Voetbal in Frankrijk

Clubliefde kent geen divisie bij Toulouse

Seizoen 2019-2020 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Toulouse FC. De competitie werd niet meer hervat en Toulouse degradeerde direct naar de Ligue 2. De harde kern, Indians Tolosa, laat zien dat ze de club nog steeds steunen. Zelfs in dit coronatijdperk zijn de supporters bij het stadion actief om zich te laten zien wanneer hun team speelt. 

Dramatisch jaar

Het afgelopen jaar is ongetwijfeld een periode die ze snel willen vergeten in Toulouse. De club uit Zuid-Frankrijk – die iets meer dan tien jaar geleden nog uitkwam in Europese groepsfases – was maandenlang de drager van de rode lantaarn. Met als dieptepunt een reeks van achttien competitiewedstrijden zonder winst. Tussendoor schakelde vierdedivisionist Saint-Pryve het team ook nog eens uit in de Coupe de France.

Toen de competitie na 28 wedstrijden werd gestaakt, stond Toulouse veertien punten achter plek 18. Een klassering die via de nacompetitie nog uitkomst zou bieden. Een loodzware opgave als je nog maar tien wedstrijden te gaan hebt. Uiteindelijk besloot de FFF de competitie niet meer te hervatten en werd deze stand gebruikt voor promotie en degradatie. Voor het eerst sinds 2003 komt Toulouse niet meer uit op het hoogste niveau. Toppers als tegen Olympique Marseille en de derby tegen Girondins de Bordeaux worden ingeruild voor ontmoetingen met clubs als Auxerre en Grenoble.

Clubliefde kent geen divisie

Dit weerhoudt de fanatieke supporters er niet van om hun liefde voor Toulouse te uiten. Op Facebook verschijnen regelmatig oproepen om massaal te verzamelen bij het stadion. Hierin wordt ook aandacht besteed aan het houden van afstand en het dragen van mondkapjes, zodat de politie niet lastig komt doen en zij gewoon hun club kunnen steunen. Hierdoor zien we vaak mooie beelden voorbijkomen, zoals bij de thuiswedstrijd tegen Paris FC. Na de winterstop stond deze topper op het programma. Tegen een club waar – net als stadsgenoot Paris Saint-Germain – in is geïnvesteerd door rijke Arabieren. Met vuurwerk bij Stade de Toulouse lieten de supporters van Toulouse duidelijk zien dat ze er waren:

Sterke reeks

Eerder wist TFC na een moeizame start haar draai te vinden op het tweede niveau. Met Nederlanders Branco van den Boomen en Stijn Spierings in de basis eindigde het doelpuntenfestijn tegen Le Havre (4-3) in het voordeel van de thuisploeg. Laatstgenoemde maakte in de blessuretijd vanaf elf meter het winnende doelpunt. Op hun Facebookpagina riep Indians Tolosa op om de spelers een zetje in de goede richting te geven. En met succes: veel supporters gaven gehoor aan dit bericht. Met een hoop vuurwerk werd de spelersbus ontvangen!

De topper tegen Grenoble

Grenoble doet het dit seizoen goed in de Ligue 2. Reden genoeg voor de harde kern van Toulouse om de spelers op scherp te zetten voor dit duel. Met hetzelfde recept als eerder tegen Le Havre hoopten ze de spelers te motiveren voor deze wedstrijd. Dit lukte, want de spelers van Grenoble werden met 2-0 naar huis gestuurd. De valse start bij Toulouse was niet gewenst, maar inmiddels heeft het team zich aardig herpakt. De supporters kunnen er niet in het stadion bij zijn, maar doen er alles aan om hun club alsnog te steunen op het tweede niveau!

Thuis tegen Clermont

Onlangs stond het belangrijke duel tegen Clermont op het programma, een team dat net zo hard meestrijdt bovenin de tweede divisie. Wederom was er een flinke groep van Toulouse op de been. Dit leverde de volgende beelden op!

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %