00053927

Nog één keer mijmeren op Sportpark Harga, ‘Aan de Langeleegte’ neuriën in Veendam, staren naar lichtmasten op de Wageningse Berg of terugdenken aan Europese avonden aan de Jan Gijzenkade. De 2e Divisie komt er aan.

Vanuit de studentenkamer van een vriend van mij keek ik er altijd naar. De stadionlampen van de Wageningse Berg. Staande op de Berg, hoog boven de stad uit torende. Als ik in Wageningen kwam moest en zou ik altijd even kijken naar de lampen, maar het liefst ging ik er even heen. Onder een hekje doorkruipen en je stond op het veld van FC Wageningen. Het scorebord aangevreten door de tijd, de staantribune fier overeind staande als een monument uit lang vervlogen tijden. De hoofdtribune met de kapotte stoeltjes, het door asbest aangevreten dak. Het was alsof de Wageningse Berg plotsklaps was verlaten maar er tegen beter weten in nog altijd werd gehoopt op een herbeleving van goede oude tijd.

De club uit Wageningen ging failliet, een lot dat ook SVV uit Schiedam, HFC Haarlem en SC Veendam ondergingen. Om de clubs en de geschiedenis in ere te houden organiseerde FC Blogbroeders reeds twee nostalgische toernooien. In 2012 en 2013 werden met ‘In de Ban van Abe’ en ‘Ballen op de Berg’ in Haarlem en Wageningen oude tijden herbeleefd.

Journalisten Edwin Struis en Leo Oldenburger vonden het de hoogste tijd de handschoen op te pakken. Vier club die zijn verdwenen uit het voetbal, maar niet uit de harten van de fans, zullen strijden om de titel in de 2e divisie. HFC Haarlem, SVV, FC Wageningen en SC Veendam zullen tijdens een mini-toernooi (twee keer dertig minuten) met vele oud-spelers, of spelers met een connectie met de club, tegen elkaar voetballen. Op vier woensdagen in juni zullen de clubs in hun eigen stadion uitmaken wie zich de beste verloren gegane club mag noemen.

Hierbij staat het voetbal zoals het ooit bedoelt was centraal. ‘Echt’ gras, zwarte kicksen en authentieke clubkleuren. De initiatiefnemers zijn uit op een laagdrempelig toernooi waarbij de fiets tegen de boom wordt gezet en iedereen met een biertje in de hand naar voetbal kan kijken. Niets geen combi’s, droogleggingen of uitvakken. En nog gratis ook.

De woensdagen in juni beloven unieke dagen te worden waarin liefde voor het voetbal, de club, hereniging met (oude) vrienden en clubhelden, stadions en favoriete kleuren centraal zullen staan. Vier avonden waarop nostalgie de boventoon zal voeren. De aftrap zal zijn op woensdag 3 juni aan de Jan Gijzenkade in Haarlem. Met Dick Jol als scheidsrechter zullen Barry van Galen, Piet Keur, Rob McDonald, Jan van Halst, Eddy Ridderhof, Oscar Moens, Angelo Cijntje, Tjeerd Korf en vele anderen op hun zwarte kicksen nog één keer oude tijden laten herleven in vier prachtige oude stadions.

(foto met dank aan Jasper Ruhe / Pro Shots)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.