Groundhopping

De strijd om de Veluwe: VVOG – DVS’33

De trein komt langzaam tot stilstand. Ouders stappen met hun kinderen uit, klaar voor een dagje Dolfinarium. Het Dolfinarium is niet mijn bestemming vandaag, al heb ik wel evenveel spanning in mijn lichaam zitten als het meisje met vlechtjes van een jaar of vier voor me. Het is derbyday in de Veluwe. De strijd om de plaatselijke trots: de derby van de Veluwe tussen VoetbalVereninging Ons Genoegen en Door Vereniging Sterk. 

Sportpark De Strokel

VVOG uit Harderwijk neemt het vandaag op tegen DVS’33 uit Ermelo. De sportparken der beide clubs liggen nog geen zes kilometer van elkaar verwijderd. Beide ploegen zijn bezig aan een prima seizoen in de Derde Divisie. Slechts twee punten staat de thuisploeg voor op de club uit Ermelo. Het belooft een mooie middag te worden op sportpark De Strokel. De Strokel is een prachtig sportpark met drie verschillende tribunes, misschien wel een unicum in het Nederlandse amateurvoetbal. Er is een oude, onoverdekte staantribune, een tribune met zitplaatsen en een nieuwe, overdekte staantribune. VVOG speelde hier ooit voor 10.000 toeschouwers in de kwartfinale van de beker tegen FC Groningen.  Dat hier 10.000 toeschouwers een wedstrijd kunnen aanschouwen, is te danken aan het feit dat het veld tussen heuvels ligt.

Het is inmiddels tien voor half drie en samen met twitteraar c.q groundhopper die mij heeft opgehaald van het stadion lopen we naar een plek op de hoek van het veld. Het sportvak is druk vandaag, het is zelfs zo druk dat de wedstrijd een tiental minuten later begint omdat er nog zoveel bezoekers buiten de poorten staan te wachten.

Pyro

Het mooie aan amateurderby’s is dat clubs en voorzitters helemaal niet zo onwelwillend tegenover siervuurwerk staan. De KNVB kijkt ook nog eens vaak de andere kant op. Hierdoor ontstaat er een heerlijk ongedwongen sfeer. Op het moment dat de spelers de heuvel afgelopen komen en het veld betreden wordt dan ook het nodige bengaalse vuurwerk afgestoken. De rook is overigens vooral groen-wit, de kleuren van VVOG. DVS blijft achter.

Beide ploegen komen met het mes op de tanden uit de kleedkamers. Harde tackles volgen, benen worden niet teruggetrokken. De zeer ervaren arbiter ziet het allemaal prima en heeft het uitstekend in de hand. VVOG heeft het eerste kwartier de beste mogelijkheden om op voorsprong te komen. Het ziet een fraai afstandsschot over getikt worden, een gevaarlijk schot net geblokt worden en een kopbal uit een corner wordt van de lijn afgehaald.

Simpel spelen is het mooist

Nadat de eerste VVOG storm is uitgeraasd, komt DVS plots op voorsprong. Een totaal mislukt schot, wat in eerste instantie nog tot hilariteit bij de VVOG-aanhang leidt, komt plots voor de voeten van een geheel vrijstaande aanvaller met een geel-zwart T-shirt. Hij rond beheerst af: 0-1! Grote ontlading bij de helft van de toeschouwers op Sportpark De Strokel. De goal wordt gevierd, zoals het hoort, met de fans!

Hierna weet DVS volledig in hun eigen spel te komen. Met simpel voetbal weten ze onder elke situatie uit te komen. Ze blijven uit de duels, zetten vroeg druk en bij VVOG gaat werkelijk alles mis. Bij rust staat het al 0-3.

In de rust hopen alle VVOG toeschouwers op een snel doelpunt van hun club. Als neutrale kijker hoop ik daar natuurlijk ook op, dan kan het immers nog een wedstrijd worden. Nadat de spelers het veld weer hebben betreden, lijkt die hoop ongegrond. De meest simpele passes gaan verkeerd. Binnen tien minuten na rust valt uit een werkelijk prachtige vrije trap de 0-4. De geweldige trap valt via de paal, inclusief heerlijke pok, binnen. De keeper staat, zoals het hoort, aan de grond genageld. De wedstrijd valt logischerwijs dood. VVOG is een vechtploeg, maar komt absoluut niet in de duels. DVS is technisch simpelweg een stuk beter en gaat niet meer in de problemen komen. De vernedering wordt in de slotfase nog compleet met de 0-5 en de 0-6.

Naast mij vindt een mooi tafereel plaats. De Twitteraar die mij heeft opgehaald van het station, probeert het zoontje van een vriend nog te heropvoeden. Het mannetje van tien jaar, niet op zijn mondje gevallen, is een geboren Harderwijker, maar speelt voor DVS’33. Luister, je bent in Harderwijk geboren toch? Dan hoor je ook voor VVOG te spelen. Een vette knipoog volgt uiteraard.

Na het laatste fluitsignaal is het aantal VVOG supporters op één hand te tellen. DVS viert een geel-zwart feestje na de vernedering van hun rivaal. Op 26 mei, de laatste competitie wedstrijd in de Derde Divisie, staat de return op het programma.

Foto’s

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %