De Bukaneros van Rayo Vallecano zijn een politiek actieve groep ultras, die zich verzet tegen racisme, seksisme en vooral tegen de lange schaduw die dictatuur van Generaal Franco nog steeds werpt over Spanje. Ze identificeren zich dus logischerwijs als een linkse groep. Hiermee zijn ze in Madrid de tegenhangers van de Ultras Sur van Real Madrid en Frente Atlético van Atlético Madrid, die meer bekend staan als rechtse groeperingen. Het sociale gezicht van Rayo Vallecano en haar supporters is terug te zien in de vele acties van de Bukaneros. Zo vinden er geregeld protesten plaats tegen racisme en repressie, zowel binnen als buiten het stadion. Voor de supporters was het daarom extra pijnlijk dat tijdens de wedstrijd tegen Albacete de politieke leiders van een extreemrechtse partij aanwezig waren. De supporters kwamen daarom met een ludieke actie, mét serieuze ondertoon.

Tegen fascisme!

De Vox partij is een extreemrechtse en ultranationalistische politieke partij uit Spanje. De partij wordt regelmatig beschuldigd van islamofobie en populisme. De partij heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de grootste partijen van het land. Een ongekende ontwikkeling voor Spanje, waar lange tijd extreemrechtse partijen geen voet aan de grond kregen. Speerpunten van de partij zijn het harder aanpakken van Catalonië en retoriek rondom voormalig dictator/generaal Franco. Kort gezegd staat de ideologie van de partij lijnrecht tegenover de ideologie van de Bukaneros van Rayo Vallecona. Zij strijden juist tegen racisme, seksisme en de lange schaduw van generaal Franco. De supporters waren dus ook woest toen bleek dat leidende figuren van de Fox partij, Santiago Abascal en Rocio Monasterio, tijdens het gelijkspel tegen Albacete als eregast in de VIP-box aanwezig waren in hun stadion.

De aanwezigheid van de politici leidde tot grote woede bij de supporters en tot een oproep om massaal naar het stadion af te reizen om een statement te maken. Dus trokken de supporters gekleed in hazmat suits en bewapend met bezems en borstels naar Campo de Fútbol de Vallecas. De boodschap: tijd om ons stadion eens goed te desinfecteren nadat het besmet is met deze extreemrechtse ideologieën. Een ludieke actie natuurlijk en de beelden zijn zeker interessant om te zien, maar eronder zit wel een echt probleem. De woede tegenover de opkomst van extreemrechtse ideologieën in Spanje én woede tegenover de clubleiding. Het uitnodigen van twee leidende extreemrechtse politici getuigt namelijk van een kloof tussen de club en de supporters waarvan het maar de vraag is of die nog opgelost kan worden. De supporters voelen zich in hun hemd gezet en willen met deze actie één ding heel duidelijk maken: in ons stadion is er géén plek voor fascisme!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.