Amateurvoetbal

De derby van Nijkerk: strijd & pyro

Het is het derde speelweekend van januari in het amateurvoetbal. Vorige week belichtte ik al het prachtige GVVV en specifiek de prachtige ambiance van het amateurvoetbal(klik). De week ervoor bezocht ik de derby tussen VVOG en DVS’33(klik). Vandaag staat de stadsderby van Nijkerk op het programma. Beide ploegen troffen elkaar eerder dit seizoen al in een spectaculair duel: 3-3. Toen speelde de clubs op De Burcht, thuishaven van NSC.

Sportpark De Ebbenhorst

Vandaag wordt de wedstrijd gespeeld op Sportpark De Ebbenhorst. In het niets lijken beide terreinen op elkaar. De Burcht heeft alleen een minieme, hele oude tribune die je veel ziet bij derde- en vierdeklassers. Sparta Nijkerk daarentegen heeft een imponerende accommodatie. Aan de ene lange zijde is er een overdekte én onoverdekte staantribune. Ook staat daar een tribune met glimmende plasticstoeltjes. Daar tegenover, aan de kant van de kantine, zijn twee staantribunes. Het balkon voor de kantine wordt ook als (bier)tribune gebruikt. Al met al kunnen er hier toch wel zo’n 5000 supporters plaatsnemen.

Dat aantal is vandaag niet op komen dagen. Naar eigen schatting zijn er zo’n 3000 supporters aanwezig. Iets voor drie uur komen beide elftallen het veld op, wat gepaard gaat met behoorlijk wat vuurwerk. Het complex kleurt voornamelijk Spartaans oranje. De NSC supporters hebben wel rookvuurwerk bij zich, maar dit wordt totaal overheerst door het oranje van de buren. Voor de aftrap volgt nog een indrukwekkende minuutstilte voor een overleden clubman.

Degradatiekraker

Even na drie uur is het dan toch echt tijd om af te trappen. Beide elftallen zijn in een felle strijd verwikkeld tegen degradatie. Het is daarom zowel een derby als een degradatiekraker. Gevolg hiervan is, is dat het spel niet om aan te gluren is. Beide ploegen strijden wel, maar zijn vooral erg bang om te verliezen. Toch krijgt vooral Sparta wel wat kleine kansjes zonder echt gevaarlijk te worden.

Halverwege de eerste helft krijgt Sparta een hoekschop die het moet nemen bij de aanhang van NSC. De nemer krijgt een grote lading WC-rollen te verwerken. Niemand kan hier overigens echt om lachen. De pubers van NSC hebben in elk geval een succesvolle dag gehad. Al zullen zij dat vooral zélf vinden.

Even later valt verdiend de 1-0. De bal komt met een beetje mazzel voor de voeten van een aanvaller van Sparta Nijkerk die dan ook beheerst afrond. NSC heeft tot dat moment slechts één halve kans gehad en moet in de tweede helft echt op zoek naar meer kansen.

Keeperstrainer

De tweede helft begint positief voor de Nijkerkse Sport Club. Eerst mist Sparta een grote kans op 2-0. Vervolgens krijgt een aanvaller van Sparta Nijkerk een rode kaart. In een derby waarin vrijwel niets lukt, zal dit normaal gesproken de ommekeer kunnen en misschien wel moeten betekenen. Echter zetten vooral de mannen in het oranje de schouders eronder. Er worden een tweetal grote kansen gemist voordat dan toch de 2-0 binnenvalt. Grote opluchting bij de oranje zijde van De Ebbenhorst. Echter weet iedereen dat er dan nog dik een half uur te spelen is.

Direct na de tweede treffer krijgt NSC een grote kans op de aansluitingstreffer. Deze bal wordt echter gepareerd door de keeperstrainer die vandaag dienst doet als sluitpost. Sparta Nijkerk heeft namelijk een gigantische blessuregolf voor de nummer één positie. Zo schijnen er maar liefst zes keepers geblesseerd te zijn. Hierdoor moet de 43 jarige trainer deze belangrijke wedstrijd spelen. Ik ben benieuwd hoe en of hij morgen zijn bed uit komt.

Afijn, NSC laat een kans liggen en eigenlijk is dat ook zo’n beetje de enige kans die ze hebben gehad. Iedereen bij Sparta Nijkerk weet dat dit eigenlijk niet meer mis kan gaan. Als na een penalty ook nog de 3-0 wordt binnen geschoten, weet iedereen dat er zeer belangrijke punten gepakt gaan worden. De prima fluitende arbiter fluit na precies negentig minuten af, waarna er een bescheiden feestje zal plaatsvinden in het oranje deel van Nijkerk! Beide ploegen zullen toch uitermate hun best moeten doen om er voor te zorgen dat deze derby volgend jaar in de Hoofdklasse te bewonderen is.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %