Samen lopen we hand in hand, we komen steeds dichterbij. Ik voel je hartslag in de palm van je steeds klammer wordende handje. Vandaag is de grote dag, eindelijk ben je groot genoeg om mee te gaan naar het stadion. Samen met duizenden andere supporters lopen we richting ons stadion.

Onder het spoor door en dan doemt hij op. Het huis van onze club. Je hebt het al vaker gezien maar zo intens als nu beleefde je het nog nooit. De mensenmassa stuwt ons voort richting de hekken van ons vak. Wat een geluk! Je eerste wedstrijd beleven tussen de fanatieke aanhang.

De geleende seizoenskaart moet in de scanner. De spanning is in je ogen af te lezen, zal hij het wel doen? Na de entree stuit je op een rij oranje jasjes. Je bent op onbekend terrein en kijkt zoekend om je heen. Met een bemoedigend duwtje in de rug loop je naar de steward. De normaal zo strenge man speelt het spel mee en vraagt je vriendelijk of je geen vuurwerk bij je hebt. Natuurlijk niet!

Gewapend met een groot glas ranja en een zak Haribo onderga je de high-fives van alle bekenden en onbekenden. Als ik onder de klep van je pet door kijk zie ik de pret in je ogen. Je bent onder de indruk van alle mensen, de grootheid van het stadion en de enorme hoeveelheid stoeltjes die zich langzaam vullen. Het is tijd om naar onze plek te gaan. Richting het vak opent de zee van mensen zich voor je. Geen van al die indrukwekkende mensen staat jou in de weg. Ze kennen het belang van de eerste wedstrijd.

Op onze plek nemen we de regels nog een keer door. Wat bij de voetbal gebeurt blijft bij de voetbal. Dat je vocabulaire woordenschat na de wedstrijd een stuk groter is, staat allang vast. De teksten die hier doorgaans neerdalen horen bij de omgeving maar zijn niet echt geschikt voor het schoolplein.

Het is tijd, de spelers komen op. Vandaag ga je geen voetbal zien, maar ga je het beleven. Het beton om ons absorbeert het geluid niet en draagt de schorre klanken uit de vele kelen naar het veld. De sjaal in je handen is veel te groot maar met wat hulp houd je hem boven je hoofd! Trots laat je zien dat je vanaf nu bij deze club hoort!

Ron Lubbers
Na een wedstrijd tussen de fanatieke aanhang van F.C. Twente raakte Ron besmet met het supportersvirus. Hij houdt van de romantiek van het spel en verafschuwt de invloed van bobo's op de echte voetbalsfeer. Schrijft daarom ook vaak over sfeergerelateerde zaken.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.