Groundhopping

Toerisme verdrijft het voetbal

In de Hekken Shop

De house beats knallen over de boulevard. Het is ruim 35 graden in de populaire Montenegrijnse badplaats Budva, een vakantieoord voor onder andere de jetset. Het is vooral zien en gezien worden. Ik heb echter oog voor maar één ding, Stadion Lugovi. Nou ja, stadion? Het aantal bezoekers wat er in past loopt uiteen van 1500 tot 4000, maar het komt qua stadiongehalte niet eens in de buurt van Woudestein. Wie niet beter weet kijkt naar een trapveldje van de lokale amateurclub.

Verwonderd loop ik naar iets wat lijkt op een hoofdtribune. Het eerste gedeelte ervan ontbreekt. De betonnen ankers in de grond verraden dat deze tribune ooit groter moet zijn geweest. Twee derde ervan staat nog overeind. Het is een dun stalen frame welke wordt gecompleteerd met houten planken om op te zitten. Langzaam maar zeker neemt een flinke klimop de tribune over. De lokale bevolking gebruikt de tribune ook als vuilnisbelt. De stank is soms niet te doen.

Een aantal overdekte stukken tribune die op een verhoging zijn geplaatst, zijn bedoeld voor journalisten en camera’s. Het klinkt wellicht wat spannender dan het is. Voor de lokale daklozen is het een ideale slaapplek tussen alle hotels en appartementencomplexen in, gezien de uitgespreide kartonnen dozen.

Het is de voormalige thuisbasis van FK Mogren, de club die bestaat sinds 1920 en tot 1991 FK Budva heette. Vanaf 2006, toen Montenegro zich afscheidde van Servië, behaalde de club twee landstitels en was het éénmaal bekerwinnaar. Door de prijzen mocht de club zich zelfs even profileren in de voorrondes van de grote Europese competities. Ondanks de successen is de club blijkbaar niet interessant voor Budva. In 2015 ging de club failliet en moest het afdalen naar het derde niveau. De wedstrijden worden tegenwoordig gespeeld op een afgelegen veld omringt door sfeerloos braakliggend terrein

Het is de vraag of Stadion Lugovi nog een lang leven beschoren is. De Gemeente wil het stadionnetje namelijk slopen. De locatie, nabij het strand, is natuurlijk veel waardevoller om in te zetten voor de (rijke) toerist

retro voetbalshirts
In de Hekken Shop
De Twaalfde Man
Over de schrijver

Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurt. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Werd door Panenka Magazine als “derby-specialist” betiteld.
  Ook leuk om te lezen...
  GroundhoppingIn de actualiteit

  Groundhoppen in hertogdom Luxemburg: Stade Achille Hammerel

  GroundhoppingSlowakije

  Voetbal aan de Hoge Tatra

  DuitslandGroundhoppingIn de actualiteitIn de fotoreportages

  In en rondom het Ruhrgebied: van het Leimbachstadion tot Zeche Zollverein

  GroundhoppingIn de actualiteit

  FC Sheriff: een voetbalreis door dwergstaat Transnistrië