Groundhopping

Coupe de France: ES Wasquehal – PSG

3

Het Stadium Lille Métropole (geopend op 25 juni 1976) is altijd al een multifunctioneel stadion geweest, maar is vooral bekend als tijdelijke thuishaven voor Ligue 1-club Lille OSC. De club speelde vanaf medio 2004 tot en met haar laatste officiële thuiswedstrijd op 20 mei 2012 in dit karakteristieke stadion. Daarna verhuisden de Noord-Fransen naar het overdekte Grand Stade Pierre Mauroy, niet ver daar vandaan. Het stadion wordt vanaf toen weer gebruikt voor atletiekwedstrijden, rugbymatches en voetbalwedstrijden van lagere niveaus.

1

Zondag 3 januari jongstleden werd na ruim 3,5 jaar weer eens een pot voetbal op het hoogste niveau gespeeld. ES Wasquehal, uitkomend in de 4e divisie van het Franse voetbal (de Championnat de France Amateurs), lootte Paris Saint-Germain in de 1/32-finales van het Franse bekertoernooi. Een droomlot voor iedere lagere divisieclub. Het eigen terrein biedt slechts plaats aan 500 toeschouwers. Een ronde eerder, toen 2e divisieclub FC Metz werd verslagen, week de club ook al uit naar een grotere accommodatie. Het lag dus voor de hand dat voor de wedstrijd tegen de koploper uit Ligue 1 werd uitgeweken naar het Stadium Lille Métropole. Saillant detail: tussen 1995 en 2005 speelde Wasquehal (toen: Ligue 2 en National) in dit stadion haar thuiswedstrijden.

Wind en regen gieren ouderwets door het open stadion. De tribunes aan de twee lange zijden hebben weliswaar een dak, maar omdat de zijkanten open zijn en de twee ‘virages’ helemaal geen dak hebben is het een gure bedoening. Twee showmasters houden ons warm met hun opzwepende teksten. Ook al is het stadion niet uitverkocht, de sfeer komt er redelijk in. De ultras van Wasquehal hebben zelfs een tifo-actie georganiseerd. Op commando houden ze gele en zwarte bladen omhoog. De fans van PSG zitten verspreid op de tribunes en laten zich soms horen.

5

PSG treedt aan zonder de sterren Cavani, Thiago Silva en David Luiz, maar met Zlatan, Verratti en die andere Thiago, Motta. Blijkbaar hebben de Parijzenaars vertrouwen in een goede afloop en sparen ze een aantal sleutelspelers. Dat dreigt echter niet goed te gaan. ES Wasquehal trekt na het aftastende begin brutaal richting het doel van Paris SG en brengt met een aantal gevaarlijke schoten de bezoekers zelfs in verlegenheid. Als die een tandje bij schakelen, blijkt al gauw het niveauverschil. Zlatan tovert met de bal, maar zijn acties hebben voorlopig weinig rendement. Bij iedere mislukking kijkt hij verwijtend om zich heen, zoals het een grote speler betaamt. De 0-0 ruststand doet hopen op een stuntje van de amateurs.

8

Die hoop vervliegt al gauw na de rust. PSG schroeft het tempo nog verder op en bij de spelers van Wasquehal gaat langzaamaan het licht uit. Toch blijven ze moedig door strijden en dat leidt tot een grote kans. De voorzet vanaf rechts bereikt twee vrijstaande spelers echter niet. Geroutineerd en geduldig voert Paris de druk op, maar het heeft de ‘medewerking’ van de keeper van Wasquehal nodig om op een 0-1 voorsprong te komen. Daarmee is het gedaan voor Wasquehal. De amateurs hebben de puf niet meer om zich nog eenmaal op te richten en bij PSG geloven ze het wel. De fans van Wasquehal gaan desondanks met een goed gevoel naar huis en bij Paris SG maken ze zich op voor twee drukke maanden, waaronder de Champions League-wedstrijden tegen Chelsea.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %