Van de Champions League worden we eigenlijk meestal niet heel warm. Elk jaar dezelfde zielloze topclubs die dankzij een miljardeninfuus mogen uitmaken wie de “grote” prijs mee naar huis neemt. De echte charme van de Champions League ligt hem in de voorrondes, als het nog daadwerkelijk de kampioenen van de kleine landjes zijn die het tegen elkaar opnoemen. Het toernooi zoals het ooit bedoeld is!

Zo kan je in de voorrondes bijvoorbeeld nog eens terechtkomen bij Sutjeska Niksic uit Montenegro. De trots van Niksic – de op een na grootste stad van het land – speelde vroeger elk seizoen tegen topclubs als Rode Ster en Partizan Belgrado. Sinds de onafhankelijkheid van Montenegro in 2006 is Sutjeska zelf een van de topclubs van haar land geworden. Vorig seizoen werd voor de vijfde keer beslag gelegd op de landstitel – goed voor een status als (mede-)recordkampioen én een plaats in de voorronde van de Champions League.

Road to Podgorica

Grote tegenvaller is echter dat die wedstrijd niet gespeeld kan worden in het Gradski Stadion in Niksic zelf. Waarom is ons niet helemaal duidelijk (eerder zijn er wel Europese wedstrijden gespeeld in dit stadion), maar de Plavo-bijeli (blauw-witten) moeten voor het duel met de Bulgaren van Ludogorets Razgrad uitwijken naar het DG Stadion in hoofdstad Podgorica, op ongeveer een uurtje rijden van Niksic. De supporters komen daarom in auto’s en per bus naar hun eigen Europese thuiswedstrijd.

Dat de supporters van Sutjeska Niksic hun wedstrijd in Podgorica spelen heeft nogal wat voeten in de aarde. De grootste wedstrijd van het land is namelijk die tussen Sutjeska Niksic en Buducnost Podgorica. De Klassieker van Montenegro als het ware. Dat er honderden supporters van Sutjeska naar de hoofdstad komen is dan ook reden voor redelijke paniek bij de instanties. Dat uit zich in een gigantische, disproportionele politiemacht die binnen en buiten het stadion extreem goed zichtbaar is.

Ludogorets Razgrad

Spelen in het grootste stadion van de hoofdstad (de thuisbasis van Buducnost) is vanwege de rivaliteit dan ook geen optie. Vandaar dat de wedstrijd wordt gespeeld in de DG Arena. Dit stadion heeft recentelijk een renovatie ondergaan. Waar het “stadion” eerst bestond uit een tribune op de lange zijde, is er in de afgelopen jaren een grote hoofdtribune met bijzondere vorm bijgebouwd. Voor vaste bespeler FK Podgorica zal dit vast en zeker niet nodig zijn, dus de reden achter deze massale uitbouw blijft ons een raadsel. Voor de wedstrijd van vandaag blijft de hoofdtribune ook leeg op wat VIP’s na. 

Tegenstander vandaag is jammer genoeg het Bulgaarse Ludogorets Razgrad. De club die dankzij een rijke investeerder inmiddels al meer dan een decennium lang het Bulgaarse voetbal domineert. Sinds promotie naar het hoogste niveau heeft de club 11 van de 11 kampioenschappen binnengesleept. Ondanks het sportieve succes, stelt Ludogorets op supportersgebied nog altijd helemaal niks voor. Het was 100 keer mooier geweest al hier CSKA Sofia of Levski Sofia had gestaan, maar helaas zijn ook in de vroege voorrondes al zielloze clubs te vinden. Het valt ons verder al meteen op dat het daadwerkelijke uitvak gek genoeg leeg blijft en dat voor de Bulgaren slechts een bufferzone is gecreëerd.

De Vojvode

Op papier gaat het vandaag niet spannend worden. Ludugorets beschikt over aanzienlijk meer financiële middelen dan de Montenegrijnen en in de heenwedstrijd is er al soeverein met 2-0 gewonnen door de Bulgaren. Toch gebeurt er in de openingsfase iets bijzonders. Door keiharde inzet overrompelt Sutjeska de tegenstander volledig. Het gebrek aan kwaliteit wordt gecamoufleerd door pure wilskracht. De compleet gevulde lange zijde reageert hierop door de boel nog maar eens op te zwepen. In de eerste paar minuten spat de bal uiteen op de lat en een stunt lijkt vandaag in de maak.

Na een minuut op twintig is er wat oproer op de tribune. Gek genoeg is dit in de buurt van het uitvak. Het was ons al opgevallen dat er geen vlaggen of spandoeken aanwezig waren en nu snappen we waarom. De ultras arriveren nú pas in het stadion. De Vojvode, zoals de ultras heten, moeten verplicht plaats nemen in het uitvak. De ultras van Sutjeska Niksic staan dus in het uitvak voor hun eigen Europese thuiswedstrijd, wat een bizarre situatie! Het zal ze verder een worst wezen, want vanaf de eerste minuut zorgen ze ervoor dat de sfeer naar een hoger niveau wordt getild.

Na de spectaculaire openingsfase zakt het tempo weer wat. Ludogorets lijkt zich weer te beseffen dat het gewoon goed kan voetballen en bepaalt het tempo van de wedstrijd, hoewel Sutjeska op de counter gevaarlijk blijft. De steun van de supporters ten spijt, valt in de 52e minuut dan de treffer voor de Bulgaren. Hiermee is de spanning definitief weggenomen. Hoewel de ultras hun best blijven doen om sfeer te creëren, is de vonk van het begin definitief weg. Het Champions League-avontuur van Sutjeska Niksic komt vanavond helaas ten einde. Weer een overwinning voor het moderne voetbal…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.