FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

De stunt van FC Karel Mintjens

Non league teams spelen meestal op brakke velden zonder tribunes naast het veld. De Sjarels en FC Beuckie, twee clubs uit de KVDV (Kempisch Voetbal Door Vriendenclubs), wijken van dat patroon af. De twee Westmalse teams spelen hun thuiswedstrijden in het intrigerende Mintjens Arena.

De Mintjens familie

De Mintjens Arena was oorspronkelijk gebouwd door de Mintjens meubelfabrikant uit Westmalle. Zij hadden een eigen voetbalploegje, FC Karel Mintjens. Karel was de leidinggevende van het bedrijf, samen met zijn broers Jules en Frans Mintjens. Frans was in een ver verleden professioneel wielrenner die nog in hetzelfde team als Eddy Merckx heeft gezeten. Hun sportieve prestaties verklaren ook een beetje hun liefde voor sport. We vermoeden dat de Mintjens Arena in de jaren 70 werd opgebouwd. Intussen bestaat het naast een voetbalveld verder nog uit tennisvelden en een sporthal.
FC Karel Mintjens sloot zich nooit aan bij de Belgische voetbalbond en kreeg dus ook nooit een stamnummer. Het bedrijfsploegje heeft wel altijd in de lokale leagues op een uitmuntend veld gespeeld. Dat veld werd wijd en verspreid erkend als een van de betere. Dat verklaart ook waarom teams als R Antwerp FC, RSC Anderlecht en Feyenoord er regelmatig pre-season wedstrijden speelden in de jaren 90. Bondscoach Paul Van Himst heeft zelfs van de accomodaties gebruik gemaakt als trainingskamp voor de Rode Duivels in 1994.
Een weekje voordat R Antwerp FC de finale van de Beker der Bekerwinnaars moest spelen in 1993 haspelden ze er een vriendschappelijk duel af tegen FC Karel Mintjens. Verrassend genoeg verloren ze de wedstrijd met 2-1. Enkel om daarna in Wembley ook te verliezen. Ditmaal met 3-1 van Parma, dat de beker naar Italië mocht nemen.

Afbraak?

De Mintjens familie is verder ook verbonden met R Antwerp FC. The Great Old speelt haar thuiswedstrijden in Den Bosuil, dat op dit moment door Paul Gheysens herbouwd wordt. Maar de gronden waarop het stadion staat is eigendom van de Mintjens. En dat heeft eerder al wel eens voor problemen gezorgd. Zo mag er niets op de gronden afgebroken worden zonder de toestemming van de familie.
De Mintjens Arena wordt tegenwoordig uitgebaat door Play & Sport, ook verbonden met R Antwerp FC. Play & Sport begon oorspronkelijk als Antwerp Diamonds, dat een RAFC voetbalschool was. Maar Play & Sport biedt intussen een brede waaier aan sporten aan, waar voetbal slecht een klein deel van vormt. We hebben zelfs geruchten opgevangen dat het voetbalveld zou vervangen worden door padelvelden. Laten we hopen dat aan deze rook geen vuurtje verbonden is…
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.
PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %