Voetbalsupporters

De KNVB heeft de strijd tegen vuurwerk verloren

Al sinds 2011 strijden clubs, politie en de KNVB tegen supporters en tegen vuurwerk. Het zou gevaarlijk zijn. Het zou giftig zijn. En we zouden moeten wachten op de eerste vuurwerkdode. Vandaag de dag weten we wel beter. De KNVB heeft de strijd tegen vuurwerk verloren. 

Vuurwerk, in de volksmond ook wel pyro genoemd, is al jaar en dag onderdeel van de supporterscultuur. In de jaren ’90 sponsorden bedrijven tassen vol fakkels aan supportersgroepen. Hoe erg dat is veranderd.

Een aantal jaar terug laat Van Praag een misvormde hand zien. Deze hand mist een aantal vingers en dit is gekomen door pyro in een voetbalstadion, aldus de infantiele bestuurder. Echter blijkt al snel dat de afbeelding van een jaarwisseling uit het oosten van Europa te komen. Pure desinformatie om supporters in een kwaad daglicht te plaatsen.

Foto via Pro Shots

KNVB tegen vuurwerk

Het is bijna hilarisch om te zien hoe clubs, politie en voetbalbonden krampachtig omgaan met dit thema. Supporters willen meedenken met de autoriteiten. Echter worden zij stelselmatig genegeerd door de KNVB, clubs en veiligheidsdiensten. Boetes en straffen volgen elkaar in rap tempo op. Er ontstaat een wij-tegen-jullie-gevoel.

Al eerder pleitten wij voor legalisering van vuurwerk op de tribunes. Dit doen wij al meer dan 5 jaar. En in die 5 jaar is pyro in Nederland groter dan ooit geworden. Een vrijdagavond in Nederland ziet er anno 2022 zo uit.

 

 

Hulde aan alle supportersgroepen die vuurwerk op deze manier afsteken. Fakkels en rookpotten zijn, op de goede manier afgestoken en van goede kwaliteit, ongevaarlijk. Clubs, politie en de KNVB hebben de strijd tegen vuurwerk verloren. 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %