Keuken Kampioen Divisie

De mooie ontwikkeling van Duketown Crew (FC Den Bosch)

Bij FC Den Bosch is sinds elke jaren een nieuwe groep zichtbaar op de M-Side. De Duketown Crew zet de club de afgelopen seizoenen op de kaart met meerdere sfeeracties, waarbij vooral de creativiteit opvalt. De groep heeft zich zo in rap tempo ontwikkelt tot een van de meest veelbelovende groepen van Nederland.

Extra knap natuurlijk als je rekening houdt met de sportieve situatie van de Brabantse club. Op ‘succesvolle’ jaren in 2014 en 2019 na met een vierde plek in de KKD, bivakkeert de club nu al een volledig decennium in het rechterrijtje van ons tweede niveau. Met twee negentiende plaatsen (2021 en 2023) als absolute dieptepunten. Dat juist in deze periode een nieuwe groep is opgestaan die goede stappen zet, is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend!

Duketown Crew ’20

Eind 2019 besluit een groep jongens, die binnen Den Bosch al langer werkt aan het maken van spandoeken, dat het tijd is om een eigen groep op te richten. De wens voor het oprichten van een nieuwe groep komt hierbij vooral voort uit een ander inzicht over hoe de sfeer bij Den Bosch gemaakt worden. Den Bosch is van nature een echte volksclub en zulke clubs (zie ook Feyenoord, NAC Breda of FC Utrecht) staan niet altijd open voor ontwikkelingen richting een meer ultra-achtig beleving met zaken zoals trommels, capo’s en megafoons. Voor de nieuwe groep dus de taak om een weg te vinden binnen de al bestaande sfeer op de befaamde M-Side van Den Bosch.

Daarvoor ziet in januari 2020, bij de uitwedstrijd tegen Helmond Sport, Duketown Crew voor het eerst het levenslicht. Geen hele goede timing want kort erna doet het coronavirus haar intrede en worden alle stadions op slot gegooid. Funest voor een net gestarte groep, maar Duketown Crew doet alsnog haar best om er wat van te maken. De tijd wordt aangegrepen om de M-Side op te knappen en meerdere goede doelen te ondersteunen in en rondom Den Bosch.

Als het voetbal weer langzaam op gang komt worden er ook langzaamaan enkele actie’s georganiseerd. Zo worden de spelers uitgezwaaid met een carteo, een corteo met auto’s toeterend rondom het stadion inclusief fakkels en vuurwerk. Met Pasen wordt vervolgens een Paasbrunch georganiseerd op de dijk uit bij Jong AZ. De politie en VC van AZ zijn compleet verrast door deze actie en het verbreken van de geldende corona-maatregelen leidt tot veel paniek. Uit angst voor navolging besluit de politie de actie verder maar zo stil mogelijk te houden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Duketown Crew (@duketown_crew)

Support your local

Eind 2021 begint het voetbal weer volop met supporters en kan Duketown Crew haar eerste actie in het stadion doen. Sindsdien gaat het voorspoedig met de groep. Vooral de afgelopen anderhalf seizoen lijken de supporters van Duketown Crew het gaspedaal te hebben gevonden. Het aantal acties is sterk toegenomen, waarbij vooral ook de creativiteit en de aandacht voor randzaken sterk terugkomen.

Zo waren er in het seizoen 2022/23 meerdere sterke acties. Het meest in het oog springende is daarbij natuurlijk de sfeeractie tegen Ajax voor de KNVB Beker. Met een groot “support your local” spandoek worden wat lokale Ajacieden op haar plek gezet, waarbij ook een goeie pyroshow niet mag ontbreken.

Maar ook buiten deze actie lieten de gasten van Duketown Crew zich van haar beste kant zien. Op bezoek bij PEC Zwolle volgde een “Herrieschuppers” spandoek in combinatie met een flinke pyro. Maar ook de toffe ‘M-Side is Magic’ in Den Bosch zelf en de creatieve “Wij gaan weer op vakantie” bij De Graafschap trekken terecht de aandacht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Duketown Crew (@duketown_crew)

Bossche Bombonera

In het huidige seizoen is er één actie die tot nu toe de meeste aandacht heeft weten te trekken. De Bossche Bombonera. Op deze Zuid-Amerikaanse avond werd de Vliert voor één keer omgetoverd tot een Argentijnse aangelegenheid. Met een volledige band op de tribune, supporters gehuld in de clubkleuren en confetti vanaf de tribune. Een hele toffe actie, redelijk uniek binnen Nederland en erg geslaagd in de uitvoering. Door deze actie begint bij veel mensen plots op te vallen dat er op supportersgebied iets moois gaande is bij FC Den Bosch.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Duketown Crew (@duketown_crew)

Sindsdien volgen voor de winterstop nog mooie pyro-acties in het uitvak bij FC Groningen en thuis tegen De Graafschap. Die laatste gaat vergezeld met een schitterend doek dat de bezokers ‘Welcome to the Dragon’s Den’ heet. Een week later volgt nogmaals een goed doek – wederom met creatieve insteek – in de vorm van ” fijne kerst kut” inclusief het hert van tegenstander Cambuur. De laatste twee spandoeken zijn kilometers beter dan de acties die de groep 2/3 jaar geleden deed. Ook hierin is een indrukwekkende ontwikkeling zichtbaar.

Graffiti

Ten slotte zijn ook de bezigheden van de supporters buiten het stadion het benoemen waard. Duketown Crew onderhoudt nauwe banden met PHK van Standard Luik en gaat regelmatig richting België. Vlak na de oprichting wordt er door de groep ook een vriendschapstifo gedaan om deze, al meer dan 30 jaar bestaande band tussen beide clubs, te vieren. Ook tof is dat de supporters, zoals te zien is op hun Insta, bezig zijn met het zetten van graffiti. Een aspect van de ultra-cultuur die slechts bij enkele clubs echt levendig is. Een groot verschil met bijvoorbeeld Duitsland, waar de graffiticultuur floreert onder de fanatieke supporters.

Natuurlijk liggen er nog genoeg verbeterpunten voor de toekomst (grotere doeken, meer sfeeracties en ga maar door) maar met elke actie laten de supporters van Duketown Crew zien dat ze weer flinke stappen hebben gezet. Op die manier was de groep in 2023 een van de meest interessante om te volgen in de Nederlandse scene. Mooi om te zien! Het is de hoop dat de groep deze lijn in de komende jaren kan doortrekken en zo de Nederlandse scene weer een beetje sterker kan maken!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %