Ingezonden

De voetbalderby: deze 5 steden zijn er wereldberoemd door

De voetbalderby zorgt in veel steden voor sfeervolle momenten en (soms meer dan) gezonde rivaliteit. Zo’n derby is met recht historisch, want die stamt uit de tijd dat reizen nog niet eenvoudig was en de meeste wedstrijden daarom lokaal gehouden werden. Hierdoor werd de stad of streek verdeeld in twee sportief rivaliserende kampen van supporters.

Dat fenomeen wordt vandaag nog steeds gezien in steden met verschillende voetbalclubs op topniveau. Deze derby’s trekken altijd volle stadions, krijgen volop media-aandacht en zijn hoogdagen voor de organisatoren van sport gokken op voetbal. Maak kennis met vijf van de opmerkelijkste voetbalsteden en hun voetbalderby.

De voetbalderby van Madrid

De Madrileense derby is één van de spannendste derby’s ter wereld. Die heeft plaats in Madrid, de hoofdstad van voetballand Spanje. De wedstrijd wordt gespeeld tussen Real Madrid en Atlético Madrid, twee van de populairste clubs in Spanje. De wedstrijden worden altijd gespeeld in een gespannen sfeer, want de rivaliteit tussen de twee supporterskernen is vrij intens. Het Zuiderse temperament van de Spanjaarden draagt daar zeker toe bij.

De derby van Milaan: Derby Della Madonnina

De Derby van Milaan is ook bekend als de Derby Della Madonnina. Anders dan in Madrid hebben deze twee stadsrivalen, AC Milan en Inter Milan, dezelfde thuisbasis. Inter Milan kennen we in de internationale voetbalwereld ook als “Internazionale”. Maar lokaal noemt men AC Milan de Rossoneri, en Inter de Nerazzurri. Dit naar analogie van hun clubkleuren, de rood-zwarten en de zwart-blauwen.

De naam van de derby vindt zijn oorsprong in het beroemde gouden beeldje van de Madonnina boven op de kathedraal van de stad. Deze “kleine Madonna” wordt door de streng katholieke Italianen vereerd en aanbeden. Klaarblijkelijk zelfs tot in de voetbalderby aan toe.

Manchester Derby: ManU tegen The Citizens

Manchester is een erg oude en mooie Engelse stad in het noordelijk deel van Engeland. De derby tussen Manchester City en Manchester United dateert al uit 1891. Al waren de namen van beide teams toen nog wel anders. Man City was toen St-Mark’s en United kende men als Newton Heath. Er was toen niet veel rivaliteit. De voetballiefhebbers vonden het geweldig dat ze de ene week naar de ene, en de andere week naar de andere club konden gaan kijken.

Beide teams zijn toonaangevende clubs in de beroemde Engelse Premier League. City heeft spelers als Erling Haaland en Kevin De Bruyne onder contract. United was ooit de thuisbasis van George Best, een van Engelands meest gerenommeerde voetballers en speelt nu met vedettes als Marcus Rashford en Harry Maguire.

Voetbalderby Buenos Aires: El Superclásico

De voetbalgekte is in Zuid-Amerika misschien nog gekker dan hier in Europa. Dat wordt meteen duidelijk als de Superclásico, misschien wel de bekendste voetbalderby ter wereld, op de agenda staat. De wedstrijd wordt gespeeld tussen Boca Juniors en River Plate, meteen ook de twee meest succesvolle clubs in Argentinië.

De rivaliteit tussen de twee clubs gaat dieper dan voetbal en is verweven met de sociale en politieke geschiedenis van Buenos Aires. De wedstrijden worden altijd gespeeld in een overvolle stadion en in een grimmige sfeer. Beide clubs staan bekend om hun gewelddadige supporters.

Rotterdam: de Nederlandse voetbalderby

Wanneer in eigen land gekeken wordt, is Rotterdam wel de stad met de grootste interne voetbalrivaliteit. In deze stad waren maar liefst drie clubs actief die tijdens seizoen 2023-2024 in de Eredivisie speelden. Feyenoord is zonder twijfel de bekendste en heeft de meeste eretekens op het palmares. Seizoen 2022-2023 nog landskampioen, en 2023-2024 tweede en de beker van de KNVB.

De andere twee zijn Sparta en Excelsior. Die laatste zien we volgend jaar echter niet terug in de Eredivisie. Tijdens de play-offs voor degradatie werd Excelsior namelijk in de finale uitgeschakeld door NAC Breda, waardoor de Kralingers naar de Keuken Kampioen Divisie degradeerden. Sparta eindigde tijdens hetzelfde seizoen op een verdienstelijke achtste plaats.

De Rotterdamse Derby is de naam die gegeven wordt aan de wedstrijd tussen Feyenoord en Sparta. Rotterdam-Zuid tegen Rotterdam-West. De ene keer in de Kuip, de terugwedstrijd is dan in “Het Kasteel”, het oudste voetbalstadion van Nederland.

Een voetbalderby vind je (haast) overal

Er bestaan nog veel meer derby’s in het voetbal. Sommige tussen sport rivalen in dezelfde stad, andere binnen een bepaalde regio. Als afsluiter hier nog enkele bekende voorbeelden. Bij onze zuiderburen spelen Club Brugge en Cercle Brugge tegen elkaar. In Brussel zijn het Anderlecht en Union die om de eer en de punten strijden.

Verder weg internationaal zijn Rome en Londen nog twee steden waar top teams tegenover elkaar staan. Lazio Roma en AS Roma heet de Derby della Capitale. De bekendste voetbalderby van Londen is de North London Derby. Die wordt uitgevochten tussen Arsenal FC en Tottenham Hotspur FC.

Maar waar de derby’s ook gespeeld worden, het zijn altijd interessante en opwindende voetbal evenementen. Vaak de moeite waard om te volgen en een inspiratie voor de liefhebbers van sport gokken.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %