De Premier League is en blijft een van de allerbeste voetbalcompetities ter wereld. Volgens veel voetbalfans is het zelfs de allerbeste competitie. Door de jaren heen heeft het dan ook al veel culthelden gekend. In dit artikel informeren we je dan ook over de grootste culthelden van de Premier League ooit.

Julian Dicks

Julian Dicks zal niet bekend staan als de meest begaafde speler om zijn beroep uit te oefenen in de Premier League, maar hij is wel een van de meest angstaanjagende voetballers ooit. De toepasselijke bijnaam ‘The Terminator’ vanwege zijn no-nonsense benadering van het spel, werd tussen 1988 en 1999 vier keer uitgeroepen tot West Ham’s speler van het jaar. De legende van Hammers was ook een gemene set-piece-specialist, die het net 55 keer vond tijdens zijn carrière ondanks dat hij een verdediger was.

Tino Asprilla

Tino Asprilla arriveerde in 1996 midden in een sneeuwstorm in St James’ Park in een bontjas. Dat modestatement vat Tino’s tijd op Tyneside perfect samen, waar hij zowel op als buiten het veld schandalig kon zijn. Zijn tijd bij de club was frustrerend inconsistent, maar hij zou schitteren in een van hun beroemdste Europese avonden. De Colombiaan dook op met een hattrick toen Newcastle Barcelona met 3-2 versloeg in de Champions League 1997/98.

Matt Le Tissier

De ultieme man van één club in de Premier League. Matt Le Tissier was – en blijft – van Southampton. 16 jaar, 443 optredens en 161 doelpunten maken hem tot de onbetwiste all-time great van de club. Slechts acht Engelse caps duiden misschien op wat er had kunnen zijn als ‘Le God’ een uitdaging was aangegaan bij een grotere club. Maar is het soms niet beter om die grote vis in een kleine vijver te zijn? Ook bij een verzekering auto kan dit het geval zijn.

Temuri Ketsbaia

Ongetwijfeld een van Georgië’s beste exportproducten ooit voor het Engelse voetbal, heeft Ketsbaia zeker veel persoonlijkheid naar de Premier League gebracht. De voormalige Newcastle-man is verantwoordelijk voor een van de beroemdste doelpunten aller tijden, waarbij hij zijn shirt uitdoet en tegen de reclameborden schopt na een doelpunt tegen Bolton. Een buitenbeentje tot het einde, hij blijft een populaire figuur bij de club.

Eric Cantona

Een fel licht dat achteraf altijd al voorbestemd was om vroegtijdig op te branden. Echter, zijn vijf jaar in het Engelse voetbal mochten er zeker zijn. Hoewel zijn carrière onvermijdelijk herinnerd zal worden voor dat beruchte moment van waanzin in 1995, was Cantona misschien wel de oorspronkelijke superster van de Premier League. De Fransman, viervoudig winnaar van de Premier League, boog zelfs in een gloed van glorie en ging op 30-jarige leeftijd met pensioen na 50 wedstrijden te hebben gespeeld in 1996/97.

Vinnie Jones

En tot slot, dit artikel kan niet compleet zijn zonder een knipoog naar de voetbalhardman en de hedendaagse Hollywood-ster Vinnie Jones. Jones, een centrale figuur in de beroemde ‘Crazy Gang’ van Wimbledon, kon Premier League-showpony’s terroriseren met niet meer dan een starre blik. De Welshman werd in zijn carrière 12 keer van het veld gestuurd en heeft ook het trotse record van de snelste kaart ooit in het Engelse voetbal. Hij hakte Dane Whitehouse namelijk al na drie seconden neer in 1992.

[foto via Pro Shots / Stanley Gontha]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.