Actueel

De Haegse Derby: Quick – HBS

Nederland kent vele derby’s op amateurniveau. Eerder dit seizoen schreef ik al verslagen over de derby tussen VVOG & DVS’33 en de derby van Nijkerk. Dit leverde eerder al mooie beelden op. Ik vind het fantastisch als hele dorpen (of kleine steden) uitlopen voor de derby van hún club. Vandaag staat er echter een heel ander soort derby op het programma. In Den Haag, een stad met meer dan een half miljoen inwoners, staat de wedstrijd tussen HBS en HV & CV Quick op het programma. De Haegse derby: dat is een wedstrijd met een gigantische historie. 

Clubs met historie

HV & CV Quick wordt op 1 maart 1896 opgericht. De club is direct succesvol, want in 1900 wordt de club kampioen van de competitie die is aangesloten bij de Haagse voetbalbond. Acht jaar later wordt de club algeheel kampioen van Nederland. De club kent nog andere successen. Zo wint het vier keer de voorloper van de KNVB Beker. Het is de eerste club die dat drie keer achter elkaar lukt, iets wat alleen Ajax en PSV in de verre toekomst weten te evenaren.  In 1954 wordt in Nederland het betaald voetbal geïntroduceerd. De amateurcompetitie wordt geherstructureerd. Quick speelt op dat moment op het tweede niveau en promotie zou op dat moment een overgang naar het betaald voetbal betekenen. Een gegeven dat de club niet helemaal zint, echter promoveert het team uiteindelijk wél. Voor het eerst in 30 jaar is de club weer terug op het hoogste niveau.

We zijn inmiddels aanbeland in de jaren ’50. Het gaat slecht met de club. Het degradeert in vier jaar twee keer, waardoor de roemrijke club plots op het derde niveau van Nederland speelt. In 1983, na zeventien (!) jaar in de derde klasse, promoveert de club weer eens. Tien jaar later wist de club kampioen te worden en naar de eerste klasse te promoveren. Het voetballandschap is gigantisch veranderd en de eerste klasse waarin de club terecht komt bestaat uit teams zoals VV Nieuwenhoorn en SV Osdorp. In 1998 weten de haantjes via de nacompetitie te promoveren naar de Hoofdklasse. Helaas degradeert de club direct uit de Hoofdklasse, waarna twee jaar later er wéér wordt gedegradeerd, waarna een jaar later zelfs een degradatie volgt naar de derde klasse! Quick weet wél direct weer te promoveren, waarna er een periode van vijf jaar volgt in de tweede klasse.

De club promoveert in 2009 naar de eerste klasse. In 2012 promoveert de club naar de Hoofdklasse, door een geweldige houdini act. Acht wedstrijden voor het einde van de competitie staat de club nog 14 punten achter FC Boshuizen. Toch wordt Quick kampioen. Langzaamaan groeit de club door en afgelopen seizoen volgt promotie naar de Derde Divisie. Daardoor staat er voor het eerst in 14 jaar de derby tegen HBS op het programma.

Rivaal HBS kent een hele andere historie. In 1893 wordt de club opgericht. Het start minder explosief. De Kraayen worden in 1924 algeheel kampioen van Nederland. In 1946 wordt er een bijzonder jubileum gevierd. Er wordt op dat moment al 50 jaar in de hoogste gevoetbald! Pas in 1953 komt hier een einde aan, dat seizoen volgt er degradatie naar de eerste klasse. HBS weet niet uit de tweede klasse te komen. 1970 wordt er zelfs gedegradeerd naar de 3e klasse. Vier jaar handhaaft HBS zich ternauwernood in de derde klasse.

De club vindt de weg omhoog niet. In 1984 speelt de club zelf één jaar in de vierde klasse. In 1990 wordt er wederom naar de vierde klasse gedegradeerd. Pas in de niveau eeuw wordt de weg omhoog gevonden. In vier jaar tijd wordt er twee keer gepromoveerd waarna de club weer in de tweede klasse speelt. Na 54 jaar weet de club in 2008 weer het hoogste niveau (van het amateurvoetbal) te bereiken. In 2010 promoveert de club naar de Topklasse. Doordat er in 2016 wordt er een nieuw competitiemodel ingevoerd, waar HBS gaat spelen in de Derde Divisie.

Pyro!

Afijn, genoeg geschiedenis. Beide clubs mogen dan wel een gigantische geschiedenis hebben, Quick heeft wel een modern, klinisch sportcomplex. Voor de gemiddelde voetballer natuurlijk ideaal, voor mij persoonlijk toch zonde als de club zo’n grote historie heeft. Maar goed, ik zoek een mooi plaatsje op rondom de middenlijn. Achter mij is een staantribune die de gehele lange zijde van het veld in beslag neemt. Tegenover mij staat een tribune, niet de mooiste die ik ooit heb gezien. Het is druk op het sportpark. Er worden zo’n 3000-4000 fans verwacht. Wanneer de spelers het veld betreden voor de warming-up, wordt het eerste vuurwerk al afgestoken. Het pyro gehalte was, zoals de foto’s mooi weergeven, sowieso heel hoog!

Wanneer de spelers om 16.30 de kunstgrasmat betreden, wordt er aan beide kanten gigantisch veel vuurwerk afgestoken. Bij HBS kant veel fakkels en siervuurwerk. Aan de kant van Quick blauwe rook en stroboscopen. De toon is meteen gezet. De staantribune staat volledig vol. In het ouderwetse scoreboard hangen een aantal kinderen om de wedstrijd wat beter te kunnen bekijken. Een prachtig gezicht. De wedstrijd wordt in gang gefloten en meteen vliegen beide teams er flink op. Gelukkig schat de scheidsrechter alles perfect in en probeert zoveel mogelijk door te laten voetballen. Het is een harde maar zeker sportieve wedstrijd. Beide teams vliegen er hard in, maar zonder het idee om de tegenstander de wedstrijd uit te schoppen. Halverwege de eerste helft komt HBS uit een mooie counter op voorsprong. Wederom vuurwerk bij de HBS supporters. Vlak voor rust komt Quick nog op gelijke hoogte, wat weer zorgt voor een hoop vuurwerk.

Pitch Invasion

De tweede helft is spannend. Beide teams schieten niets op met een gelijkspel, zeker HBS niet. Zij vechten tegen degradatie. Quick komt na een corner vroeg in de tweede helft op voorsprong. Veel vuurwerk wordt er weer afgestoken, waarna de scheidsrechter plotseling de wedstrijd staakt. Hele rare beslissing, aangezien er al meer dan een uur vuurwerk word afgestoken. Even later pakt een verdediger zijn tweede gele kaart waardoor HBS een achterstand met een minder goed moet gaan zien te maken. HBS gaat een stapje harder lopen en de grote kansen volgen. Wonder boven wonder gaat de bal er niet in, waarna de scheidsrechter affluit. De Haegse derby wordt gewonnen door Quick. Een pitch invasion volgt. Wat een prachtige middag!

Foto’s

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %