Voetbal in België

De Belgische bekerfinale in beeld

Afgelopen woensdag stond de bekerfinale van België op het programma. In het Koning Boudewijnstadion in Brussel streden subtopper KAA Gent en de kersverse kampioen van de Tweede Klasse KV Mechelen om de bekerwinst en een plek voor Europees voetbal. Wij waren er als In de Hekken bij aanwezig en genoten van een heerlijk sfeervolle voetbaldag bij onze zuiderburen.

Feest voor de supporters

Beide clubs kregen ruim 20.000 kaarten toegewezen voor de bekerfinale en de tickets waren snel uitverkocht. Het is echt een verademing om de bekerfinale in België bij te wonen als je alle onzinnige regeltjes bij een Nederlandse bekerfinale of überhaupt normale competitiewedstrijd gewend bent. Hier gelukkig geen verplichte bus, trein of autocombi voor de supporters, maar gewoon simpel een kaartje kopen en zelf bepalen hoe je naar de wedstrijd reist. Eigenlijk dus gewoon zoals het hoort en wat bijna overal buiten Nederland normaal is. Aan de voet van het Atomium in het Heizelpark in Brussel, vlakbij het Koning Boudewijnstadion, werd voor beide supporterskernen een fanzone ingericht. Hier werd de sfeer richting de finale al mooi opgebouwd door vooral veel clubliederen en feestmuziek, uiteraard onder het genot van een hapje en veel drankjes. Beide fanzones werden slechts gescheiden door het Atomium en de supporters konden gewoon door elkaar lopen in een ontspannen sfeertje.

Sfeervolle finale

Nadat het feest in de fanzones aan het begin van de middag was afgelopen, was het tijd voor de grote finale. In het verouderde Koning Boudewijnstadion, op een paar honderd meter vanaf het Atomium, was het dan nu tijd voor de grote finale. Het nationale stadion van België is vooral bekend van het Heizeldrama in 1985 is inmiddels sterk verouderd. Oude tribunes die door een atletiekbaan ver van het veld verwijderd zijn,  is niet meer van deze tijd en grote renovatieplannen liggen dan ook al op de plank. Supporters van Gent en Mechelen hadden beiden een sfeeractie met vlaggetjes voorbereid. Op tribune 1 en 2 waren wit/blauwe vlaggetjes te zien en op tribune 3 en 4 waren de rode en gele kleuren van Malinwa uitgedeeld. Gelukkig bleef het daar niet bij. Gent had nog 3 grote doeken met 2 doeken over vorige bekeroverwinningen in 1984 en 2010. En een doek over een mogelijke bekerwinst in deze finale. De fanatieke aanhang van KVM had nog een kleine pyro, wat natuurlijk niet mag ontbreken bij een finale. In een spannende finale was het uiteindelijk tweedeklasser KV Mechelen dat verrassend aan het langste eind trok. Topfavoriet KAA Gent kon een teleurstellend seizoen niet meer opfleuren met een bekerwinst en supporters waren dan ook boos op de spelers na de wedstrijd. KV Mechelen sluit een geweldig seizoen in stijl af met de bekerwinst en Europees voetbal, nadat het vorige maand al kampioen werd in 1B.

Maar de vraag blijft hoe lang er nog nagenoten kan worden, want er hangt de club mogelijk nog een zware straf boven het hoofd vanwege matchfixing. Dus of de club Europa in mag en weer terug mag keren naar de Eerste Klasse zal de toekomst moeten uitwijzen.

 

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Reageren is niet mogelijk.

0 %