ActueelVoetbal in België

De Belgische Eerste klasse krijgt steeds meer vorm

Als er een ding zeker is in het Belgische voetbal dan is het dat voor buitenstaanders twee dingen niet te begrijpen zijn. Allereerst uiteraard de stamnummers en de bijbehorende fusies. Om dat te begrijpen moet je een afgeronde wiskunde studie combineren met een master geschiedenis. Het tweede onnavolgbare in België is de voetbalpyramide en de daarbij behorende play-offs. Gelukkig zetten ze daar op dit moment goede stappen. En met alle resultaten van dit seizoen krijgt de Eerste klasse steeds meer vorm. Nog twee promovendi en de Eerste Klasse A en B zijn voor volgend jaar weer compleet.

Van 30 naar 32

De twee hoogste divisies gaan in de overgang van dit naar volgend seizoen op de schop. De Eerste klasse A (de Jupiler Pro League) gaat van 18 naar 16 clubs, terwijl de Eerste klasse B (de Challenger Pro League) van 12 naar 16 clubs gaat. In totaal gaat het Belgische betaald voetbal dus uit 32 clubs bestaan in plaats van 30.

De nieuwe samenstellingen worden georganiseerd door aangepaste promotie/degradatieregelingen. Zo degraderen er drie clubs uit de Eerste klasse A naar de Eerste klasse B terwijl er maar één club de omgekeerde weg bewandeld. In de Eerste klasse B gebeurt het tegenovergestelde. Daar degradeert maar één team naar de Eerste nationale (het hoogste amateurniveau) terwijl er vanuit de Eerste nationale drie teams promoveren.

Op dit moment is een groot deel van die wisselingen al duidelijk. KV Oostende, Zulte Waregem en RFC Seraing zakken van 1A naar 1B. Komend weekend wordt duidelijk of RWDM of SK Beveren (niet te verwarren met KSK Beveren) de omgekeerde weg bewandeld. Afgelopen weekend werd duidelijk dat Royal Excelsior Virton door zal moeten als amateurclub en wordt vervangen door Patro Eijsden Maasmechelen en RFC Luik. De derde promovendus zal Francs Borains of Raal La Louvière worden. Francs Borains heeft één punt voorsprong maar La Louvière een beter doelsaldo.

Promotie degradatie

Na de herinrichting ziet promotie degradatie tussen 1A en 1B er ook vrij logisch uit. Clubs spelen een reguliere competitie over dertig wedstrijden waarbij de twee hoogst geklasseerde uit 1B van plek wisselen met de twee laagst geklasseerden uit 1A. Vervolgens spelen de nummers drie tot en met zes spelen een nacompetitie om met de nummer veertien uit 1A uit te vechten wie het jaar erna in 1A speelt. Vanuit 1B degraderen de twee laatsten naar de Eerste nationale.

De vier belofte teams, dit en volgend seizoen Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard, zijn uitgesloten van promotie naar 1B. Tot zover klinkt het allemaal vrij logisch. Laten we hopen dat ze het dan ook een tijdje logisch houden. Kunnen wij vinckers in de tussentijd de pareltjes er weer uit pikken of de nieuwe competities weer vol vincken. Want hoe ze de competities ook vullen of vormgeven. Bij onze zuiderburen valt ontzettend veel te genieten!

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %