In Duitsland maakt graffiti standaard uit van de ultracultuur. Supportersgroepen maken gigantische pieces uit liefde voor hun club. In Nederland is dit toch altijd nog wat minder aanwezig. Een van de leidende supportersgroepen binnen Nederland op het gebied van graffiti is Legio Noviomagum (LN’05). Een zoektocht naar NEC-gerelateerde graffiti leidde tot ongeveer 180 pieces verdeeld over 5 verschillende provincies. Zowel qua kwaliteit als qua kwantiteit is dit ongetwijfeld top 3 in Nederland. Of je nou per auto, trein, fiets, boot of benenwagen reist, je ontkomt rondom en in Nijmegen niet aan de NEC-graffiti. Vrijwel allemaal gezet door de mannen van Legio. On-Nederlands goed. Geniet daarom van onderstaande fotoreportage bomvol voetbalgraffiti!

Aan de weg

Het maakt niet uit van waar je Nijmegen komt binnenrijden. Langs onder meer de A73, A50 en A15 is er geen ontkomen aan het rood, groen en zwart. Automobilisten weten gegarandeerd in welk gebied ze zijn terechtgekomen. De plaatsing is ook vaak creatief te noemen, met onder meer een verlaten huisje, een windmolen en een paardenstal. Een blikvanger is de ongeveer 60(!) meter brede Nijmegen Eendracht Combinatie.

Langs het spoor

Station Nijmegen heeft grote verbindingen richting Utrecht, Den Bosch en Venlo. Hoe snel de trein ook richting Nijmegen dendert, iedere oplettende reiziger zal de scherpe pieces van Legio Noviomagum niet kunnen missen. Zo is de liefde voor de Nijmegen Eendracht Combinatie en Legio Noviomagum ook langs het spoor mooi uitgedrukt.

Legaliteit

Met Vasim en het oude Doornroosje kent Nijmegen twee plekken waar graffiti toegestaan is (of in ieder geval gedoogd wordt). Deze legale spuitplekken bieden het voordeel dat er meer de tijd genomen kan worden. Dit leidt tot nog mooiere pieces met onder meer een gigantische LN’05 voor het 15-jarig bestaan van Legio Noviomagum en een werk voor de overleden cultheld Bart de Graaf(fiti).

In de natuur

De supporters van NEC worden vaak schertsend de ‘bosjesmannen’ genoemd. Een bijnaam die verdiend is door de vele aanvallen op andere supportersgroepen, waarbij het bos rond de Goffert een doorslaggevende rol speelde. Behalve rondom De Goffert heeft de stad met het Rijk van Nijmegen nog een gigantisch groen gebied. De bosrijke omgevingen zijn natuurlijk niet overgeslagen als het aankomt op graffiti.

In de stad

Het is dus praktisch onmogelijk om Nijmegen te bereiken zonder iets mee te krijgen van de liefde voor NEC. Ook in de thuisbasis zelf zijn overal pieces voor NEC Nijmegen. Langs de waal is er genoeg te spotten en ook in het drukke centrum zelf staan een paar goede werken. Eigenlijk is er geen buurt in Nijmegen waar Legio geen sporen heeft nagelaten. NEC graffiti is overal!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.