Corona-onderzoek: het wiel opnieuw uitvinden
Voetbal kijken op televisie zonder supporters met stadionsfeer vanaf een bandje zal nooit wennen. Sterker nog, ik kan amper een voetbalwedstrijd kijken. Het voelt surrealistisch. Elk initiatief om supporters terug de stadions in te krijgen, juich ik dan ook van harte toe. Maar waarom wil men met het aangekondigde initiatief voor januari het wiel opnieuw gaan uitvinden? Waarom niet het corona-onderzoek van Casper van Eijck voortzetten?
Het kabinet heeft goedkeuring gegeven voor een praktijktest in een voetbalstadion als onderdeel van het ‘Back to Live’ initiatief. Maximaal 1500 supporters mogen aanwezig zijn bij een wedstrijd verdeeld in een aantal verschillende ‘bubbels’. Elke bubbel heeft andere omstandigheden, zoals wel op afstand zitten of naast elkaar zitten. Wel of geen mondkapje op. Maar wat voegt dit allemaal toe aan alle initiatieven die al zijn genomen?
Corona-onderzoek van Eijck
Van Eijck, clubarts van Feyenoord, startte samen met het Erasmus MC en de GGD een onderzoek naar de besmettingskans rond voetbalwedstrijden. Bij zowel Feyenoord tegen Twente (eind augustus) als Feyenoord tegen ADO Den Haag (eind september) werd onderzoek gedaan. Spijtig genoeg besloot het kabinet de stadions weer voor het publiek te sluiten. Het corona-onderzoek kwam abrupt ten einde. Desondanks bleken de eerste resultaten zeer hoopgevend.
Bij de wedstrijd tegen FC Twente bezochten 3.000 supporters het stadion. Slechts vijf daarvan testten positief. Nader zal worden onderzocht of er ook daadwerkelijk sprake is van besmetting en met welk virus. Ook zal gekeken worden in hoeverre de kans op besmetting aanwezig is in stadions. Naar aanleiding van dit resultaat en vele praktijkvoorbeelden zou je kunnen zeggen dat die kans nihil is.
Opmerkelijk detail bij het opnieuw verbieden van supporters bij voetbalwedstrijden was het veranderde argument vanuit het kabinet. Het gaat ineens niet meer om het stadionbezoek zelf, maar om de vervoersbewegingen naar en van het stadion. Ook Van Eijck heeft zo zijn bedenkingen: “Het is relatief makkelijk het zo te doen, maar waar het (verbod) op gebaseerd is, Joost mag het weten?”
Restart 19 onderzoek
In Duitsland heeft men een dergelijk corona-onderzoek de afgelopen maanden indoor uitgevoerd. De Universiteit van Halle deed op 22 augustus jl. een onderzoek bij een gesimuleerd concertbezoek onder de naam Restart 19. De resultaten van dit onderzoek zijn op 29 oktober jl. gepubliceerd. De belangrijkste conclusie: “events could also take place under specific conditions during a pandemic”.
Hoe dat mogelijk is? De routing moet goed ingericht zijn, de juiste hygiënemaatregelen moeten genomen worden én een goed werkend ventilatiesysteem moet aanwezig zijn. En waar in vele landen die ventilatie tot belangrijkste speerpunt is gebombardeerd, lijkt het kabinet in Nederland het nog altijd te negeren. Dat mag bijzonder genoemd worden. Zeker als zowel vanuit de politiek als daaromheen aan de hand van feiten het kabinet hierover uitgebreid is geïnformeerd.
Gebaat bij efficiëntie
Ik kan dan ook niet begrijpen dat in januari er een heel nieuw circus opgetuigd lijkt te worden. Wat is de meerwaarde om bijvoorbeeld opnieuw te gaan testen in een stadion, als conclusies al voor het oprapen liggen? Voordat de resultaten van dat soort testen binnen zijn, ben je maar zo weer weken verder. Cruciale weken.
Zowel de voetbal- en evenementenwereld als de horeca is eerder gebaat bij efficiëntie. Hoe langer beperkingen gelden, hoe desastreuzer de gevolgen. Banen en bedrijven staan op het spel. Gebruik de gedane onderzoeken als fundament om verder op te bouwen en snel gefaseerd ten sturen op ’terug naar normaal’. Werk op basis van perspectief gebaseerd op feiten. Zo snel mogelijk terug naar volle voetbalstadions, horecazaken en events.