Groundhopping

Complete chaos bij de O19 bekerfinale

Op zaterdag 2 juni staat de KNVB bekerfinale voor teams onder de 19 jaar op het programma. Locatie van de finale is Varkenoord. Varkenoord is het trainingscomplex van zowel de jeugd als het eerste elftal van Feyenoord én Sportclub Feyenoord. Bovendien is het één van de drukste plaatsen als het gaat om de PMDS op matchday. Daarom is de keuze van deze locatie nogal verwonderlijk. Samen met een aantal andere Feyenoorders wrijven we nog eens extra in de handen, want op deze datum staat ook het jaarlijks Groenehazen toernooi op het programma. Dit toernooi wordt ook gespeeld op de velden van Varkenoord.

De Groene Haas

De Groene Haas werd een aantal jaar geleden groots aangekondigd en in sindsdien het officieuze symbool voor, zoals Andre Ooijer het later zou noemen, de harde kern van Feyenoord. Het toernooi is bedoeld voor alle supporters van Feyenoord en wordt georganiseerd door de enige officiële supportersvereniging De Feijenoorder. Supporters die geen seizoenskaart hebben en heren die al 30 jaar meelopen, iedereen voetbalt met en tegen elkaar. Van een harde-kern-toernooi is dan ook geen sprake.

Fakkels

Als Groundhopper en liefhebber van het amateurvoetbal zijn dit soort wedstrijden eigenlijk de kers op de taart. De entree is gratis en je haalt je biertje voor €1,80. Je broodje frikandel speciaal haal je nog bij de keuken juffrouw. Tegelijkertijd zijn er geen extreme veiligheidseisen en wordt vuurwerk gewoon gedoogd. De jongens van de Noordzijde pakken groots uit met heel veel fakkels en rookpotten. Ondertussen hangt De Groene Haas ook nog eens In De Hekken. Bij opkomst van beide elftallen is de toon dus direct gezet!

Die sfeer slaat de eerste helft niet over op het veld. Weinig kansen en we gaan dan ook rusten met een 0-0 stand. In de tweede helft komt er meer spektakel. PSV komt na een kwartier spelen op voorsprong na een knap afstandsschot. Hierna slaat de vlam in de pan. Verschillende opstootjes vinden er op het veld plaats en een speler van PSV wordt met rood van het veld gestuurd. Feyenoord gaat hierna nog meer op zoek naar een treffer, maar die lijkt er lange tijd niet te komen. Dan, in de 96e minuut, mag Feyenoord nog een vrije trap nemen. Toptalent Wehrmann knalt hem binnen en zorgt voor een ongelofelijke gelijkmaker! Overal om mij heen wordt vuurwerk ontstoken. Een heerlijke sfeer!

Vechtpartij

De verlenging is verschrikkelijk spannend, maar toch moet ik er halverwege vandoor. Om 17.00 staat er nog een promotiewedstrijd in Scheveningen op het programma. Wanneer ik de tram in wil stappen, vliegen de lichtkogels boven Varkenoord de lucht in. Feyenoord komt op een 2-1 voorsprong en daar zal het, ondanks een massale vechtpartij, ook wel bij blijven! Wat een heerlijke middag.

Foto’s

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %