FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Check die backdrop in Rochefort

Rust tussen de bomen diep verscholen in de Belgische Ardennen. Een heerlijk biertje, lekkere worsten (of saucissen) en natuurlijk typisch Waals voetbal. Rochefort heeft heel wat troeven en etaleert dat ook op relatief hoog niveau.

Sputterende start

Al waan je je in Luxemburg, net nog in de provincie Namen en diep in de echte Waalse Ardennen doet Rochefort hoogstwaarschijnlijk heel wat belletjes rinkelen. Er is prachtige natuur, veel groen, zeer goeie kaas en wonderbaarlijk bier. Dat alles overgoten met een overdosis aan enorm slecht telefonisch bereik. Rochefort is een toeristische trekpleister dat in de zomer van 2021 nog heel wat ellende kende met het onverwachte stormweer.

Maar ondanks het feit dat het stadje zo goed verstopt ligt, vond Koning Voetbal er al snel zijn intrek. Al met al was er slechts één ploeg, maar die had wel wat reanimatie nodig in die eerste jaren. Het begon allemaal al in 1932 toen Cercle Sportif de Rochefort de kop opstak. Al verdwenen ze even snel als ze kwamen. Hetzelfde jaar nog werd de ploeg opgedoekt. Zes jaar lang bleef het dan stil. Tot in 1938 een tweede poging werd ondernomen met Football Club Rochefortois.

Vliegend naar nationaal voetbal

Deze keer duurde het toch een jaartje. Maar opnieuw viel het voetballeven even stil. In 1939 hielden ze ermee op. Onmiddellijk kwam er een nieuwe club met Jeunesse Rochefortoise Football Club. Dat bleek wel een schot in de roos, al hield WOII alles even tegen. Na de oorlog kon het dan echt beginnen voor les Marcassins (de wilde zwijnen). En met succes zo blijkt.

Want in 1963 al bereikten ze voor het eerst de nationale reeksen na een promotie naar de vierde klasse. Drie jaar lang vochten ze het op het nationale toneel uit. Na een jaartje in de provinciale reeksen kwam daar nog één jaartje bij. Maar dan moesten ze net geen twintig jaar terug in de Naamse regionale reeksen spelen. Intussen waren ze Royale Jeunesse Rochefortoise FC geworden.

Fusieperikelen

In 1990 stonden ze dus terug in de nationale reeksen, opnieuw in de vierde klasse. Dertien jaar lang wisselden ze “net geen promotie” af met “van degradatie gered”. Maar in 2003 moesten ze toch weer naar beneden en brak er een moeilijkere periode aan. Vijf jaar na die laatste degradatie gingen ze een fusie aan met FC Jemelle en werd de nieuwe clubnaam Jeunesse Rochefortoise Jemelle Association. FC Jemelle was een wat jongere club opgericht in 1968 die altijd in de provinciale reeksen bleef voetballen.

Daarna bleef het wat verder kwakkelen voor les Marcassins. Uiteindelijk zochten ze en vonden ze een nieuwe promotie naar de nationale reeksen. Intussen was dat de derde nationale reeks geworden (het vijfde niveau) en sinds 2019 spelen ze weer waar ze thuis horen. Een fusie in 2020 veranderde daar niets aan, al werd de naam intussen wel Union Rochefortoise. FC Eprave was partner in crime. Zij werden in 1967 opgericht, maar wisten ook nooit de nationale reeksen te halen.

Het Parc des Roches krijgt dus intussen weer nationaal voetbal te zien. En zeer terecht. Een leuke club met een passionele aanhang, spelend in een aantrekkelijk stadion met een wow-backdrop. Dit schreeuwt groundhoppers desire langs alle kanten!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %