Voetbalsupporters

De vriendschap tussen FC Den Bosch en Standard Luik

Al tientallen jaren hebben supporters van FC Den Bosch en Standard Luik een hechte vriendschap. We spreken met jongens van beide clubs over het ontstaan van de vriendschap en de mooiste herinneringen.

Deze vriendschap tussen de clubs gaat tientallen jaren terug. De supporters hebben door de jaren heen een hoop meegemaakt met elkaar. Meer dan 150 kilometer afstand tussen beide steden belemmert hen niet om elkaar regelmatig op te zoeken.

Ontstaan

De supporters kwamen voor het eerst met elkaar in contact in 1987, via een briefwisseling na een advertentie over het ruilen van sjaals. Hierna werden supporters van de Hell-Side van Standard Luik uitgenodigd om met Pasen mee te gaan naar PSV – FC Den Bosch. Dit beviel zo goed dat de supporters van Den Bosch later mee gingen naar Anderlecht – Standard.

De originele vriendschap is tussen de Hell Side en de oude garde van Den Bosch, maar inmiddels zijn de vriendschappen uitgebreid naar alle gelederen, bijvoorbeeld de RSCL Youth, Ultras Inferno, Duke Town Crew en de M-Side. ‘Binnen de club en de M-side heb je veel kleine groepen, maar ik denk dat er vanuit elke groep wel enkelen een goede vriendschap hebben met de jongens van Standard,’ vertelt een lid van de Youth.

‘Het gaat niet om een vriendschap, maar om een broederschap. Er zijn binnen beide supportersgroepen vast mensen die niets met de ander hebben, maar het is je broer en onvermijdelijk als je supporter van Den Bosch of Standard bent,’ licht iemand van de oude garde toe.

Aangezien Standard Luik supporters heeft vanuit heel België, is het niet vanzelfsprekend dat er met de supporters van Den Bosch Nederlands kan worden gesproken. ‘Vanuit vroeger was het vooral een vriendschap met de Hell-Side, want het is vaak met de Vlamingen wat makkelijker communiceren. Tegenwoordig kunnen veel Walen ook een aardig woordje Engels, dus is er ook meer contact met UI96 en Publik HysteriK (PHK)’, wordt ons verteld.

Herinneringen

De eerste wedstrijd die de jonge generatie van Den Bosch bij PHK bezocht was de wedstrijd tegen Wisla Krakow in 2012. Hoe dat was? ‘Kort maar krachtig: een gekkenhuis. Veel pyro voor en tijdens de wedstrijd, vuurwerkbommen die constant over en weer vlogen en Polen die met hamers op de scharnieren van de hekken sloegen om door te breken!’

10-jarig bestaan PHK, vijftig man van Den Bosch op bezoek

Elke wedstrijd is er wel iemand van de andere club aanwezig en bij sommige wedstrijden is dat meer dan normaal. Als er echt een belangrijk duel op het programma staat of er wordt wat gevierd, bezoeken soms honderden supporters de ander. Zowel bij thuis- als uitwedstrijden in de nationale competities als in de Europese uitwedstrijden. Zo waren er flink wat vlaggen van Den Bosch te zien in het stadion van Luik toen daar Europees werd gespeeld tegen Ajax en Feyenoord. We schreven een artikel over hun bezoek aan De Kuip in 2014. Ook is Den Bosch mee geweest naar wedstrijden tegen clubs als Zenit en Lech Poznan. Supporter van Den Bosch: ‘Niet lang geleden zijn we nog met een mooi groepje uit naar Frankfurt geweest. Daar kun je dan ook nog het echte ‘awaydaygevoel’ krijgen. Heel anders dan in Nederland!’

Na Den Bosch – Willem II in 2014 kwamen meerdere supporters het veld op en liepen ze richting het uitvak.

In 2017 was er een groep van Standard meegegaan naar FC Den Bosch – FC Dordrecht. 30 jaar na het eerste contact was het in de 30e minuut tijd voor een pyro-actie:

Meer dan voetbal

De supporters zien elkaar ook bij niet-voetbalgerelateerde gelegenheden, zoals bij concerten of verjaardagen. Vanwege de vriendschap met Standard zijn er bijvoorbeeld ook contacten met supporters uit Cyprus ontstaan.

De herinneringen blijven niet altijd even fris in het geheugen staan: ‘Afgelopen seizoen is Duketown Crew voor het eerst gezamenlijk richting Stade Sclessin afgereisd voor de wedstrijd tegen Sint Truiden. Onze groep bestond toen officieel pas een maand en we hadden met een man of 50 plaatsgenomen bij PHK. Voorafgaand de wedstrijd had PHK een tifo gemaakt voor onze vriendschap welke we enkele uren voor de wedstrijd gezamenlijk hebben voorbereid. Ook was er voor en na de wedstrijd een feest. Hoe de wedstrijd zelf is verlopen? Geen idee.’

Gezamenlijke tifo in Luik.

In 2021 hadden delen van Limburg en België last van extreme wateroverlast. Supporters van Den Bosch zamelden geld in voor inwoners van Luik en omstreken.In meer dan 30 jaar vriendschap zijn er veel memorabele momenten geweest. ‘De mooiste herinneringen? De Belgische bekerfinale van 2016, toen we vanuit Den Bosch met ruim honderd man kwamen. Ook de viering van ons 30-jarige vriendschap was mooi. We hadden een enorme pyro bij de thuiswedstrijd tegen Dordrecht en de wedstrijd werd gestaakt.’

Gezamenlijk in een groepscel in Brussel.

In 2018 gingen jongens van Den Bosch mee naar de Belgische bekerfinale. In Brussel belandde een een aantal jongens van beide clubs in een groepscel. Omdat er een telefoon was meegesmokkeld, konden ze alsnog de finale volgen.

FC Den Bosch – De Graafschap

Op 5 november 2021 speelde Den Bosch op De Vliert tegen De Graafschap en kwamen de jongens uit België weer langs. Zowel op als naast het veld was er spektakel: het winnende doelpunt viel in de 72e minuut en op de tribunes kwamen de supporters met een gezamenlijke actie. De foto’s zijn gemaakt door Jasper de Veer.

Meer foto’s

Een galerij met andere (oude) foto’s van gezamenlijke avonden, acties en groepsfoto’s!

We bedanken de jongens van FC Den Bosch en Standard Luik voor het meewerken aan dit artikel!

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %