek aan bruikbare spelers zelfs de brui aan geven.

Poging 2

Cercle Sportif Espoir Han-sur-Lesse kreeg wel een tweede kans. Want veertien jaar na het opdoeken kwamen ze terug, echter met een nieuwe stamnummer. Deze keer zou het wel blijven lukken. Qua voortbestaan dan toch, want de resultaten bleven verder in de lijn van de voorganger; erg provinciaal. Maar dat maakt niet uit. Ze noteerden een verhuizing naar hun huidige faciliteiten als het meest opmerkzame moment. In 1981 zouden ze verhuizen naar de Rue des Chasseurs Ardennais.

Een typisch lower league-veldje waar de Waalse sympathie van afdruipt. Een kantine van meer dan 40 jaar oud, een kleine en charmante staantribune omgeven door de te verwachten dug-outs en aan de overkant iets wat lijkt op een dug-out, maar eerder een vreemde bezoekerstribune is. Al deze kenmerken maken het stadionnetje het bezoeken meer dan waard. Volgende keer dat je de Grotten bezoekt, let dan eerst even op het veldje van CSE Han.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %