Eredivisie

De rauwe sfeer is nooit ver weg bij Utrecht tegen Ajax

Het was vroeger zo goed als het heilige kwartet van Nederlands hooliganisme. Ajax, Feyenoord, ADO Den Haag en FC Utrecht. Bij die tweede en derde club mogen Ajacieden al jaren niet meer komen, waardoor Utrecht – Ajax als een van de weinige wedstrijden mét uitpubliek overblijft. Een wedstrijd die daardoor altijd een rauwe sfeer over zich heen heeft hangen. FC Utrecht – Ajax is nooit saai!

Hoewel er zich de laatste jaren meer incidenten hebben voorgedaan met Feyenoord, blijft Ajax vanuit FC Utrecht toch nog altijd met afstand de grootste rivaal. Hoe erg dit een wedstrijd op hoogspanning is blijkt al als je een uur voor de wedstrijd rondloopt rondom de Galgenwaard. Op elk hoek van het stadion lopen trosjes politieagenten te patrouilleren. Om over de vele busjes en paarden nog maar te zwijgen. Ondanks dat er op de vroege ochtend verder niks gebeurt, voelt het wel alsof het ieder moment kan losgaan in de Domstad.

Tifo Zuid

Eenmaal in het stadion zoek ik al gauw contact met de gasten van Tifo Zuid, een sfeergroep bij FC Utrecht die tevens een maatschappelijke insteek kent. Onder leiding van jongerenwerkers en vrijwilligers worden jongeren uit Utrecht en omgeving met een moeilijke thuissituatie of andere problemen betrokken bij het maken van spandoeken en sfeeracties voor FC Utrecht. Zo kunnen de jongeren op een positieve manier hun energie kwijt in het ondersteunen van de club. Voetbal kan een verbindende factor zijn!

Hoewel de supporters zelf op de Bunnikside staan, doen ze hun sfeer acties altijd op de lange zijde tegenover de hoofdtribune. Ook vandaag rollen ze daar weer twee tekstdoeken uit. Tevens gaan er confettikanonnen af, terwijl voor de Bunnikside wat legaal vuurwerk de lucht in schiet. Het uitverkochte uitvak van 1200 Ajacieden heeft tijdens de opkomst een mooie verzameling aan vlaggen om het vak wat kleur te geven. Al met al een prima begin voor de wedstrijd van het jaar in Utrecht.

De Galgenwaard

Nu de Galgenwaard vandaag is uitverkocht zie je toch wel dat het eigenlijk een meer dan prima stadion is. Met mooie open hoeken, échte lichtmasten en vooral het feit dat er niet is gekozen voor twee ringen. Het gezicht van duizenden supporters staand op één volle korte zijde is fantastisch. Ook het smalle uitvak waar 1200 supporters helemaal tot bovenaan doorlopen is een schitterend gezicht wanneer het vol is zoals nu. Bij Ajax maken vandaag de Ultras Amsterdam de dienst uit voorin in het vak, terwijl bij FC Utrecht de enkele jaren geleden opgerichte Utrecht Ultras een centrale rol innemen. Een groep die ieder jaar weer meer lijkt te groeien.

Vanaf de eerste minuut klapt het stadion er keihard op. Een halve kans van FC Utrecht zorgt ervoor dat iedereen opspringt van zijn stoel. Het lijkt erop dat we ons kunnen opmaken voor een hete middag. Helaas wordt dit al snel verhinderd door de gebeurtenissen op het veld. Binnen 10 minuten komt Ajax al op voorsprong. “Tien, tien, tien!” roept het uitvak. Iedereen weet dat een achterstand tegen dit Ajax met haar vele wereldspelers bijna een onbegonnen zaak is. Het nadeel van de vele Europese successen. Ajax loopt in rap tempo weg bij de rest van de Eredivisie. Ook vandaag domineren de Amsterdammers weer op het veld wat natuurlijk zijn weerga heeft op de sfeer. Als vlak voor rust de 2-0 valt lijkt de spanning definitief weg te zijn.

Uuuuuuuu

Hoewel de spanning op het veld ook in de tweede helft ver te zoeken is, komt er vanuit FC Utrecht-kant nog wel een knallend moment. Nadat er een tekstdoek tevoorschijn is getoverd met een boodschap tegen het bestuur en tegen stadionverboden wordt er één groot exemplaar knalvuurwerk op het veld gegooid. Hierdoor wordt de wedstrijd natuurlijk een paar minuten stilgelegd. In combinatie met enkele oerwoudgeluiden na de 2-0 staat dankzij deze actie een wedstrijd die in feite tamelijk tam is, officieel in alle media te boek als compleet ontspoord.

Verder gebeurt in de tweede helft nog maar weinig opvallends. Ajax lijkt de 2-0 voorsprong wel genoeg te vinden en Utrecht is niet bij machte om iets terug te doen. Het uitvak doet ook goed haar best om de gehele wedstrijd bezig te blijven. Puntje van verbetering is hierbij misschien wel het volume van de trommel. Die is bij vlagen zo hard dat wel de beat en de song goed te horen zijn, maar het gezang zeker niet. Aan FC Utrecht zijde blijven de Utrecht Ultras constant bezig. De mensen op de lange zijde zijn dan weer vooral bezig met haten op het uitvak.

De editie van vandaag zal al met al zeker niet de boeken in gaan als onvergetelijk. Zowel niet voor de bezoekers als voor de thuissupporters. Alhoewel, voor één thuissupporter wel. Die hengelt na het laatste fluitsignaal nog even een gegarandeerd stadionverbod binnen door het veld te bestormen en voor het uitvak te gaan staan. Onder een sarcastisch “UUUUUUU” vanuit de bezoekers wordt hij door de stewards overmeesterd. Buiten houdt de politie alles strak in de gaten en terwijl ook wat reguliere supporters worden weggejaagd bij het tankstation keren de bezoekers veilig terug naar Amsterdam. Ook tijdens een gezapige editie, is de rauwe beleving nooit ver weg in Utrecht!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %