Voetbal graffitiVoetbal in Montenegro

De onverwachtse graffiticultuur in het Montenegrijnse Podgorica

Er zijn een paar voetballanden in Europa waar de verwachtingen wat minder zijn. Denk aan de Baltische staten of bijvoorbeeld Georgië. Montenegro is ook een beetje zo’n land. Van alle Balkanlanden geniet het kleine land waarschijnlijk de minste bekendheid op supportersgebied. Om juist op die plek dan toch verrast te worden door een overvloed aan voetbalcultuur is extra tof!

Varvari

Een wandeling door de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica is namelijk een positieve verassing. Op veel plekken vind je stickers, tags en graffiti. Allemaal gezet of geplakt door de supporters van Buducnost Podgorica; de absolute topclub van Montenegro. Veel ervan is gezet door de Varvari: de ultras van Buducnost wiens naam barbaren betekent. Vooral rondom het stadion van de club staan meerdere schitterende pieces.

Vanwege het taalverschil kunnen we natuurlijk niet alles begrijpen, maar dat maakt het zeker niet minder mooi. Teksten als “Fight & Sex” zijn gelukkig in het Engels gezet. Zoals in zoveel plekken in Oost-Europa is het trouwens maar de vraag of je deze kunstwerken graffiti kan noemen. Vaker gaat het om volledig uitgewerkte murals. Hoe je het ook wil classificeren, schitterend is het zeker weten. Podgorica is een dikke meevaller op het gebied van graffiti!

Graffiti:

Stickers & Tags

Meer lezen over voetbal in Montenegro? Check dan hier:

Voetbal in Montenegro
De topper van Montenegro
De ware charme van de Champions League bij Sutjeska Niksic
Toerisme verdrijft het voetbal

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %