FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

De cirkel is rond voor Royal Wavre Limal

Er zijn grote veranderingen op til in het Waals-Brabantse Waver, nabij Brussel. Althans op voetbalvlak. Recent werd grootmacht Racing Jet Wavre (dat nog niet zolang geleden van naam veranderde naar Wavre Sports FC) uit het Stade Justin Peeters gezet en nu krijgt het nabijgelegen R Wavre Limal de kans het stadion nog wat voetbalglans te geven.

Daarmee zal de cirkel rond zijn voor R Wavre Limal. Het team begon immers net na WOI (1920) als Wavre Sports in Waver. Van bij het begin speelden ze op de plek waar nu het Stade Justin Peeters staat, al zijn de tribunes er pas in een latere fase bijgekomen. Niet veel later kregen ze het erkentelijke stamnummer 79 en daarmee behoren ze tot de groep oudste nog bestaande clubs in het Belgenlandje. Jammer genoeg bleven ze nog zeer lang op lokaal/provinciaal niveau voetballen.

De swinging sixties zouden Wavre Sports wel fortuin brengen. In 1962 promoveerden ze voor het eerst naar de nationale divisies, vierde klasse in die tijd. Het duurde daarna ook niet lang of ze gingen nog een trapje hoger spelen. In 1964 mochten ze naar de derde klasse. Wat volgde was een beetje een jojo-effect. Drie jaar later volgde een eerste degradatie en nog eens een jaar later werden ze verwezen naar het provinciale niveau. Kort daarop maakten ze alweer de omgekeerde beweging. Vierde klasse in 1969, derde klasse in 1971 en opnieuw vierde klasse in 1972. Alles volgde elkaar in snel tempo op.

De laatste piek kwam dan enkele jaren later. In 1976 haalde de ploeg opnieuw derde klasse, maar opnieuw hielden ze het niet al te lang uit op dat niveau. In 1979 zaten ze alweer in de provinciale reeksen en ditmaal zouden ze niet meer terugkeren. Maar het grootste ‘drama’ volgde in 1988. Wavre Sports ging een fusie aan met het nabijgelegen Royale Union Limaloise en onder de vlag Royal Wavre Limal verhuisde stamnummer 79 naar Limal om in het stadion van RU Limaloise verder te spelen. Het gat dat in Waver werd achtergelaten werd opgevuld door een ploeg uit Jette, de andere kant van Brussel.

Opgericht als Racing Club de Jette en na een fusie met Royal Stade de Bruxelles (zelf al een fusie tussen RUS de Laeken en US du Centenaire) ging het team als Racing Jet de Bruxelles in 1988 van Jette naar Waver om Racing Jet de Wavre te worden. Zij haalden nog verschillende malen het nationale toneel en toonden zich een waardige vervanger voor het oude Wavre Sports. Maar de laatste jaren ging het bergaf. In 2018 volgde nog een naamswijziging (Wavre Sports FC), maar dat mocht niet baten. Financiële problemen zorgden ervoor dat ze dit jaar uit het stadion werden gezet en de toekomst lijkt heel erg onzeker voor het team.

Royal Wavre Limal van zijn kant moest recent op zoek naar een nieuwe geschikte locatie. Het huidige Le Martineau wordt immers een nieuwbouwproject. Het kwam vrij gelegen dat het Stade Justin Peeters weer beschikbaar is en het komende seizoen zal het aloude Wavre Sports van weleer opnieuw zijn opwachting maken in het stadion waar ze al 68 jaar ervaring hebben. Al zal het amper voor één jaar zijn, aangezien net dat stadion omgebouwd zal worden tot een heus hockey sportcentrum. Wat er dan zal gebeuren, is nog maar zeer de vraag. Maar laat ons eerst waardig afscheid nemen van de thuisbasis van RU Limaloise (de eerste 52 jaar) en R Wavre Limal (de laatste 32 jaar).

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %